Famili

7 Pekerjaan Gaji Paling ‘Masyuk’ Dan ‘Laku Keras’ Di Malaysia, Kalau Layak Boleh Cuba…

75
SHARES
pekerjaan gaji tertinggi

“Sedih pula tengok gaji sendiri tapi Alhamdulillah la ada rezeki. Tapi nak tahu juga pekerjaan gaji tertinggi ni apa kan..”

Sebut sahaja mengenai proses pencarian kerja, kriteria utama yang dilihat adalah berapa gaji yang ditawarkan oleh tempat pekerjaan tersebut. Maklumlah, dengan taraf hidup yang kian meningkat, mempunyai tahap gaji yang ‘sedap’ ini sangat penting supaya dapat menampung perbelanjaan. Tetapi, tidak semua jenis pekerjaan akan menawarkan tahap gaji yang tinggi ini ya!

Jadi, berikut merupakan antara sektor pekerjaan yang dikatakan mempunyai tahap gaji yang ‘masyuk’ di Malaysia. Bukan ‘masyuk’ sahaja, semua tugas dalam kerjaya ini memerlukan kepakaran dan tanggungjawab yang tinggi ya!

Baca juga: 10 Bidang Pekerjaan Paling ‘Laku Keras’, Kalau Masuk IPTA Pilih Jurusan Ini Tau!

7 PEKERJAAN GAJI TERTINGGI DI MALAYSIA, PEKERJAAN ANDAKAH ITU?

pekerjaan gaji tertinggi

1.Juruterbang

Siapa yang tidak teruja apabila menyebut pekerjaan sebagai seorang juruterbang bukan? Kerjaya sebagai juruterbang atau pilot dianggarkan boleh menerima pendapatan bagi ‘fresh start’ sekitar RM10 ribu-RM12 ribu sebulan jika terbang selama 70 jam. Hal ini kerana, kerjaya sebagai seorang juruterbang bukanlah hanya popular semata-mata malah tanggungjawab yang perlu digalas adalah sangat berat.

Semasa mengendalikan sesebuah pesawat dalam satu perjalanan dari satu destinasi ke destinasi lain, tanggungjawab mereka untuk memastikan kesemua penumpang pesawat yang mereka terbangkan itu selamat sampai ke destinasi yang dituju. Sebarang situasi yang kritikal perlu ditangani dengan cepat dan bijak jika tidak nyawa mereka semua di atas pesawat mungkin tidak dapat dipastikan.

2.Pengarah bank

Di Malaysia, kerjaya dalam bidang perbankan dikatakan agak lumayan, dengan ketua eksekutif perbankan memperoleh kira-kira RM252,000 setahun. Ini tidak menghairankan memandangkan pekerjaan berisiko tinggi ini memerlukan tanggungjawab mengendalikan sejumlah besar wang dan aset. Tanggungjawab mereka terdiri daripada menyelia kakitangan dan orang bawahan untuk memastikan pencapaian projek mengikut belanjawan mereka yang diluluskan.

3.Doktor pakar

Pakar bedah ialah doktor bertauliah yang pakar dalam mendiagnosis dan merawat penyakit yang mungkin memerlukan pembedahan atau perubahan fizikal lain. Memandangkan kesukaran untuk menjalankan pembedahan ini tinggi, pakar bedah mempunyai beberapa gaji tertinggi di Malaysia dan mungkin seluruh dunia atas sebab ini.

Pakar bedah di Malaysia boleh mendapat pendapatan sehingga RM458,793 setahun mengikut kepada hospital mana mereka bekerja. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa perjalanan menjadi pakar bedah adalah panjang. Ia boleh mengambil masa sepuluh tahun atau lebih untuk menjadi pakar bedah yang mahir di samping kos institusi perubatan tidak murah.

4. Peguam

Merupakan antara kerjaya yang sangat mencabar, peguam mungkin memilih untuk mengkhususkan diri mereka sebagai peguam bela atau peguam cara di Malaysia. Peguambela mewakili klien dalam perbicaraan jenayah (berkaitan jenayah) dan perbicaraan sivil di mahkamah (pertikaian antara individu atau pihak), manakala peguam cara menawarkan peguam dan membuat dokumen seperti kontrak dan surat undang-undang.

Peguam di Malaysia boleh memperoleh pendapatan sehingga RM184,675 setahun. Walau bagaimanapun, pendapatan mereka bergantung pada pelbagai pembolehubah, termasuk kepakaran mereka, tahap pengalaman dan lokasi geografi.

5.Akauntan

Menjalani profesion dalam perakaunan boleh memperoleh pendapatan yang bagus terutamanya untuk graduan baharu (fresh graduate).

Di Malaysia, seorang akauntan boleh mendapat purata gaji RM59,708 setahun. Ini adalah gaji permulaan yang hebat dengan banyak potensi untuk pembangunan pada masa hadapan, terutamanya selepas bekerja untuk organisasi tertentu dalam tempoh masa yang tertentu juga. Sebab itulah kalau kita lihat paparan di berita, ada pelajar yang mempunyai keputusan yang berkaitan bidang akaun seperti ACCA merupakan pencapaian yang hebat kerana sangat suka!

6.Jawatan ‘C-Suite’

Istilah “C-suite” merujuk kepada gelaran eksekutif kanan atasan, yang selalunya bermula dengan huruf C, yang bermaksud “ketua”, seperti dalam ketua pegawai eksekutif (CEO), ketua pegawai kewangan (CFO), ketua operasi pegawai (COO), dan ketua pegawai maklumat (CIO).

Sudah diketahui umum bahawa apa sahaja yang berkaitan jawatan ini sememangnya mempunyai pendapatan yang tinggi. Dalam pelbagai bidang seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, perkhidmatan perniagaan, teknologi digital, pembuatan, kejuruteraan, perkhidmatan perubatan dan farmaseutikal, gaji tahunan ketua pegawai eksekutif adalah sekitar RM281,000 setahun.

7.Software Engineer

Sektor IT bukan sahaja menjadi antara bidang yang laku keras malah ia merupakan antara kerjaya yang mempunyai pendapatan tinggi, khususnya buat graduan baharu. Software engineer atau pembangun perisian mempunyai pelbagai pilihan pekerjaan dalam sektor IT Malaysia yang berkembang pesat. Terdapat banyak peluang untuk membantu dengan pembangunan program, pembangunan laman web, sokongan teknologi dan tugas lain dalam pengaturcaraan dan bidang lain yang berkaitan.

Di Malaysia, seorang jurutera perisian boleh menjangkakan pendapatan sekitar RM65,994 setahun. Jadi buat pemegang Ijazah Sains Komputer atau Teknologi Maklumat diperlukan untuk menjadi seorang software engineer yang berjaya.

pekerjaan gaji tertinggi

*Tinggi-tinggi betul pendapatan semua kerjaya di atas ini ya. Nak semak penyata gaji kejap…”

Sumber: University of Wollongong Australia

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×