Sihat

10 Jenis Sayur Paling Berkhasiat, Rugi Kalau Tak Makan!

128
SHARES
SAYUR PALING BERKHASIAT

“Nak beli sayur apa ye harini. hmmm”

Umum mengetahui, sayur-sayuran merupakan antara makanan yang mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan tubuh badan. Walau bagaimanapun, masih ada juga segelintir individu yang kurang gemar menjadikan sayuran sebagai makanan seharian.

Walaupun semua sayur-sayuran bagus untuk kesihatan diri tetapi lebih baik sekiranya anda amalkan 10 jenis sayur paling berkhasiat di bawah. Jom tengok!

Baca juga: Sayur & Buah Paling Tinggi Racun, Guna Salah Satu Bahan Ini Untuk Cuci

10 SAYUR PALING BERKHASIAT INI MEMANG BAGUS KALAU AMALKAN

1. BAYAM

SAYUR PALING BERKHASIAT

1 cawan (30 gram) bayam mentah membekalkan 16% daripada Nilai Harian (DV) untuk vitamin A ditambah 120% daripada DV untuk vitamin K.

Bayam juga mempunyai antioksidan yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit. Satu kajian mendapati bahawa sayur-sayuran berdaun gelap seperti bayam kaya dengan beta karotena dan lutein, dua antioksidan yang dikaitkan dengan penurunan risiko kanser.

2. LOBAK MERAH

SAYUR PALING BERKHASIAT

Lobak merah kaya dengan vitamin A, memberikan 119% daripada DV dalam hanya 1 cawan (128 gram). Ia juga mengandungi beta karotena, antioksidan yang boleh membantu mencegah kanser.

3. BROKOLI

SAYUR PALING BERKHASIAT

Brokoli kaya dengan sebatian tumbuhan yang mengandungi sulfur dipanggil glucosinolate, serta sulforaphane. Hanya 1 cawan (91 gram) brokoli mentah menyediakan 77% daripada DV untuk vitamin K, 90% daripada DV untuk vitamin C dan sejumlah besar folat, mangan dan kalium.

4. BAWANG PUTIH

SAYUR PALING BERKHASIAT

Kompaun aktif utamanya ialah allicin terbukti membantu gula dalam darah dan kesihatan jantung. Dalam kajian selama 3 bulan terhadap 90 orang, mereka yang mengambil 1,600 mg serbuk bawang putih setiap hari mempunyai pengurangan ketara dalam lemak perut dan penurunan tekanan darah dan paras trigliserida berbanding dengan kumpulan plasebo.

5. BRUSSELS SPROUTS

SAYUR PALING BERKHASIAT

Pucuk Brussels juga mempunyai kaempferol, antioksidan yang mungkin berkesan terutamanya dalam mencegah kerosakan sel. Kaempferol telah terbukti mempunyai ciri anti-radang dan melawan kanser.

6.  BUNGA KUBIS

SAYUR PALING BERKHASIAT

Hanya 1 cawan (155 gram) yang dimasak membungkus 3 gram serat, 3 gram protein dan pelbagai nutrien penting lain, termasuk folat dan vitamin C dan K.

7. KACANG HIJAU

SAYUR PALING BERKHASIAT

Kacang adalah sayuran berkanji yang mempunyai lebih banyak karbohidrat dan kalori daripada sayur-sayuran bukan berkanji. Hanya 1 cawan (160 gram) mengandungi 9 gram serat, 9 gram protein, dan vitamin A, C, dan K, serta riboflavin, tiamin, niasin dan folat.

8. SWEET POTATOES

SAYUR PALING BERKHASIAT

Satu ubi keledek sederhana mengandungi kira-kira 4 gram serat, 2 gram protein, dan sejumlah besar kalium, mangan, serta vitamin B6 dan C. Menurut kajian semula 23 kajian, ubi keledek mungkin amat berkesan untuk mengawal paras gula dan kolesterol dalam darah.

9. BEET ROOTS

SAYUR PALING BERKHASIAT

Menurut kajian, nitrat dalam beet roots boleh membantu menurunkan tahap tekanan darah. Ia juga boleh mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

10. ASPARAGUS

SAYUR PALING BERKHASIAT

Asparagus kaya dengan beberapa vitamin dan mineral dan merupakan tambahan yang sangat baik untuk sebarang diet. Hanya 1/2 cawan (90 gram) asparagus masak menyediakan 33% daripada DV untuk folat, serta banyak selenium, vitamin K, tiamin dan riboflavin.

Jadi, jangan lupa amalkan ya!

Sumber: Healthline

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×