Sihat

Tiap Hari Tak Sah Kalau Tak Makan Kentang Goreng Tapi Sebenarnya…

18
SHARES
RISIKO MAKAN KENTANG GORENG

“Sedapnya! Tapi apa risiko makan kentang goreng selalu ya..”

Makanan bergoreng boleh meningkatkan jumlah kalori dan menjejaskan kesihatan. Antara makanan bergoreng paling diminati ramai adalah kentang.

Menerusi perkongsian di Facebook rasmi milik Public Health Malaysia, antara risiko makan kentang goreng adalah boleh meningkatkan risiko kanser.

Baca juga: Sedap Memang Sedap Tapi Bahaya Kalau Campur Dua Makanan Ini

RISIKO MAKAN KENTANG GORENG, JANGAN SELALU AMALKAN

RISIKO MAKAN KENTANG GORENG

Ini 5 risiko anda kena tahu

Kentang goreng, terutamanya yang digoreng dan diambil dengan kuantiti yang banyak boleh memberi kesan kesihatan:

1. Tinggi kalori & lemak

Kentang goreng biasanya tinggi kalori dan lemak. Mengambilnya secara kerap dan dalam kuantiti yang banyak boleh menyumbang kepada penambahan berat badan dan peningkatan risiko obesiti.

2. Tinggi garam

Kentang goreng selalunya diperisakan dengan garam . Pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah, berpotensi membawa kepada masalah jantung.

3. Pembentukan acrylamide

Apabila kentang dimasak pada suhu tinggi, sebatian kimia yang dipanggil akrilamida boleh terbentuk. Akrilamida telah diklasifikasikan sebagai karsinogen yang berpotensi dan mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser tertentu.

4. Kekurangan nutrien

Kentang goreng tidak memberikan sejumlah besar nutrien penting. Bergantung pada kaedah memasak dan bahan tambahan, ia kurang serat, vitamin dan mineral yang penting.

5. Tingkatkan risiko penyakit

Kajian mendapati bahawa sekiranya anda kerap makan kentang goreng, risiko penyakit kronik seperti diabetes dan sakit jantung akan meningkat.

Makan makanan bergoreng boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi, kolesterol HDL (“baik”) rendah dan obesiti, yang kesemuanya merupakan faktor risiko penyakit jantung.

Kesan kesihatan kentang goreng boleh berbeza-beza bergantung pada faktor seperti saiz bahagian, kaedah memasak dan pilihan diet keseluruhan.

Menikmati kentang goreng sekali-sekala sebagai sebahagian daripada diet seimbang secara amnya boleh diterima, tetapi pengambilan yang kerap dan berlebihan boleh menyumbang kepada masalah kesihatan.

Untuk menggalakkan kesihatan yang lebih baik, disyorkan untuk memilih kaedah memasak yang lebih sihat iaitu bakar atau menggunakan air fryer.

Sumber: Facebook Public Health Malaysia & Healthline

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×