Kewangan

Bukan Cinta Semata-Mata, Ini 15 Cara Rancang Kewangan Anda Kena Buat Dengan Pasangan

7
SHARES
perancangan kewangan keluarga

Membina sebuah keluarga yang harmoni dan stabil bukanlah sesuatu yang mudah. Hal ini kerana, keluarga yang bahagia bukan hanya berteraskan ‘cinta’ semata-mata malah sistem perancangan kewangan keluarga yang betul perlu dilakukan.

Buat anda yang bakal berkahwin atau yang baru sahaja memulakan alam perkahwinan, melakukan perancangan kewangan dari awal dapat menjamin kestabilan keluarga terutama sekali jika mempunyai anak-anak kelak. Kalau tak tahu nak mula dari mana, ini caranya!

Baca juga: 15 Kesalahan Bakal Pengantin Perempuan SELALU BUAT, Tak Naik Seri Ketika Majlis!

15 STEPS PERANCANGAN KEWANGAN KELUARGA KHUSUSNYA SUAMI ISTERI

perancangan kewangan keluarga

Menurut saudara Afyan Mat Rawi yang merupakan pakar perancang kewangan di laman Twitternya, terdapat 15 steps atau langkah perancangan kewangan keluarga yang anda kena buat supaya tak susah di usia tua.

1. Ia bermula sebaik sahaja memulakan perancangan untuk berkahwin dan hidup bersama.

2. Rancang majlis perkahwinan dengan kos yang bersesuaian dan bukan ikut trend atau fikir apa kata orang. Jauhkan dari berhutang. Pedulikan kata-kata pakcik dan makcik bawang. Biar majlis tak grand, asal tak berhutang.

3. Selepas berkahwin, boleh mula menabung untuk beli rumah pertama, bukan untuk beli kereta pertama. Selalu berlaku, tak dapat beli rumah sebab duit dah habis banyak untuk ansuran dan maintenance kereta. Jadi, rancang untuk beli rumah dulu baru beli kereta, bukan sebaliknya. Pastikan installment rumah lebih rendah oleh kadar sewa.

4. Tak perlu malu kalau rumah pertama ialah rumah pangsa. Ia jauh lebih baik dari menyewa sampai tua. Lepas ada rumah pertama, kita akan bernafsu untuk rumah kedua, ketiga dan seterusnya. Masa tu tak kisah pun kalau pakai kereta buruk sahaja.

5. Pilih kenderaan yang sesuai, fungsinya untuk bergerak dari titik A ke titik B. Kalau baru berdua tak perlu sampai pakai MPV. Harganya jangan lebih setahun gaji.

6. Gabungkan gaji bersama untuk rancang kos kehidupan berkeluarga. Bahagikan ikut formula 30% untuk belanja isi rumah, 30% untuk hutang, 5% ekstra, 5% pemberian dan 30% lebihan.

7. Pastikan perbelanjaan isi rumah dan pembayaran hutang piutang tak lebih dari 30% setiap satu atau maksima 60% kombinasi kedua-duanya. Ekstra 5% sebagai tambahan jadi 65%. Jika dari awal dapat susun, makin lama makin mudah.

8. Rancang minima 30% lebihan untuk 3 perkara penting ini; 10% simpanan, 10% perlindungan takaful, 10% pelaburan. Ia perancangan sepanjang masa hingga akhir usia.

9. Langgan takaful income protection untuk suami isteri. Pastikan coverage mencukupi 10 tahun gaji. Jika langgan “loving couple policy” – jika salah seorang mati, polisi satu lagi jadi free. Baca di sini kemudian baru rancang untuk medical card pula.

10. Boleh mula untuk buat perancangan pusaka dan harta sepencarian. Kita tidak tahu usia kita sampai bila, maka permudahkan urusan pasangan.

11. Rancangan persaraan. Dari sekarang perlu buat tabungan. Ini penting supaya kelak tua kita tidak terbeban. Boleh mula pelaburan yang paling mudah dan murah; emas dan unit trust sebelum beralih kepada yang lebih sukar dan sukar; saham dan hartanah.

12. Apabila mula menimbang cahaya mata, boleh mulakan perancangan dana pendidikan mereka. Ada banyak cara; takaful pendidikan, TH, ASB dan SSPN-I antara pilihannya.

13. Aset penting dalam sebuah keluarga ialah ilmu. Penuhi rumah dengan buku. Kena ada perpustakaan mini di satu bucu. Bukan TV, Astor, pinggan, mangkuk, sudu atau garfu.

14. Jangan lupa rancang untuk pergi haji. Pastikan dah daftar dengan Tabung Haji. Daftar untuk anak-anak sekali. Semoga dapat panggilan ilahi.

15. Perancangan pusaka, pelaburan, takaful dan lain-lain tadi perlu di”review” sekali-sekala. Supaya ia dikemaskini sentiasa. Sebaiknya 2-3 tahun secara berkala.

perancangan kewangan keluarga

*Kata orang, kita hanya merancang tetapi Allah SWT yang menentukannya..tapi tak salah kalau kita usaha dari awal bukan?

Baca juga: Bila Dah Kahwin, Suami WAJIB Utamakan Nafkah Kepada Isteri Atau Ibu Bapa Dahulu?

Sumber: Twitter @AfyanMatRawi

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×