Sihat

Risau Keluar Keputihan Berketul Pada Vagina, Normal Ke? Orang Perempuan Kena Tahu Ini!

26
SHARES
keputihan berketul

Sudah pasti ramai dalam kalangan wanita tidak terlepas dari mengalami keputihan yang keluar dari bahagian sulit, vagina bukan? Ada yang mengalami kuantiti keputihan secara normal dan ada juga yang mengalami keputihan berketul. Bahaya atau tak?

Jadi, terdapat banyak jenis rupanya keputihan dalam kalangan wanita ini yang anda perlu ambil tahu. Bukan hanya keputihan yang normal, malah ada jenis keputihan yang dialami sebenarnya memerlukan rawatan lanjut dari pakar! Jangan biarkan!

Baca juga: Keluar Lendir Dari Miss V, Ini Tanda Wanita Sedang Ovulasi & Waktu Subur Untuk Hubungan Kelamin!

Adakah keputihan berketul berwarna putih pekat itu normal?

keputihan berketul

Kebanyakan golongan wanita mengalami pelbagai jenis keputihan sepanjang kitaran haid bulanan mereka. Untuk pengetahuan anda, wanita akan menghasilkan sekitar satu sudu teh lelehan keputihan yang jelas, tebal atau nipis, putih, tidak berbau setiap hari. Warna keputihan juga adalah berbeza dari putih ke warna jernih hingga coklat.

Perubahan dalam warna, konsistensi dan tekstur keputihan dikaitkan dengan hormon dan mencerminkan apa yang berlaku di dalam badan. Bukan itu sahaja, keputihan sebelum haid anda dipenuhi dengan sel-sel dan cecair yang keluar dari faraj. Cairan putih kadangkala kelihatan sedikit berwarna kuning namun selagi ia tidak disertai dengan rasa gatal-gatal, ketidakselesaan, atau kerengsaan, ia adalah perkara biasa.

Apabila anda sedang ovulasi (pertengahan kitaran), keputihan biasanya meregang, jernih dan berair. Sesetengah orang menggunakan pelepasan sebagai kaedah untuk mengesan potensi kesuburan. Ini dipanggil pengesanan/kesedaran kesuburan atau perancangan keluarga semula jadi.

WARNA-WARNA KEPUTIHAN

1.Keputihan jernih

Keputihan yang jernih biasanya normal. Jika keputihan anda disertai dengan gejala seperti gatal-gatal, terbakar, atau kerengsaan, pastikan anda berbincang dengan doktor dan dapatkan rawatan. Keputihan yang jernih dan pekat selalunya merupakan tanda bahawa anda sedang mengalami ovulasi.

2. Keputihan berkrim

Keputihan berkrim tanpa bau adalah perkara biasa selalu berlaku beberapa hari sebelum haid. Ia juga boleh menjadi petunjuk proses ovulasi apabila keputihan putih berkrim mula menjadi elastik dan tebal.

3.Keputihan putih susu

Keputihan yang pekat dan warna putih susu mungkin merupakan tanda kehamilan awal. Keputihan seperti susu ini berlaku semasa kehamilan awal dipanggil leukorea. Ia berlaku disebabkan oleh peningkatan dan tahap estrogen yang berbeza-beza.

4.Keputihan yang gatal

Sedikit keputihan pada permulaan dan akhir haid adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kegatalan dan keputihan tebal, putih, bergumpal seperti kertas tandas basah, ia mungkin tanda jangkitan yis.

Keputihan yang gatal akibat jangkitan yis disebabkan oleh pertumbuhan berlebihan yis atau kulat dalam faraj. Kira-kira 75 peratus wanita mengalami sekurang-kurangnya satu jangkitan yis pada satu ketika dalam hidup mereka. Jika anda mengalami keputihan jenis ini, pastikan anda dapatkan rawatan dengan betul.

keputihan berketul

Jadi, apakah cara yang paling mudah untuk anda kurangkan pengeluaran keputihan ini? Ada 4 cara iaitu:

1.Mandi dengan kerap, terutamanya selepas bersenam.

2.Elakkan menggunakan gel wangi atau sabun. Pastikan faraj anda bebas daripada semburan atau mandian buih.

3.Selepas kencing, lap dari depan ke belakang untuk menghalang bakteria daripada masuk ke kawasan vulva atau faraj dan menyebabkan jangkitan.

4.Pakai seluar dalam yang diperbuat dari material kain cotton dan elakkan pakaian dalam yang sangat ketat.

*Lepas dah lakukan beberapa langkah pencegahan ini, anda akan lihat perubahan dan jumlah keputihan pun akan berkurangan!

Sumber: Cleveland Clinic, Flo Health

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×