40 Minggu

Kedudukan Rahim Tinggi Punca Orang Perempuan Sukar Hamil? Ini Mitos Atau Fakta?

2
SHARES
kedudukan rahim wanita

“Susah betul nak lekat hamil ni. Adakah aku ada masalah kedudukan rahim wanita?”

Kalau sebelum ini, ramai dalam kalangan kita yang didedahkan mengenai rahim jatuh sahaja. Namun, ramai yang kurang arif mengenai situasi rahim tinggi yang dikatakan menjadi punca kepada kesukaran untuk hamil. Fakta atau mitos?

Sudah pasti ramai dalam kalangan wanita yang sudah beberapa kali cuba untuk hamil risau akan perkara ini bukan? Kalau betul wanita yang ada rahim tinggi susah untuk hamil, apa yang perlu dilakukan? Adakah ada cara untuk kita kenal pasti? Jom baca penerangan di bawah.

Baca juga: UPT Dua Garis, Tapi Langsung TIADA Tanda Macam Hamil, Normal Ke?

KEDUDUKAN RAHIM WANITA TINGGI PUNCA SUSAH HAMIL? FAKTA ATAU MITOS?

kedudukan rahim wanita

Serviks atau rahim yang tinggi bermakna rahim anda diletakkan “tinggi” dalam rongga perut/pelvik dan biasanya ia tergantung tepat di atas saluran faraj. Namun, menurut pakar, hal ini sepatutnya tidak menjejaskan keupayaan anda untuk hamil. Fuh! Lega…

Sesetengah wanita mempunyai rahim yang condong sedikit ke arah belakang pelvis, yang meletakkan serviks dalam kedudukan yang lebih ke hadapan. Sebelum ini, pakar berpendapat bahawa sperma akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk mencapai lendir serviks, menjadikannya lebih sukar untuk hamil. Tetapi hakikatnya sperma boleh berenang ke lendir dalam beberapa sudut atau kedudukan yang berbeza.

Jika anda bimbang tentang bagaimana serviks anda akan menjejaskan keupayaan anda untuk menghasilkan bayi, cuba berbaring diam selama 10 minit selepas anda melakukan hubungan seks. Pakar kesuburan berkata ini boleh membantu lebih banyak sperma berkumpul dan dibawa ke dalam lendir serviks.

Anda boleh menyemak kedudukan serviks anda di rumah:

1.Basuh tangan anda dengan bersih. Ini sangat penting, kerana anda tidak mahu ‘menjemput’ sebarang bakteria jahat. Jika anda mempunyai jangkitan yis atau UTI, anda perlu menunggu sehingga ia hilang sebelum memeriksa serviks.

2.Cari kedudukan yang selesa. Bagi kebanyakan orang, guna kedudukan yang serupa dengan cara anda memasukkan tampon, seperti duduk di atas tandas, mencangkung atau berdiri dengan sebelah kaki di tepi tandas atau tab mandi.

3.Masukkan secara perlahan jari telunjuk atau jari tengah anda ke dalam faraj anda, sejauh yang anda boleh capai dalam gerakan ke atas. Arahkan ke atas dan belakang, ke arah yang sama seperti anda meletakkan tampon.

4.Cari serviks anda! Faraj anda sepatutnya berasa lembut seperti span, tetapi serviks anda lebih pejal. Ia sepatutnya agak mudah untuk mencari serviks jika anda tidak mengalami ovulasi.

Adakah ia berasa lembut atau tegas? Apabila anda berada pada tahap paling subur, ia sepatutnya berasa lebih lembut. Sesetengah orang membandingkan tekstur serviks yang lembut dan subur dengan bibir, manakala jika anda tidak mengalami ovulasi, ia mungkin berasa lebih seperti hujung hidung anda yang keras. Peringatan penting untuk anda elak daripada memeriksa serviks selepas melakukan hubungan seks ya!

kedudukan rahim wanita

*Kalau takut untuk membuat pemeriksaan serviks dengan sendiri di rumah, eloklah berjumpa sahaja dengan pakar. Risau kalau tersalah cara, ngilu dibuatnya…

Sumber: The Bump, Natural Cycles

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×