Asuh

Contoh Surat Anak Tidak Dapat Hadir Ke Sekolah Supaya Tak ‘Dicop’ Ponteng!

3
SHARES
surat tak hadir sekolah

Sesi persekolahan anak-anak setiap hari tak sah kalau tiada hari terpaksa ponteng. Bukanlah semua ponteng ini membawa maksud negatif kerana mungkin ada hari berlaku kecemasan atau hal yang tidak dapat dielakkan. Jadi, kalau anak tak dapat hadir, mak ayah wajib beri surat tidak hadir sekolah kepada guru untuk makluman.

Tak tahu atau keliru surat bagaimana yang perlu diberi? Jangan risau, di bawah kami sertakan contoh surat yang boleh disimpan untuk digunakan kelak. Jangan lupa tau!

Baca juga: Tip Persediaan Anak Masuk Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, Elak Rasa ‘Terkejut’

CONTOH SURAT TIDAK HADIR SEKOLAH, MAK AYAH BOLEH SIMPAN

Ini merupakan contoh surat tidak hadir ke sekolah dapat dari guru kelas sekolah. Pihak sekolah mahukan surat cuti ketidakhadiran dari ibu bapa atau surat MC dari doktor sebagai bukti anak tidak hadir ke sekolah.

Perlu serahkan surat cuti / MC kepada guru kelas anak apabila anak hadir ke sekolah nanti. Hal ini kerana cikgu akan mengatakan bahawa “TIADA MAKLUMAN KETIDAKHADIRAN DIKIRA TIADA SEBAB DAN AKAN DITAGGING PONTENG DALAM APDM”. Seram bukan? Jadi berikut merupakan antara contoh surat ketidakhadiran yang boleh dijadikan contoh.

surat tidak hadir sekolah

Contoh 1

surat tidak hadir sekolah

Contoh 2

Contoh 3

Pastikan mak ayah simpan contoh ini supaya mudah untuk dicetak ya! Kalau anak betul-betul tak sihat, pastikan serta juga ‘medical certificate’ atau MC dari doktor.

Baca juga: Apa Jadi Kalau Tak Pilih Pindahan Amaun Permulaan Akaun 3 KWSP? Ini Pengiraannya..

Sumber: Rosita Rizal

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×