Nur

Amalan Malam Nisfu Syaaban Untuk Doa Dimakbulkan, Jangan Lepaskan Peluang!

49
SHARES
AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

Malam Nisfu Syaaban antara malam paling dinantikan-nantikan oleh semua umat Islam. Hal ini kerana tidak mahu melepaskan peluang merebut rahmat kurniaan Allah dengan cara beribadah seperti solat sunat, membaca al-Quran, berzikir, membaca doa nisfu Syaaban dan lain-lain.

Amalan malam Nisfu Syaaban yang dilakukan membawa kepada keredaan Allah dan keampunan adalah sunat atau mustahab hukumnya.

Baca juga: Doa Selepas Solat Fardhu Beserta Maksud. Ringkas & Senang Ingat

AMALAN MALAM NISFU SYAABAN, JANGAN LEPASKAN PELUANG

Daripada Abu Musa al-Asy’ari RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِعُ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلَّا لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah SWT melihat pada malam nisfu Sya’ban kemudian mengampunkan semua makhluk-Nya kecuali orang yang syirik dan juga orang yang bermusuhan”. [Riwayat Ibn Majah, no. Hadith 1380] Imam al-Zahabi mengatakan hadith ini dhaif disebabkan terdapat pada sanadnya Ibn Lahi’ah. [Lihat: Talkhis al-‘ilal al-Mutanihiyah, 184]

MALAM NISFU SYAABAN

DOA NISFU SYABAN

MALAM NISFU SYAABAN

KEMULIAAN MALAM NISFU SYABAN

1. Diturunkan keampunan

Nabi Muhammad SAW Bersabda: Sesungguhnya Allah memandang hamba-Nya pada malam Nisfu Sya’ban dan mengampuni mereka kecuali yang musyrik dan pendendam. (Hadits sahih Riwayat Ibnu Majah)

2. Doa dikabulkan

Imam Syafi’i mengatakan: Saya pernah mendengar khabar bahawa Nabi Muhammad SAW mengatakan 5 malam doa tidak ditolak Allah iaitu malam 1 Rejab, malam Nisfu Sya’ban, malam Aidilfitri, malam Aidil Adha dan malam Jumaat.

3. Malam penetapan nasib manusia di Lauhul Mahfudz

Ketika Nabi Muhammad SAW membacakan firman Allah SWT di Surah Arra’du ayat 39 “Allah menghapuskan catatan nasib manusia dan menetapkannya, sebab Dialah pemilik buku induk kehidupan (lauhul mahfudz).” Nabi mengatakan itu pada Malam Nisfu Syaaban.

Jadi, banyakkan berdoa, beristighfar, membaca al-Quran dan melakukan kebaikan yang lain. Semoga Allah golongkan kita dalam kelompok hamba-Nya yang Dia cinta.

Sumber: Pejabat Mufti & Ustazah Halimah Alaydrus

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×