Nur

Amalan Malam Nisfu Sya’ban Untuk Doa Dimakbulkan, Jangan Lepaskan Peluang!

3
SHARES
AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

Malam Nisfu Sya’ban antara malam paling dinantikan-nantikan oleh semua umat Islam. Ini kerana tidak mahu melepaskan peluang merebut rahmat kurniaan Allah dengan cara beribadah seperti solat sunat, membaca al-Quran, berzikir, membaca doa nisfu Sya’ban dan lain-lain lagi dengan memanjatkan kesyukuran atas limpahan nikmat Allah yang tiada terhingga banyaknya.

Amalan malam Nisfu Sya’ban yang dilakukan membawa kepada keredhaan Allah dan keampunan adalah sunat atau mustahab hukumnya.

Baca juga: Doa Selepas Solat Fardhu Beserta Maksud. Ringkas & Senang Ingat

AMALAN MALAM NISFU SYA’BAN, JANGAN LEPASKAN PELUANG

Daripada Abu Musa al-Asy’ari RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِعُ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلَّا لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah SWT melihat pada malam nisfu Sya’ban kemudian mengampunkan semua makhluk-Nya kecuali orang yang syirik dan juga orang yang bermusuhan”. [Riwayat Ibn Majah, no. Hadith 1380] Imam al-Zahabi mengatakan hadith ini dhaif disebabkan terdapat pada sanadnya Ibn Lahi’ah. [Lihat: Talkhis al-‘ilal al-Mutanihiyah, 184]

AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

DOA NISFU SYABAN

AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

KEMULIAAN MALAM NISFU SYA’BAN

1. DITURUNKAN KEAMPUNAN

Nabi Muhammad SAW Bersabda: Sesungguhnya Allah memandang hamba-Nya pada malam Nisfu Sya’ban dan mengampuni mereka kecuali yang musyrik dan pendendam. (Hadits sahih Riwayat Ibnu Majah)

2. DOA DIKABULKAN:

Imam Syafi’i mengatakan: Saya pernah mendengar khabar bahawa Nabi Muhammad SAW mengatakan 5 malam doa tidak ditolak Allah iaitu malam 1 Rejab, malam Nisfu Sya’ban, malam Aidilfitri, malam Aidil Adha dan malam Jumaat.

3. MALAM PENETAPAN NASIB MANUSIA DI LAUHUL MAHFUDZ

AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

Semoga kita sentiasa dalam golongan yang dicintai Allah SWT. Amin…

Sumber: Pejabat Mufti & Ustazah Halimah Alaydrus

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×