Sihat

‘Wanita Dianggap Kotor’- Ini 7 Mitos Ketika Haid, Yang Mana Satu Anda Selalu Percaya?

114
SHARES

Setiap kali datang bulan atau datang haid, pasti ada sahaja pantang larang atau mitos yang disuarakan oleh orang ramai. Kalau anda pernah menonton filem Bollywood bertajuk Padman, anda boleh lihat antara mitos yang dipercayai oleh orang di India adalah wanita ‘kotor’ dan tidak boleh berada di dalam rumah ketika haid.

Dalam kehidupan di Malaysia pula, ada juga yang mempercayai bahawa sesetengah jenis makanan dan perbuatan tidak boleh dimakan dan diambil ketika anda berada dalam tempoh haid. Ternyata ramai juga dalam kalangan kita yang tidak tahu bahawa semua ini adalah mitos!

MITOS-MITOS PELIK KETIKA HAID?

Di satu kawasan pedalaman di Nepal, wanita yang sedang mengalami haid tidak boleh tinggal di dalam rumah. Menurut mitos masyarakat tempatan, wanita haid di anggap “kotor’ dan akan mengundang kemarahan Tuhan. Jika mereka ingkar, malapetaka akan berlaka pada keluarga tersebut. Mereka akan bermalam di pondok kecil yang di bina di luar rumah. Menyedihkan, mitos ini menyebabkan ada wanita yang mati kesejukan di luar rumah.

Kitaran haid adalah satu keadaan normal fisiologi wanita, ia bukan satu bentuk hukuman atau satu kesalahan.. Dalam agama sendiri wanita yang sedang haid diberi pelbagai kelonggaran dan keringanan, usah tambah beban dengan amalan yang tidak perlu

1.MITOS AIR KELAPA

2.MITOS AIR SEJUK

3. MITOS TIMUN

4.MITOS CUCI RAMBUT

5.MITOS TUBUH TIDAK BOLEH TERJATUH

6.MITOS AIR BERGAS

7.MITOS MAKAN PANADOL

*Yang mana satu mitos yang anda selalu percaya?

Sumber: Public Health

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×