Sihat

Haid Datang Sehari Sahaja Normal Atau Tidak? Rupanya Ini Punca Ramai Tak Sangka..

23
SHARES
kitaran haid pendek

Mempunyai kitaran haid yang normal merupakan satu kelegaan buat golongan wanita kerana ini dianggap ‘normal’. Bukan itu sahaja, kitaran haid normal inilah yang menjadi penanda aras wanita tersebut subur dan mudah hamil. Namun, bagaimana pula kalau kitaran haid pendek dan hanya satu atau dua hari sahaja?

Mesti ramai yang risau bukan? Berikut merupakan beberapa tanda yang menjelaskan kenapa haid anda hanya berlangsung selama satu atau dua hari sahaja. Perhatikan betul-betul.

Baca juga: Petua Paling Mujarab Tegangkan Payudara Guna Halia Dan Susu, ‘Aset’ Kembali Mantap!

KITARAN HAID PENDEK, KENAPA HANYA SEHARI SAHAJA?

kitaran haid pendek

Walaupun tempoh yang singkat boleh menjadi tanda awal kehamilan, terdapat banyak sebab lain lagi yang mungkin menyebabkan waktu haid singkat. Ini termasuk faktor gaya hidup, kawalan kelahiran, atau keadaan perubatan wanita.

1.Hamil

Kehamilan mungkin menjadi sebab untuk “tempoh” haid yang berlangsung hanya satu atau dua hari. Apabila telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim, pendarahan implantasi boleh berlaku.

Pendarahan jenis ini biasanya lebih ringan daripada haid biasa dan paling kerap berlangsung kira-kira 24 hingga 48 jam. Kebiasaanya berwarna merah jambu muda hingga coklat gelap.

2.Keguguran

Keguguran boleh menyebabkan pendarahan yang mungkin disalah anggap sebagai haid. Ramai wanita mungkin tidak menyedari bahawa mereka mengalami keguguran kerana mereka mungkin tidak tahu bahawa mereka hamil pada mulanya.

Pendarahan mungkin kelihatan seperti tompok ringan atau aliran berat. Tempoh dan jumlah pendarahan akan bergantung pada tempoh kehamilan. Gejala keguguran lain termasuk:

-Kekejangan
Sakit perut atau pelvis
-Sakit belakang

3.Menyusu badan

Aktiviti penyusuan susu ibu boleh menyebabkan haid tertangguh, lebih ringan, atau dipendekkan. Prolaktin, hormon yang membantu membuat susu ibu, juga menghalang haid daripada berlaku. Kebanyakan wanita yang menyusu akan menyambung semula haid sekitar 9 hingga 18 bulan selepas bayi mereka dilahirkan.

4.Stres

Tahap tekanan atau stres yang tinggi boleh menjejaskan hormon anda. Ini, seterusnya, boleh menjejaskan kitaran haid yang sepatutnya normal. Jika anda mengalami tekanan yang teruk, anda mungkin mengalami haid yang tidak teratur, lebih pendek atau lebih ringan daripada biasa. Tetapi jangan risau,  haid anda berkemungkinan besar akan kembali normal apabila tahap tekanan anda turun semula.

5.Terlebih bersenam

Jumlah aktiviti fizikal yang melampau boleh menyebabkan haid tidak teratur atau ketiadaan haid. Jika anda tidak mengimbangi jumlah tenaga yang dibakar dengan pemakanan yang mencukupi, badan anda tidak akan mempunyai tenaga yang mencukupi untuk memastikan semua sistem haid berfungsi dengan normal. Jadi, ia akan mula mengalihkan tenaga daripada beberapa fungsi, seperti pembiakan.

Akibatnya, hipotalamus, kawasan dalam otak anda, mungkin melambatkan atau menghentikan pembebasan hormon yang mengawal ovulasi.

6.Pelvic inflammatory disease (PID)

PID adalah sejenis jangkitan yang berlaku apabila bakteria memasuki faraj dan merebak ke rahim dan saluran kemaluan. Jangkitan ini biasanya berjangkit melalui hubungan seksual. Jadi, hati-hati!

7.Usia

Usia merupakan salah satu faktor yang menyebabkan sistem haid jadi tidak teratur. Salah satu masanya adalah ketika anda mengalami pre-menopaus. Ini boleh berlaku beberapa tahun sebelum menopaus.

Menurut Cleveland Clinic, wanita boleh memasuki fasa pre-menopaus 8 hingga 10 tahun lebih awal dari usia yang septutnya. Ini bermakna ia boleh berlaku pada usia 30-an atau 40-an. Semasa pre-menopaus, tahap estrogen mula menurun dan boleh menyebabkan haid tidak teratur.

kitaran haid pendek

*Mesti ramai yang risau bila haid hanya datang sehari sahaja kan? Risau pula kalau ada saluran tersumbat..

Baca juga: Ini 5 Jenis Pilihan Pil Perancang Yang TERBAIK, Doktor Pun Sarankan Tau!

Sumber: Healthline.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×