Asuh

Terlampau Kerap Korek Telinga, Ibu Ini Kongsi Kisah Anak Bibir Senget Kerana Alami ‘Bellpalsy’

0
reads

Bellpalsy adalah salah satu kondisi dimana otot di muka anda menjadi lemah dan lumpuh. Selalunya, bellpalsy ini akan memberi kesan kepada sebelah kawasan wajah sahaja dimana sebelah wajah anda tidak akan berfungsi seperti biasa. Begitu juga dengan pengalaman yang dikongsikan oleh ibu ini mengenai anaknya yang dikatakan mengalami bellpalsy gara-gara selalu  korek telinga? Bahaya tu!

PERKONGSIAN PENGALAMAN ANAK SAKIT BELLPALSY

Assalamualaikum . Ramai yg pm Mai pasal anak saudara Mai yg sakit bellpalsy haritu. So Mai dah minta permission mama dia untuk share tentang penyakit Lala untuk share dengan uolls.

Seminggu sebelum Lala sakit dia demam dalam dua hari. Then kita bagi ubat demam je sebab memang selalu spare kat umah lgpun klinik jauh. Jarang bawa pergi gov klinik sbb mls nk tunggu. So kita bg je ubat bli kt klinik swasta tanpa cek demam dia tu sebab apa. (Sepatutnya kena cek ) Lepas dia makan ubat tu sihat. Main mcm biasa dengan Annur.

30.1.2018

Malam tu dia selalu gosok-gosok mata dia. Mata dia berair mcm gatal. Saya yang jaga dia masa tu. Saya basuh muka dia dengan air bersih takut kena habuk or apa2. Tp still gosok mata. Tak lama lepastu dia main dgn Annur die gelak kitorang tengok mulut die senget. Dan dia selalu pegang bibir dia. Kitorang ingat dia saje buat mulut senget. Siap buat lawak lagi ikut die buat mulut senget. (Tak lawak ok) dia memang sakit. Sorry Lala.

31.1.2018

Pagi die bangun tidur nangis2 mcm x selesa. Selalunya dia bangun tidur diam je.. baring kdang2 nyanyi lagu.. mak sy dukung Lala tanya dia nak apa..semua die xnk n die nangis2 makin kuat. Masa tu nmpk mulut die bertambah senget dr mlm td.. bila nangis mata dia x tertutup dua2 belah mata.Abah dh bising suh siap2 pegi klinik sekarang. Masa diorang g klinik sy takde. Diorg pergi klinik kat segamat (klinik utama) doc tu terkejut die ckp tak pernah handle kes mcm ni. So die buat surat refer kecemasan hp segamat. Then m.a cek dia ckp gusi bengkak. Die bg ubat antibiotic. Kne mkn smpai habis.

SARAF MUKA MATI, MUKA JADI SENGET SEBELAH

1.2.2018

Kitorang macam x puas hati m.a tu ckp gusi bengkak. Then mama Lala search klinik swasta yg ada pakar kanak2. Diorang pergi klinik mesra dkt jalan genuang. Doc Cina cek. Doc cek suhu badan, telinga n tekak. Dia ckp mmg sakit bell palsy dlm bhsa melayu sakit saraf ke 7. Doc ckp punca sakit Lala ni sbb korek telinga mungkin terkena urat telinga.. apa yg doc ckp tu mcm betul sbb sblm sakit tu mmg ada korek telinga dia. So maybe telinga dia bernanah n kuman dtg n mkn saraf muka sbb tu saraf muka mati n muka jd senget sebelah. Doc bg 3 jenis ubat. Seteroid n lg dua x ingat. Doc cina tu bg masa 4 hari utk follow up semula.

5.2.2018

4 hari lepas tu cek balik kt doc klinik mesra cek semula dia kata xde perubahan. Masa tu rasa sedih sgt. Doc suruh stop ubat n refer hkl . Tp kitorang tengok mcm dh kurang sikit mulut Lala senget lpas mkn ubat tu. Utk keselamatan ikut ckp doc pergi hkl mlm tu jugak.

6.2.2018

Pagi-pagi lagi pergi HKL. Bahagian kecemasan dan MA tu ckp sakit gusi. Dia bagi antibiotic. Nak surat refer bahagian paed. Tapi tak sempat masuk paed sebab dah tutup awal. So continue esok.

7.2.2018

Pergi hkl bhgian paed. Dtg awal klu nk balik awal. So diorang dtg kul 7 pg tu pun dpt no 4. Ada yang lagi awal dari diorg haha.. so cek dengan pakar kanak-kanak. Doc tu cakap mmg sakit bell palsy. N dia tanya kenapa stop ubat yg klinik swasta bg tu.. kitorg ckp doc swasta takut sakit lain klu continue ubat tu. Doc hkl ckp bell palsy mmg selalu jadi lepas budak2 demam. Masa tu virus senang merebak. Lala jenis antibodi lemah dan cepat sgt demam.. so doc bg antiniotic n steroid jenis tablet. (Fikir mcm mana nk bg pil kt lala) kene makan dlm msa dua minggu. 13.3.2018 follow up utk tgk perubahan.

Malam tu start makan ubat pil. Sebiji pil kecik mcm taik idung tp pahit sgt2. Campur dlm air gula , sup tetap terasa pahit die.. yg tua pun x boleh telan inikan pula budak kecik.. mlm tu mmg xdpt mkn ubat pil tu.. lala mkn antibiotic je. Huhu

8.2.2018

Mama cari ubat yg sama mcm klinik mesra bg kt klinik kawan dia. Alhamdulillah ada yg sama mcm tu. Lala boleh mkn dgn baik.. dia nangis xnak sbb pahit tp x sepahit pil tu..haha sian lala. Dgr die nangis merayu2 xnk mkn ubat kesian sgt. Hakak mmg lari jauh dh nt hakak hujan huhu.

22.2.2018

Ubat dah habis. Kitorang nmpk bnyk perubahan kt mulut lala. Mata pun dh berkelip sekata. Ckp pun x senget2 mulut. Alhamdulillah.

13.3.2018

Check up doc. Alhamdulillah Lala dah sihat sepenuhnya x perlu dtg hospital dah. Masa tu rasa bersyukur sgt.. dan semoga xkn dtg hospital dah smpai bila2..

Moral : Jangan terlalu obses nak korek telinga anak.. nanti tahi tu keluar sendiri..bersihkan yg terkeluar tu je..bahaya utk kanak-kanak..diorang xtau nak explain sakit mcm mana. So beware ok!

Moral : Kalau demam terus pegi cek jangan tangguh. Jgn suap ubat sesuka hati. Kita xtau sakit dlm badan dia.

Tq kawan2 yg doakan lala. Allah makbulkan doa kita. Kawan2 mai dr bff, yg kje nurse, pharmacist, tqsm sbb beri tunjuk ajar cmne nk bg ubat kt lala.. tq tau.

Sumber: Maizatul Amira

Yang Popular

To Top