Sihat

Makan Supplemen Tak Boleh Rawat Ovarian Cyts, Doktor Nasihat Wanita Supaya Tak Tertipu

1.5K
SHARES
ovari cyst

Cyst atau sista dalam ovari adalah seperti jerawat atau bengkak yang kerap dijumpai dalam sistem pembiakan wanita. Ramai dalam kalangan wanita berhadapan dengan masalah kesihatan ini namun masih tidak menyedari tanda-tandanya. Perlu juga anda tahu dan peka bahawa cyst ovari merupakan salah satu penyakit yang boleh membahayakan nyawa dan bukanlah penyakit yang ringan.

Oleh itu, untuk memberikan informasi yang lebih padat mengenai ovarian cyst dalam kalangan wanita, seorang pakar perubatan sakit wanita memberikan maklumat yang lengkap tentang apa anda perlu tahu mengenai ovarian cyst.

Ovarian cyst – bahaya ke?

Ovarian cyst adalah kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari, diameternya melebihi 3 cm. Kantung ini boleh terjadi dalam pelbagai saiz, sehinggakan ada yang bersaiz sebiji tembikai! Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air atau lendir dipanggil simple cyst , atau ada yang lebih kompleks mempunyai lendiran yang likat, darah atau bahagian-bahagian pejal dan keras.

Jenis – jenis cyst yang biasa terjadi saya senaraikan seperti di bawah :

1. Simple cyst: terjadi apabila folikel besar pada ovari yang terus menerus membesar selepas telur dilepaskan pada ovari. Cyst jenis ini adalah yang paling biasa dijumpai dan ditemui dan akan hilang dengan sendirinya selepas beberapa bulan.

2. Endometrioma – endometriosis, di mana sel-sel yang terdapat pada rahim didapati terdapat di luar rahim, menyebabkan terjadinya cyst jenis ini dan dipanggil endometrioma.

3. Dermoid cyst : terjadi daripada sel yang menghasilkan telur pada ovari, kadang-kala bercampur dengan rambut dan lemak.

Jenis cyst yang lain adalah jarang-jarang berlaku dan ditemui

Hampir kesemua ovarian cyst yang berlaku sebelum usia menopos adalah TIDAK berbahaya. Kanser ovari sebelum usia menopos juga adalah sangat jarang berlaku. Ovarian Cyst kerap berlaku dalam kalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak sedar pun yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan masalah atau simptom. Ia hanya akan dikesan bila sesorang wanita itu membuat ultrasound, dalam pemeriksaan apabila menghadapi masalah kesuburan.

Walau bagaimanapun, 1 dalam 10 wanita mungkin akan memerlukan pembedahan di kemudian harinya. Sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung membawa kepada kanser dan lebih berbahaya.

Apakah simptom atau gejala ovarian cysts?

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketulan pada bahagian bawah perut. Kebanyakkan org beranggapan perut yang buncit itu disebabkan pengumpulan lemak dan membiarkan sahaja.

Lain-lain gejala termasuklah :

-Muntah dan loya
-Sakit perut
-Sakit semasa hubungan kelamin
-Sukar atau kerap kencing
-Rasa perut penuh dan tidak selesa dan cepat kenyang
-Rasa berat pada ari-ari
-Susah untuk mengandung di mana ada kaitan dengan endometriosis

Cyst & kesuburan?

Terdapat pelbagai jenis cyst dan kebanyakanya tidak menjadi penyebab dan tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil. Kebanyakan cyst tidak menganggu proses ovulasi atau persenyawaan.

Tetapi sekiranya anda mengalami Endometriosis atau Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS), ia mungkin berkait rapat dengan masalah kesuburan.

Kalau ada cyst ape nak buat?

1. Rawatan ovarian cyst bergantung kepada jenis cyst yang anda alami. Bagi cyst folikular atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Lazimnya , doktor sakit puan akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk.

2. Rawatan pembedahan untuk membuang cyst akan dicadangkan jika didapati cyst menjadi semakin besar. Walau bagaimanapun pilihan akan diberikan bergantung kepada gejala yang anda hadapi, bentuk cyst, dan keputusan ujian darah.

3. Simple cyst berukuran diameter < 5 cm : Rawatan tidak diperlukan. Cyst jenis ini akan hilang dengan sendirinya selepas beberapa bulan. Anda juga mungkin tidak memerlukan rawatan susulan . Simple cyst berukuran diameter 5 – 7 cm : Anda seharusnya diberikan rawatan susulan, sekurang-kurangnya ultrasound selepas setahun kemudiannya. Simple cyst berukuran diameter > 7cm:

Anda perlu menjalani ujian dan pemeriksan lanjut, seperti MRI atau pembedahan. Saya mempunyai ovarian cyst dan telah dinasihatkan untuk menjalani pembedahan membuang sista tersebut, bagaimanakah pembedahan itu akan dilakukan?

Anda akan diberikan pilihan untuk menjalani pembedahan laparoskopi (pembedahan melibatkan potongan kecil dan penggunaan kamera), ianya kurang menyakitkan berbanding laparotomi. Dengan pembedahan laparoskopi, anda akan dapat pulang awal ke rumah selepas pembedahan dan sembuh dengan kadar yang segera.

Walau bagaimanapun pembedahan laparotomi (pembedahan melibatkan potongan besar) dicadangkan sekiranya sista didapati terlalu besar, ataupun cyst menunjukkan tanda-tanda berkaitan dengan kanser. Doktor sakit puan akan berbincang tentang kebaikan dan keburukan kedua-dua jenis pembedahan ini, seterusnya menentukan jenis pembedahan yang bersesuaian dengan keadaan cyst itu.

Ovari akan dibuang sekali masa operation?

1. Lazimnya, kedua-dua ovari tidak dibuang ketika pembedahan. Ini adalah kerana ovari penting untuk menghasilkan hormon wanita yang diperlukan sebelum menopos dan dalam kebanyakkan kes, hanya cyst sahaja dibuang.

2. Walaupun begitu, ada sesetengah keadaan yang memerlukan ovari perlu dibuang juga, misalnya jika keadan sista terlalu besar sehingga menggantikan semua ruang ovari.

3. Selain itu, ovari juga perlu dibuang sekiranya sista sudah terpusing/ terpuntil sehingga menyebabkan peredaran darah pada ovari terputus, atau merasakan sista itu mungkin menular menjadi kanser.

Segala makanan suplemen, ubat-ubatan herba TAK BOLEH merawat cyst. Minta pandangan doktor ginekologi yang berilmu, bukan penjual suplemen yang cakap-cakap atas angin sahaja.

JANGAN TERTIPU!

Sumber : Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan Kesihatan wanita & Kehamilan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×