Dapur

Resepi Siakap Sweet Sour Paling Simple, Ekspres & Sedap. Tak Perlu Garam Gula Dah!

15
SHARES
Resepi siakap sweet sour

Sesekali teringin pulak nak makan macam dekat kedai ala Thai tu kan. Sejak-sejak musim PKP ni memang dah lama tak makan kat luar… So, apa kata cuba resepi ikan siakap sweet sour ni.

Memang simple sangat dan confirm kejap je siap.

Hasilnya pun nampak sangat menyelerakan!

Tak nak buang masa lagi, jom kita tengok resepi siakap sweet sour oleh Nor Hairiyah Hassim ni.

Mesti terliur dan terus nak cuba.

Resepi Siakap Sweet Sour Paling Simple & Sedap

Berikut adalah bahan-bahan yang perlu disediakan untuk membuat resepi siakap sweet sour ni.

Bahan-bahan

  • 5 sudu besar sos Thai
  • 5 sudu besar sos cili biasa
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 6 biji cili
  • Daun ketumbar (untuk ditabur)
  • Timun – dipotong dadu
  • Tomato – dipotong dadu
  • Nanas (jika suka) – dipotong dadu
  • Ikan siakap

resepi siakap sweet sour

Cara-cara

1. Goreng Ikan

Mula-mula, kita nak goreng ikan siakap ni dulu.

Macam biasa, lepas siang ikan tu, kita salutkan dengan garam sikit dan bedakkan dengan tepung jagung.

Fungsinya supaya ikan yang digoreng ni garing di luar, lembut dan juicy di dalam!

resepi siakap sweet sour

Bila dah masak sekata, angkat, toskan dan ketepikan dulu sementara kita buat kuah sweet sour tu.

2. Tumis

Untuk buat kuahnya, pertama sekali hiris bawang putih, bawang besar dan cili.

Kemudian, panas sedikit minyak dalam kuali dan tumis hingga naik bau.

3. Masukkan Sos & Bahan Lain

Lepas tu masukkan je sos cili dan sos Thai.

Kemudian tuangkan je bahan-bahan lain ke dalam kuali.

Dah tak perlu garam atau gula sebab sos yang digunakan tu dah cukup rasa semua.

Masak hingga sebati.

4. Curahkan Atas Ikan

Akhir sekali, kita curahkanlah kuah tu dekat atas ikan siakap yang dah digoreng tadi.

Siap!

Haa… Memang mudah sangat dan kejap je nak buat kan?

resepi siakap sweet sour

Bolehlah kita hidangkan dengan telur dadar atau salad.

Makan dengan nasi putih, confirm bertambah ni.

resepi siakap sweet sour

Selamat Mencuba

Simple je nak buat, tapi hasilnya dah macam makan dekat restoran.

Memang jimat dan sesuai sangat untuk seisi keluarga.

So lepas ni bolehlah pergi cari bahan dan cuba resepi ikan siakap sweet sour ni dekat rumah ok!

P/S: Kalau suka makan siakap, anda juga boleh cuba Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Paling Simple Tapi ‘Power’. Tak Ada Pengukus, Kuali Pun Boleh

*Resepi siakap sweet sour ini dikongsikan oleh Nor Hairiyah Hassim menerusi Facebook. Ia telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran. Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan tentang resepi, sila rujuk posting asal beliau di SINI.

Most Popular

To Top
×