Sihat

Ramai Kata Lepas Kahwin Buah Dada Naik Jadi BESAR? Ini Sebabnya!

30
SHARES
payudara besar

Tidak seperti wanita Barat dan berkulit hitam yang mengatakan bahawa mempunyai payudara besar adalah seksi, wanita Asia khususnya Malaysia agak malu apabila mempunyai payudara besar secara semulajadi. Tambah pula ramai yang mengatakan bahawa selepas berkahwin, payudara mereka menjadi lebih besar dari normal. Adakah ini benar?

Berikut merupakan antara penjelasan kenapa ramai dalam kalangan wanita mempunyai saiz payudara yang besar selepas berkahwin. Kalau belum kahwin, payudara tak membesar ke?

Baca juga: Dilabel Seksi, Wanita Dari 10 Negara Ini Dalam Kategori Punyai Payudara Besar!

KENAPA PAYUDARA BESAR SELEPAS KAHWIN? ADA KENA MENGENA KE?

payudara besar

Foto: Stephen Madry

1.Emosi gembira

Kesejahteraan emosi dan kegembiraan dalam perkahwinan adalah salah satu faktor yang mungkin dapat menjawab soalan kenapa payudara membesar selepas berkahwin. Orang cakap bahawa emosi positif dan gembira dalam hubungan sihat boleh membawa kepada perubahan hormon yang mempengaruhi saiz payudara.

2.Aliran darah berjalan elok

Normal dalam alam perkahwinan terutama sekali buat pasangan yang masih dalam fasa ‘honeymoon’, hubungan kemesraan fizikal yang kerap boleh bantu meningkatkan aliran darah ke bahagian tisu payusara. Oleh sebab itulah ini menjadi salah satu punca kenapa saiz payudara meningkat.

3.Perubahan Hormon

Oleh kerana berlakunya perubahan emosi positif  dan gembira, ini menyebabkan perubahan hormon berlaku termasuk kenapa payudara membesar selepas berkahwin.

Namun, berbeza pula denga kajian yang dikeluarkan oleh Healthline apabila mengatakan bahawa perkahwinan bukan punca payudara membesar. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja dan berikut merupakan faktor yang menyebabkan payudara anda membesar dari sedia kala.

1.Haid

Berada dalam kitaran haid dan sakit senggugut menyebabkan turun naik hormon boleh menyebabkan bengkak dan kelembutan payudara. Peningkatan dalam hormon estrogen menyebabkan saluran payudara membesar, biasanya memuncak kira-kira 14 hari dalam kitaran haid.

Kira-kira 7 hari kemudian, tahap progesteron mencapai ketinggian mereka. Ini juga menyebabkan pertumbuhan dalam kelenjar payudara.

2.Pertambahan berat badan

Sudah semestinya pertambahan berat badan akan menyebabkan payudara membesar. Hal ini kerana payudara sebahagian besarnya terdiri daripada lemak, jadi penambahan berat badan juga boleh meningkatkan saiz payudara.

Menurut artikel dalam jurnal Scientific ReportsTrusted Source, indeks jisim badan (BMI) seseorang adalah pengukur paling penting untuk saiz payudara. Semakin tinggi BMI seseorang, semakin besar kemungkinan saiz payudara mereka juga.

3.Pertumbuhan yang tidak normal

Payudara mengandungi tisu berlemak dan berserabut. Seseorang mungkin mengalami fibrosis, atau pengumpulan tisu berserabut yang boleh menyebabkan payudara kelihatan lebih besar dari biasa.

Seseorang juga boleh mengalami ‘cyst’ pada payudara mereka. ‘Cyst’ biasanya akan rasa seperti ketulan bulat yang mungkin berisi cecair atau pepejal. Menurut American Cancer Society, wanita berumur 40-an berkemungkinan besar mempunyai ‘cyst’ payudara. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku pada mana-mana peringkat umur.

Adakah pembesaran payudara selepas perkahwinan bersifat kekal atau sementara?

payudara besar

Foto: News24.com

1. Perubahan Sementara

Bagi sesetengah individu, pembesaran payudara selepas perkahwinan mungkin bersifat sementara dan berkaitan dengan fluktuasi hormon. Perubahan ini mungkin akan kembali kepada saiz sebelum perkahwinan dalam masa yang tertentu, menjelaskan kenapa payudara membesar selepas berkahwin.

2. Perubahan Kekal

Dalam kes lain, pembesaran payudara selepas perkahwinan mungkin lebih berterusan, terutamanya jika ia dipengaruhi oleh genetik atau perubahan berat badan yang signifikan, menjadikan kenapa payudara membesar selepas berkahwin adalah satu fenomena yang berterusan.

*Jangan risau, orang cakap payudara besar ini lebih seksi?

Baca juga: 5 Jenis Benjolan Payudara, Ada Petanda Kanser & Ada Yang Tidak, WAJIB Tahu!

Sumber: Healthline, WanitaModen

Foto: The House of Wellness

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×