40 Minggu

7 Perkara Penting Mommy Mommy Kena Buat Sebelum Masuk Labour Room Bersalin!

8
SHARES

Buat mommy mommy yang bakal melahirkan tidak lama lagi, persediaan rapi seperti barang keperluan ibu bersalin ke labour room, pemeriksaan kesihatan dan tidak ketinggalan barang keperluan bayi nanti. Semua ini perlu dilakukan dengan awal supaya anda tidak kalut di saat akhir kerana kelahiran boleh berlaku tanpa diduga!

Berikut merupakan perkongsian perkara penting untuk mommy semua lakukan sebelum dimasukkan ke dalam labour room. Masa inilah kalau ada keinginan yang belum dilunaskan, perlu dilunaskan!

Baca juga: Ibu Yang Tergolong Dalam 7 Kategori Ini Kena Buat Ujian Minum Air Gula Semasa Hamil

KEPERLUAN IBU BERSALIN SEBELUM MASUK LABOUR ROOM

keperluan ibu bersalin

Before masuk labour room, i sempat makan 3 biji kurma je! Nangis sebab dalam labour room lama gila! So, if mummy dah nak bersalin tanya tips dekat i, i akan cakap makan banyak-banyak before masuk Labour Room. Meh i share few things yang mummy kena buat before masuk labour room.

#1 Makan

Makan la segala makanan yang craving dan yang tak boleh makan masa dalam pantang. Terutama sekali kalau anda berpantang dengan mak yang strict. Selesaikan semua craving dan sebelum masuk LR makan semua jenis makanan yang boleh beri tenaga. Boleh makan protein macam kacang, ayam/daging, telur, kurma.

#2 Refresh balik ilmu-ilmu waktu antenatal class

Ramai dalam kalangan kita yang melalui kehamilan pertama akan excited untuk menghadiri antenatal class kan?  So jangan lupa revise semua pasal labour phase, active labour phase lah, semua!

#3 Refresh balik ilmu tentang breathing technique

For me, i belajar breathing technique masa antenatal class so memang sangat membantu waktu labour. Saya 100% menyarankan untuk mummy belajar breathing technique. Kalau nak tengok dekat YouTube, cara yang i belajar tu sama mcm kat video di SINI.

#4 Decide nak guna pain relief jenis apa waktu labour

You nak guna entonox gas ke, epidural ke dah kena tentukan siap-siap.

#5 Beg Hospital

Biasanya bila masuk 37 weeks mummy dah ready hospital bag kan. So boleh double check balik to see if boleh tambah/ kurangkan barang. Kalau mummy malas nak pening-pening prepare hospital bag, order je. Mudah!

#6 Prepare doa dan zikir untuk bersalin

Ada banyak doa untuk mudah bersalin, boleh Google je. But kawan i pesan, nak senang, guna zikir la ila ha illa anta ni. Senang and mudah nak hafal kan. Kalau husband teman, mintak dia ingatkan kita untuk zikir, doa dan minta dia doa sekali.

#7 Barang pantang

Sediakan keperluan pantang siap-siap supaya boleh bersalin dengan tenang.

keperluan ibu bersalin

*Selamat berjuang mommy mommy semua!

Baca juga: 7 Cara Untuk Mommy ‘Push’ Dengan Betul Ketika Bersalin Untuk Elak Terkoyak Besar!

Sumber: Twitter @EzzahNor

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×