Inspirasi

Pertama Dalam Sejarah, Penerbangan Air India Hanya Bawa Krew & Jemaah Haji Wanita Sahaja!

29
SHARES
jemaah haji wanita

Saat membanggakan dan bersejarah buat julung kalinya apabila penerbangan haji India, Air India, dikendalikan secara eksklusif oleh wanita dan hanya membawa jemaah haji wanita sahaja.  Penerbangan ini tiba di Arab Saudi pada Jumaat lepas dari negeri di selatan Kerala.

Peristiwa ini mendapat perhatian dan pujian ramai kerana ia merangkumi dalam penjagaan pelbagai aspek terutamanya dalam hal penjagaan aurat jemaah haji wanita tersebut. Terbaik!

Baca juga: 10 Bidang Pekerjaan Paling ‘Laku Keras’, Kalau Masuk IPTA Pilih Jurusan Ini Tau!

PESAWAT AIR INDIA BAWA JEMAAH HAJI WANITA SAHAJA

jemaah haji wanita

Penerbangan Air India Express dari Kozhikode tiba di Jeddah pada malam Khamis dengan membawa 145 jemaah haji. Membanggkan untuk kaum wanita adalah penerbangan ini dikendalikan oleh Kapten Kanika Mehra, Pegawai Pertama Garima Passi, dan empat anak kapal kabin.

Di lapangan terbang, wanita itu ditemani Menteri Negeri Hal Ehwal Minoriti John Barla, yang mengedarkan pas masuk mereka.

Penumpang penerbangan khas itu adalah sebahagian daripada sekumpulan 4,000 jemaah wanita India yang tahun ini akan sampai ke kota suci Makkah dan Madinah sendirian.

India mengubah dasar hajinya berikutan keputusan tahun lalu oleh Arab Saudi untuk menarik balik peraturan yang mewajibkan jemaah haji wanita ditemani mahram, atau penjaga lelaki. Kebanyakan jemaah India yang memohon haji dalam kategori Wanita Tanpa Mahram adalah dari Kerala.

“Tanpa mahram, terdapat kira-kira 2,000 … Jumlah terbesar tanpa mahram adalah dari Kerala,” kata Faizi, mengaitkan bilangan yang tinggi itu dengan tahap pendidikan di Kerala dan hakikatnya bahawa ramai wanita di negeri itu biasa mengembara ke Timur Tengah untuk bertemu saudara mereka yang bekerja di sana.

Kerala tahun ini juga mempunyai peratusan keseluruhan yang lebih tinggi bagi jemaah haji wanita berbanding negeri-negeri India yang lain iaitu 60% adalah wanita. Hebat bukan?

Umat ​​Islam membentuk kira-kira satu perempat daripada 35 juta penduduk Kerala. Kira-kira 11,000 daripada mereka akan menunaikan haji tahun ini di bawah kuota India sebanyak 175,000, dan kira-kira 60 peratus daripada mereka adalah wanita.

jemaah haji wanita

*Tahniah dan selamat menunaikan haji!

Sumber: Arab News

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×