Nur

5 Bulan Dalam Islam Yang Disarankan Baik Untuk Mendirikan Mahligai Cinta

2
SHARES
bulan dalam Islam

Perasan atau tidak dalam bulan-bulan tertentu pasti anda akan mendapat banyak jemputan perkahwinan dari rakan-rakan atau keluarga. Hal ini kerana, ada bulan dalam Islam yang disarankan untuk mendirikan rumah tangga kerana mendapat keberkataan yang lebih. Betul ke?

Jadi untuk anda yang tengah merancang untuk bernikah, berikut merupakan antara 5 bulan dalam Islam yang disarankan untuk anda mendirikan mahligai cinta yang telah lama dibina. Yang penting adalah niat itu ikhlas..

Baca juga: Pastikan Dalam Rumah Tangga Tiada 5 Tanda Ini, Kalau Tak…Anda Dalam BAHAYA!

BULAN DALAM ISLAM YANG BAGUS UNTUK NIKAH

bulan dalam Islam

1.Syawal

Bulan Syawal dianggap sebagai bulan yang baik untuk berkahwin. Ini berdasarkan bulan yang dipilih Rasulullah SAW ketika mengahwini isterinya iaitu Saidatina Aisyah RA pada bulan Syawal yang dijelaskan dalam hadis berikut:

“Dari Aisyah, dia berkata: Rasulullah SAW menikahiku pada bulan Syawal dan membina rumah tangga denganku pada bulan Syawal. Maka siapakah di antara isteri-isteri baginda yang lebih dicintainya selain aku? Perawai berkata: Dan Aisyah sangat gembira menikahi wanita pada bulan Syawal.” (HR. Muslim no. 1435).

2.Rabiulawal

Rabiulawal adalah bulan kelahiran Nabi Muhammad. Bagi umat Islam yang ingin mengikut sunnah Nabi Muhammad, berkahwin pada bulan Rabiulawal boleh menjadi pilihan.

3.Muharram

Muharram adalah bulan pertama dalam tahun Hijrah. Menurut mitos yang berkembang dalam masyarakat Jawa khususnya, Muharram atau bulan Suro dianggap sebagai bulan sial. Malah, Nabi berkahwin dengan Ummu Habibah Ramlah binti Abu Sufyan pada bulan Muharram. Pada bulan yang sama Rasulullah juga menikahi Shafiyyah binti Uyai.

4.Safar

Sesetengah orang percaya bahawa berkahwin pada bulan Safar boleh membawa malang. Namun, kepercayaan ini sebenarnya tidak mempunyai asas dalam Islam. Manakala dari perspektif Islam, berkahwin pada bulan Safar adalah dibolehkan selagi perkahwinan itu tidak bercanggah dengan ajaran Islam.

Pada bulan kedua tahun Qamariah, Nabi Muhammad SAW berkahwin dengan Khadijah binti Khuwailid. Perkahwinan itu diadakan sebelum zaman kenabian Nabi. Bukan itu sahaja, Rasulullah SAW pun mengahwinkan puterinya, Fatimah az-Zahra, dengan Ali bin Abi Talib pada bulan Safar juga.

5.Zulkaedah

Zulkaedah merupakan salah satu bulan yang mulia kerana terletak di antara dua hari raya iaitu Hari Raya Aidilfitri pada bulan Syawal dan Aidiladha pada bulan Zulhijjah. Pada bulan Zulkaedah, Rasulullah SAW menikahi Zainab binti Jahsyi bin Royab agar umat Islam dapat mengikuti jejak Rasulullah.

Selain lima bulan yang disebutkan, berkahwin pada bulan-bulan lain juga sama baiknya dalam ajaran Islam. Kerana tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa berkahwin pada bulan tertentu akan membawa sial dan malapetaka.

bulan dalam Islam

*Itu adalah bulan yang baik untuk berkahwin dalam Islam seperti yang dilakukan oleh Nabi Muhammad. Antara yang terpenting ialah terus berserah diri kepada Allah SWT dan terus memohon perlindungan agar jodoh mendapat keberkatan daripadaNya.

Baca juga: Buat Anak Gadis, Pergilah Capai Cita-Citamu & Kalau Boleh Jangan Kahwin Muda Kerana…

Sumber: Tiktok @perihalnikah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×