Suami Isteri

Pastikan Dalam Rumah Tangga Tiada 5 Tanda Ini, Kalau Tak…Anda Dalam BAHAYA!

18
SHARES
kisah rumah tangga

Sejak kebelakangan ini, kisah rumah tangga yang bergolak semakin menjadi-jadi. Tidak kira kesalahan itu datang dari pihak suami atau isteri, sepatutnya perkahwinan ini tidak dicemari dengan perkara-perkara lain seperti ada orang kedua. Mungkin di awal perkahwinan semuanya manis namun, semakin lama semakin pudar kerana tidak melakukan perkara asas dalam setiap alam rumah tangga.

Orang cakap selalunya selepas 5 tahun usia perkahwinan, barulah bermula pergolakan tersebut. Sejauh mana kesahihan itu tidak dapat dipastikan namun apa yang anda boleh buat adalah, pastikan rumah tangga anda tiada 5 tanda ini kalau nak selamat.

Baca juga: Hukum Menyentuh Alat Kelamin Pasangan Semasa Berpuasa, AWAS…Jangan ‘Terlajak’!

KISAH RUMAH TANGGA ANDA DALAM BAHAYA KALAU ADA 5 TANDA INI

kisah rumah tangga

Foto: Singapore Women’s Weekly

1.Ketiadaan Pasangan Anda Membuat Anda Lebih Bahagia

Kebanyakan lelaki atau wanita yang berkahwin akan dengan gembiranya menunggu kepulangan pasangan mereka dari kerja. Pasangan suami isteri juga boleh mempunyai hobi dan rakan yang berbeza, tetapi pada penghujung hari, mereka mahu berkongsi masa yang berkualiti dengan pasangan.

Tetapi jika anda berasa lega atau kurang tertekan apabila pasangan tiada di sekeliling anda, itu mungkin tanda bahawa perkahwinan anda dalam bahaya dan mula renggang.

2.Anda Berdua Dulu Banyak Bercakap, Tetapi Kini Jarang Bercakap

Komunikasi adalah asas kepada hubungan yang sihat. Dalam perkahwinan yang kukuh, mana-mana pasangan akan mahu bercakap antara satu sama lain tentang kehidupan harian mereka, matlamat dan kenangan. Keperluan untuk berunding, bertengkar, dan mendengar pendapat masing-masing adalah asas hubungan aktif antara pasangan suami isteri.

Tapi, jika anda tidak ingat kali terakhir anda bercakap dengan suami atau isteri, maka mungkin sudah tiba masanya untuk bekerjasama dan mengubah tingkah laku ini untuk menyelamatkan perkahwinan!

3.Tiada Lagi Keintiman 

Keintiman dan kemesraan adalah penting kepada ikatan erat yang dikongsi oleh pasangan suami isteri. Keintiman bukan hanya bermakna dari segi seksual, tetapi juga percintaan, pegang tangan, dan pelukan.

Jika anda tidak ingat kali terakhir anda berpelukan dengan pasangan atau ‘date’, maka anda mungkin berada di tengah-tengah perkahwinan yang gagal dan mulalah episod curang. Keintiman pasangan menambah perasaan kasih sayang yang lebih tinggi kepada hubungan suami isteri, dan kekurangannya boleh memudaratkan hubungan itu dalam jangka panjang.

4.Setiap Usaha Kecil untuk Pasangan Terasa Beban

Jika setiap usaha yang paling kecil untuk pasangan anda terasa seperti beban yang besar, maka itu mungkin tanda masalah. Dalam perkahwinan yang sihat, anda biasanya akan terdorong untuk mengambil berat antara satu sama lain. Menjaga pasangan yang sakit atau merancang percutian biasanya merupakan aktiviti yang lahir daripada keinginan untuk bahagia dan kesejahteraan masing-masing.

5.Apabila Bergaduh, Dua-Dua Nak Menang

Adakah anda tergesa-gesa untuk mempertahankan pandangan anda semasa setiap pertengkaran dengan pasangan? Adakah perbincangan anda menjadi kisah yang tidak berkesudahan dengan makian di mana anda berdua tidak bersetuju?

Pendirian yang sangat defensif dan tegar dalam pertengkaran menandakan anda tidak mahu mengambil bahagian dalam perbincangan yang adil dengan pasangan. Jika setiap perdebatan meninggalkan anda mewajarkan tindakan atau tingkah laku anda, asas perkahwinan anda mungkin mengalami tekanan, yang boleh menyebabkan perkahwinan gagal dan akhirnya perceraian jika tidak ditangani.

kisah rumah tangga

Foto: Linkedin

*Sebaiknya, kalau boleh dipertahankan rumah tangga itu, pertahankanlah. Tapi, kalau dah 11 kali curang boleh lepaskan ya..

Baca juga: Suami Isteri Umur 35-39 Tahun Paling Ramai Alami Konflik Rumah Tangga, Kenapa?

Sumber: Moshtael Family Law

Foto: Psychology Today

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×