Asuh

Jom Latih Anak Bermain Sendiri Guna 6 Teknik Ini, Nak Tinggal Sekejap Pun Senang!

36
SHARES
anak bermain sendiri

Apabila anak-anak sedang berada dalam proses pembesaran, inilah masanya untuk mak ayah meluangkan masa bermain bersama mereka sekerap yang mungkin. Namun, ada masa dan ketikanya mak ayah sibuk dengan hal-hal lain dan memerlukan anak bermain sendiri buat sementara waktu. Tetapi, pantang ditinggalkan sekejap, menangis pula!

Macam mana agaknya cara untuk melatih si manja bermain secara sendiri walaupun hanya 5 minit? Sebagai langkah permulaan, mak ayah boleh lakukan 6 langkah ini supaya anak dah boleh bermain sendiri di saat anda sibuk!

Baca juga: Memang Susah Nak ‘Detect’ Autisme Dekat Anak Perempuan, Perhatikan 5 Tanda Ini..

CARA LATIH ANAK BERMAIN SENDIRI, TAK PAYAH RISAU!

anak bermain sendiri

#1 Berikan anak pilihan sendiri

Mulakan dengan memberi mereka lebih kawalan dalam rutin mereka sendiri. Daripada menyediakan mainan mereka sendiri dan aktiviti apa yang hendak dilakukan, minta mereka sendiri yang melakukannya. Tugas mudah yang boleh mereka lakukan sendiri adalah seperti menyusun barang mereka sendiri.

#2 Biarkan anak bantu anda

Biarkan mereka membantu anda dalam melakukan perkara-perkara mudah. Daripada menghiburkan anak sepanjang hari, biarkan mereka membantu anda membuat kerja. Membantu dengan tugasan di sekitar rumah ialah cara terbaik untuk mereka membina sedikit kebebasan, berasa seperti mereka menyumbang dalam aktiviti yang berfaedah.

#3 Sediakan ruang bermain untuk anak

Beri mereka ruang permainan yang khas untuk mereka bermain. Ini boleh menggalakkan pemisahan antara masa bermain dan bukan masa bermain. Untuk kanak-kanak yang lebih muda, ruang berhampiran anda adalah ideal supaya mereka tidak menghadapi masalah yang terlalu banyak atau berbahaya.

#4 Jangan ganggu anak

Mak ayah kena biarkan mereka memilih aktiviti mereka dan pastikan mereka tidak akan diganggu. Begitu juga, pastikan mereka memahami bahawa mereka harus melakukan perkara yang sama untuk anda. Janganlah ketika ini, mak ayah pula nak pergi bermain dengan anak ya.

#5 Sediakan mainan

Beri mereka mainan berdasarkan apa yang mereka pilih cara untuk menghabiskan masa pada hari tersebut. Jadi, mak ayah  perlu menyediakan alat yang diperlukan untuk dipilih. Pada kanak-kanak yang lebih muda, anda mungkin perlu memerhatikan apa yang mereka lakukan dari jauh. Apa yang anda boleh sediakan adalah:

-Pastikan ada kertas, pensil warna dan krayon
-Ada Lego dan mainan blok
-Ada ‘plush toys’
-Buku cerita dan buku mewarna
-Alat muzik mini

#6 Berikan mereka masa

Tetapkan masa tertentu untuk anak anda bermain secara bebas dan masa untuk bermain dengan mereka. Memandangkan anda mungkin mempunyai tugas lain untuk diselesaikan, peruntukan masa terpulang kepada anda. Ia boleh menjadi sekecil membiarkan mereka bermain bersendirian selama 5 minit diikuti dengan 15 minit bermain dengan anda. Sebagai alternatif, anda boleh bermain dengan mereka selama 15 minit diikuti dengan 45 minit permainan bebas.

Kenapa anak tidak mahu bermain sendiri?

anak bermain sendiri

Menurut Beatrice Tauber Prior, ahli psikologi klinikal, reaksi negatif kanak-kanak untuk bermain bersendirian tanpa salah seorang ibu bapa mereka kebanyakannya berkaitan dengan sejauh mana mereka terikat dengan ibu bapa mereka.

Tangisan dan ketidakupayaan untuk bermain sendirian seringkali berlaku apabila ibu bapa hilang dari pandangan adalah disebabkan oleh kebimbangan perpisahan atau ‘separation anxiety’. Hal ini kerana, kebimbangan perpisahan adalah perkara biasa pada kanak-kanak kecil, terutamanya antara umur 8 hingga 14 bulan.

*Bila dah latih anak pandai berdikari dari kecil, tak jadi masalah bila anak nak buat aktiviti sendirian bila dah dewasa!

Baca juga: Sindrom Terlupa Anak Dalam Kereta Boleh Berlaku Tanpa Dijangka, Elak Letak Di ‘Blindspot’ Ini

Sumber: PopSugar, WebMd.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×