Nur

10 Doa Lawan Gemuruh Ketika Menjawab Peperiksaan, Anak & Ibu Bapa Boleh Amalkan

59
SHARES
doa menjawab peperiksaan

Seramai 40,3637 calon akan menduduki peperiksaan bertulis Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 yang bermula esok hingga 15 Mac 2023. Sudah pasti semua pelajar telah membuat persediaan lengkap dari segi latihan dan juga penjagaan makanan yang dapat memberi tenaga kepada badan dan otak.

Tetapi, buat pelajar beragama Islam sudah pasti tidak akan tinggal amalan doa menjawab peperiksaan supaya lebih tenang dah tidak gemuruh.

Oleh itu, berikut merupakan 10 senarai doa untuk menjawab peperiksaan yang boleh dihafal dan diamalkan oleh pelajar yang akan menduduki peperiksaan serta ibu bapa yang berada di rumah atau tempat kerja.

10 DOA MENJAWAB PEPERIKSAAN UNTUK ANAK DAN IBU BAPA AMALKAN

1.SURAH AL-INSYIRAH

doa menjawab peperiksaan

Dengan mengamalkan surah ini, anak akan mudah belajar dan dilapangkan dada ketika menjawab soalan peperiksaan. Ibu bapa juga boleh membaca surah ini dan niatkan anak mudah menjawab peperiksaan.

2.TIGA QUL

doa menjawab peperiksaan

Bacalah sekali dengan Surah Al-Ikhlas dan Al-Falaq. Surah ini mempunyai khasiatnya yang tersendiri dalam mendapatkan keberkatan masa dan kejayaan dalam hidup.

3.SURAH YASSIN

doa menjawab peperiksaan

Bacalah yasin dan niatkan supaya anak anda berjaya menjawab periksa dan dipermudahkan. Anda boleh amalkan pada pagi ketika anak sedang menjawab peperiksaan.

4.DOA TAMBAH ILMU

doa menjawab peperiksaan

Maksud Doa:

“Dan katakanlah,‘Wahai Rabb-ku, tambahkanlah kepadaku ilmu.” (QS. Thaaha: 114)

Doa tambah ilmu boleh diamalkan walaupun ketika menduduki peperiksaan. Anak boleh bacakan doa ini untuk memohon pertolongan kepada Allah SWT semoga ditambahkan ilmu pengetahuan yang banyak dan dapat mengingati pelajaran

5.DOA MOHON KEMUDAHAN

Maksud Doa: “Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisi-Mu dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami”

Doa mohon kemudahan untuk menyempurnakan urusan peperiksaan anak anda ini boleh diamalkan oleh anak dan ibu bapa. Baca pada bila-bila masa walaupun ditimpa kesusahan dan kesukaran.

6.AYAT KURSI

Ayat kursi adalah ayat yang hebat bagi orang-orang yang mengamalkannya. Ayat yang hebat ini memberi kemenangan kepada seluruh umat Islam yang benar-benar hayati dan mengamalkannya. Doa anak periksa ini boleh dibaca setiap kali ingin berdoa.

DOA-DOA LAIN YANG BOLEH DIAMALKAN

1.Rabbi adkhilni mudkhala shidqin wa akhrijni mukhraja shidqin waj’alli min ladunka sulthanan nashira. Wa qul ja’al haqqu wa zahaqal bathilu innal bathila kana zahuqa

Tuhanku, masukkanlah aku ke jalan masuk yang benar dan terhormat, dan keluarkanlah aku dari jalan keluar yang benar dan terhormat; dan berilah aku dari pihak-Mu kekuasaan yang dapat menolongku. (QS 17:81).

2.Rabbi inni lima anzalta ilayya min khairin faqir

Tuhan, sungguh aku sangat mendambakan uluran kebaikan dari hadirat-Mu. (QS 28:24).

3.Rabbana atina min ladunka rahmah wa hayyi’ lana min amrina rasyada

Ya Tuhan kami, anugerahilah kami rahmat dari hadirat-Mu, dan dalam perkara kami berikanlah kepada kami jalan yang benar. (QS 18:10).

4. Ya Allah, Tidak lama lagi, anak anak kami akan menduduki peperiksaan SPM dan peperiksaan-peperiksaan lain ya Allah. Kami mohon kepada Mu ya Allah, bantulah anak anak kami dalam peperiksaan yang akan mereka hadapi ya Allah.

*Sama-sama kita berdoa supaya anak-anak dikuatkan semangat dan lulus dengan cemerlang!

Sumber: The Star, Fatehteam.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×