Sihat

Tumbesaran Terbantut, Apakah Puncanya? Ini Langkah Pencegahannya.

4.3K
SHARES

Tahukah anda masalah tumbesaran kanak-kanak merupakan isu yang membimbangkan dan sedang hangat dibincangkan di media sosial dan televisyen. Bagi mengelakkan isu ini menjadi semakin besar dan serius, semua pihak harus memainkan peranan terutamanya ibu bapa.

Justeru itu kami kongsikan dengan anda pandangan Professor. Dr. Muhammad Yazid bin Jalaludin, Pakar Perunding Kanan Pediatrik Endokrinologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, mengenai masalah tumbesaran atau lebih dikenali dengan bantut.

Ini penjelasan & pandangan pakar tentang masalah tumbesaran terbantut

Menurut penjesalan Professor Dr. Muhammad Yazid Bin Jalaludin, antara kesan bantut termasuklah perkembangan otak terganggu, IQ yang lebih rendah, lemah imuniti tubuh- mudah dijangkiti penyakit, dan apabila dewasa mengalami risiko penyakit kronik, bantut sepanjang hayat dan keciciran dalam sektor pekerjaan formal.

Untuk video penuh, anda boleh klik SINI dan terus ke minit 2.16.

Justeru itu, penting untuk anda pantau keadaan anak-anak anda dengan mengukur ketinggian dan berat badan mereka untuk mengesan masalah ini.

Amalan pemakanan sihat juga perlu diterapkan kepada kanak- kanak dengan memberi makanan bernutrisi tinggi daripada pelbagai sumber makanan.

Ye la, perkembangan otak adalah ketara pada tahun-tahun awal kehidupan dan otak kanak- kanak mencapai 90% daripada otak dewasa pada umur 5 tahun. Ini adalah fasa penting dalam proses tumbesaran.

**Pandangan dan pendapat yang dikemukakan oleh pakar pediatrik melalui artikel ini adalah tidak mewakili pandangan beliau terhadap produk
_________________________________________________________________________________________________________________

“Tumbesaran Optimum, Minda Celik” untuk si manja anda!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aida Syazlin (@aidasyazlin)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharisa Hussein (@sha.rissa)

Untuk memastikan anak-anak menerima nutrisi harian yang secukupnya, ibu bapa bolehlah cuba susu Dugro® Sure ataupun Dugro® Complete. Aida Syazrin dan Sharisa pun pilih Dugro! Buat ibu bapa di luar sana jangan lokek untuk melabur bagi tumbesaran anak anda.

Jika tumbesaran mereka terbantut, perkara ini boleh menimbulkan lebih banyak masalah di masa akan datang. Lagipun, Dugro® Sure dan Dugro® Complete menyokong tumbesaran kanak-kanak kerana ianya dirumus dengan pelbagai nutrisi bermanfaat untuk tumbesaran fizikal optimum.

Dugro Sure dan Dugro Complete Pilihan Tepat Untuk Tumbesaran Kanak-kanak!

Selaku produk yang dipercayai untuk membantu kanak-kanak mencapai tumbesaran yang optimum, Dugro mempunyai pelbagai variasi produk dan mampu memenuhi keperluan kanak-kanak di Malaysia!

Anda boleh rujuk gambar diatas juga. Ada pelbagai info mengenai Dugro yang dikongsikan. Nak lebih mudah scan je kod QR untuk semak status tumbesaran anak anda dan dapatkan maklumat tambahan. Klik gambar je pun boleh.

Dengan Dugro® Complete dan Dugro® Sure, anda dah tak perlu risau sangat lagi kerana ianya mampu membekalkan nutrisi yang secukupnya buat tubuh Si Manja anda. Kedua-dua susu ini ialah produk mampu milik yang perlu anda cuba.

Tambahan pula, kedua-dua susu ini tidak mengandungi sukrosa kerana pengambilan sukrosa yang berlebihan boleh menyebabkan masalah obesiti dan karies gigi. Jadi berikanlah anak anda nutrisi terbaik dengan Dugro dan cepat-cepat dapatkan sampel percuma anda di SINI. Cubalah demi kebaikan anak-anak kita.

Pantau tumbesaran anak anda dengan kuiz Dugro!

Nak tahu tahap perkembangan tumbesaran anak anda? Dah mudah sekarang. Cuba anda jawab Kuiz Tumbesaran Dugro ni. Ada 4 soalan je, anda jawab kesemuanya, nanti anda akan tahu status perkembangan anak-anak anda. Klik SINI untuk menjawab kuiz.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×