1-2 Tahun

Tips Tak Pening Kepala Untuk Bawa Anak Kecil Kerjakan Umrah.. Mudah Sebenarnya!

2.1K
reads

Bagi ibu bapa yang ingin mengerjakan umrah, kadang-kadang kita keliru sama ada sesuai atau tidak sebenarnya untuk membawa anak kecik atau ‘toddler’ bersama-sama mengerjakan umrah. Sudah semestinya pelbagai kerenah anak yang perlu dilayan dan kita tidak boleh tertumpu kepada ibadah umrah. Jom kita baca perkongsian yang dibuat oleh Puan Noor Inora Putri Noorzainy di laman Facebooknya mengenai tips mengerjakan umrah bersama anak kecil seperti apa yang telah dilakukannya. Semoga perkongsian ini dapat membantu!

TIPS UMRAH DENGAN TODDLER

8th February 2017 – 22 February 2017

Bismillahirahmanirahim, Alhamdullilah, dapat juga Nora compilekan beberapa tips untuk bawa toddlers ke Tanah Suci. Ramai yang PM Nora, tapi Nora baru ada kesempatan untuk compilekan semua. Sharing ni dari pihak Nora, moga yang membaca dapat kebaikkan daripada apa yang Nora share.

Yang paling penting sekali sebelum dan sewaktu Umrah adalah niat. Niat niat dan niat. Sentiasa niat yang baik-baik sahaja. Sebab Allah tu maha mendengar. InsyaAllah kalau niat semuanya dipermudahkan, Allah tu akan permudahkan semuanya. Lagi kta nak melakukan perkara baik. InsyaAllah akan dipermudakan. Be positif. Jangan langsung terniat bawak anak ni leceh, dan penyebab susah nak lakukan umrah. Always always positif. Kuasa doa dan niat jangan dipertikaikan.

Aulia pergi umrah masa umur dia 1 year and 3 months. Two days before kami berangkat Aulia was admitted sebab batuk so memang dia a bit drowsy and cranky sikit. Kalau orang besar mengalami jetlag, kids apatah lagi. Jangan paksa mereka. Follow the flow. Time different lebih kurang 5 jam. Ada yang dapat adapt awal, ada yang tak. Biasa dalam 3-4 hari. Untuk Aulia, she took around 4 days baru dia back to her old self.

Alhamdullilah, Nora & family kat sana sihat walafiat, cuma bila dah balik sini tak berapat sihat. Penat dan sedikit flu. Dah 2 minggu still on-off. Dan sekarang Nora kena chicken pox. Baca caption gambar untuk lebih info dan penerangan. Mudah-mudahan dengan catatan ini dapat membantu parents yang teragak-agak sama ada nak bawa atau tidak anak mereka ke Tanah Suci.

PREPARATION IF BRING BABY/TODDLERS

1. Nora & family bertolak pada 8 February 2017 pada pukul 2PM.

Preparekan toys untuk Aulia, tapi since Aulia tak berapa sihat, so toys yang dah prepare awal-awal tak guna sangat. Aulia slept all the way from KL to Madinah. Bangun untuk makan dan susu je. Sebab mungkin badan dia pun masih penat lagi. HOW MUCH & WHAT TOYS to bring? Kita consider sejam satu toy, so bawak dalam 7-8 toys. Make sure keluarkan satu-satu. So kalau dia boring boleh offer toys lain. Kalau boleh jangan tunjuk dulu toys tu sebelum naik flight so dorang teruja nak main dengan toys.  Contoh toys yang boleh bawak – sticker, brushes, barbies, hotwheels, buah-buah yang boleh potong tu. Anything that your baby love to play. You know your baby well. So just get whatever yang suit their preferences.

www.facebook.com

www.facebook.com

2. Kiteorang naik Saudi Airlines. Quite Spacious. Yang bawa baby, boleh request duduk tempat yang ada bassinet.
The whole journey nak ke Madinah, Aulia tido beriba je, tak guna bassinet sebab dia tak sihat kan. So dia nak close dengan Mami je. But don’t worry, Saudi Air memang spacious, toilet pun spacious so nak bawak anak pusing-pusing jalan tu Inshallah senang. Plus FA Saudi Air ni semua Inshallah helpful and friendly.

point 2

www.facebook.com

Kami sampai Madinah pukul 8pm. Immigresen sana sangat friendly dan easy. Lagi senang di Madinah berbanding di Jeddah. Takde masalah waktu sampai. Gambar ni waktu kami tiba di Madinah jam 8 malam. Sampai je di Madinah, kami terus check in hotel dan terus rest since waktu tu dah lepas Maghrib & Isyak. So masa amek gambar ni kiteorang turun bawah beli juices and roti semua cheese fuhh sedapnyaaaaa.

3. Pada asalnya nak bawa stroller ke sana, tapi cancel di saat akhir sebab Aulia memang taknak anyone selain Nora. Siap dah beli Pockit Plus! Untuk yang nak bawa stroller, tak ada masalah, tapi not advisable sangat, sebab dalam masjid tak boleh bawak stroller. But really it depends on you. Untuk ziarah boleh je bawak stroller. If you have a clingy baby like me just lupakan. Hahah. Other options, boleh beli stroller di Madinah. Stroller biasa2 je dalam 100-200 riyal. Pastu nanti nak balik boleh sedekah stroller tu. Dicadangkan bawah carrier contoh yang Nora bawa – Babasling. Untuk baby yang dah boleh jalan, boleh bawa harnest sekali, sebab risau kalau baby hilang waktu kita tak sedar.

point 3

www.facebook.com

4. RAUDHAH

Pada asalnya, tak plan langsung nak masuk Raudhah on the first day, but Alhamdullilah, ada rezeki untuk masuk ke dalam Raudhah. Waktu tu, Aulia tengah main-main dekat area kawasan air zam-zam di perkarangan Raudhah, then tak lama tu, ustazah panggil ajak masuk Raudhah. Time tu rasa speechless sangat-sangat because Nora tak ready plus Aulia pulak cranky sikit. Time nak masuk tu, mudah sangat-sangat. Kuasa Allah S.W.T. Nora terus masuk dengan Ustazah tayah tunggu turn Malaysia. Guard terus bagi masuk. Mungkin sebab dia nampak kita bawak anak. Tak rasa langsung kena tolak or berhimpit Mashallah nak nangis rasa.

Perasaan bila nampak karpet hijau tu, sangat speechless. Nampak je karpet hijau tu, terus pass Aulia kt ustazah. Kebetulan Aulia tak banyak ragam padehal she was cranky before, Nora terus solat doa nangis-nangis. Sampai lepas solat rasa sangat speechless sebab tak sangka dapat masuk. Terus Nora terfikir sebenarnya Aulia yang mudahkan Nora untuk masuk ke Raudhah. Anak kita bukak rezeki kita so like I said earlier never ever fikir susah bila bawak kids sebab sebenarnya anak ni yang menyenangkan semua.

www.facebook.com

5. Di Madinah, sangat kids friendly. So sangat tenang dan tak risau sangat. Nak picnic dalam perkarangan masjid pun boleh. Kalau yang nak solat di Masjid tu, cari section Women with Children, masuk InsyaAllah lebih mudah. Takpun, kalau Nora, Nora cari tempat yang ada tiang atau rak kasut, sebab yang ni senang nak monitor baby yang nk merangkak ke, berjalan ke sebab limited space untuk dorang bergerak. For Nora, Madinah ni sangat tenang, dan tak hectic. Lain keadaannya di Mekah. Mungkin sebab makam dan jasad Nabi Muhammad S.A.W ada di Madinah memang lain sangat ketenangan Madinah tu. Setenang Nabi Muhammad S.A.W. TIPS!
Memandangkan Aulia tak berapa sihat before ke Madinah, Nora tak mandikan dia selama 2 hari. Cuma lap-lap je bagi dia betul sihat, then baru Nora mandikan dia dengan air suam.

www.facebook.com

www.facebook.com

Ubat sangat penting!

6. Waktu nora pergi Umrah bulan 2. Cuaca sana sejuk. Suhu boleh drop sampai 9 degrees celcius so just be prepare takut flu and demam. Tolong prepare ubat sendiri daripada Malaysia ye. Lebih berbaloi. Ubat kat sana mahal banyak hahaha. Bawak ubat-ubat common, macam ubat demam, ubat masuk bontot, cold fever, lotions etc.

www.facebook.com

www.facebook.com

 
7. Memang sangat tenang di Madinah. Masa ni Nora solat di masjid tanpa Aulia. Usually Nora akan take turns dengan my sisters jaga Aulia sebab her condition time tu masih selsema and batuk so Nora nak made sure she was fit before we leave for Mekah. If korang datang dengan family boleh je take turns sebab sometimes kita nak solat dengan khusyuk sikit ke kan. Inshallah, kerjasama antara families banyak menolong senangkan journey dekat sana.
 
www.facebook.com

www.facebook.com

 
8. OK NI PENTING! Mommies yang breastfeeding, tolong sangat, jangan underestimate your period. Lagi-lagi yang memang tak pernah datang period, or sesekali tu. Dekat sana, apa je boleh terjadi. Jangan terlebih confident macam Nora. Hahaha. So ambil je ubat tahan period. Ni Nora beli time dekat Madinah sebab ade sikit spotting masa kat Madinah.  Time tu, Nora period sikit-sikit. Macam ada, macam takde. So, bila tengok clear je, terus mandi wajib dan solat. Nora repeat everytime macam ada keluar period, and bila rasa clear.
www.facebook.com

www.facebook.com

 
9. Nora pakai Baba Sling waktu lakukan Tawaf & Saie. Memandangkan Aulia memang tak nak dengan orang lain, so Nora dukung Aulia guna Baba Sling selama selesaikan Tawaf & Saie. Nora settlekan umrah dalam sejam setengah. Penat? Hahahahaha. Penat tapi berbaloi. Macam tak percaya jugak dah selesai Umrah dukung Aulia. Feeling masa saie tu macam Siti Hajar dukung Nabi Ismail back and forth. Hahaha. Tapi Mashallah, amazing feeling.
 
www.facebook.com

www.facebook.com

 
Nora Alhamdullilah dapat buat 3 kali Umrah sepanjang di Mekah. Perjalanan balik dari Mekah ke Jeddah mengambil masa 2jam mengunakan bas. Flight balik Malaysia malam pukul 10.30pm. Flight balik pun Aulia behave. Dia tengok movie, main toys lepas tido sampai lah arrive KLIA. Alhamdulillah.
Alhamdulillah experience bawak anak ni best sebenarnya walaupun rasa mencabar sikit. Especially kalau anak kita sihat and fit. But we take it as our dugaan kat sana masa Aulia tak sihat. In a way, banyak dipermudahkan. Alhamdulillah Allah senangkan. Jangan takut nak bawak anak. Anak ni rezeki. Inshallah macam-macam rezeki Allah akan bukak dekat sana. Doa and niat. Inshallah.
www.facebook.com

www.facebook.com

Sumber Facebook : Noor Inora Putri Noorzainy

Yang Popular

To Top