Dapur

Penyelamat Ketika Lapar, Ini 5 Resipi Berasaskan Telur Yang Anda Kena Cuba!

597
SHARES

“Ada telur je dalam peti sejuk, nak masak apa eh”

Di kala perut tengah lapar, buka peti sejuk ada telur sahaja yang boleh dijadikan ‘juara’ utama dalam masakan. Apa yang boleh dimasak hanya dengan menggunakan telur? Mudah dan cepat, ini adalah antara 5 resipi yang lain dari lain berasaskan telur yang anda boleh cuba di rumah.

1. EGG DROP SOUP

Ini adalah antara menu ‘panas’ yang boleh dijumpai di mana-mana restoran makanan ala Cina. Bukan sahaja boleh dimakan atau dihirup begitu sahaja, egg droup soup ini juga sangat sesuai untuk dijadikan juadah kepada anak-anak yang kurang makan makanan pedas. Tapi, kalau anda suka rasa pedas boleh tambah cili padi dalam sup.

Resipi egg drop soup : http://myresipi.com/recipes/egg-drop-soup

2. PAJERI TELUR

Mungkin ramai dalam kalangan kita yang kurang familiar atau agak pelik dengan menu ini tetapi anda boleh mencubanya! Telur adalah salah satu alternatif yang boleh digunakan untuk masak pajeri selain dari nanas dan terung. Belum cuba belum tahu, mungkin anda bakal menggemari menu rare ini.

Resipi pajeri telur : http://myresipi.com/recipes/pajeri-telur

3.  TELUR MASAK SOS

Ini merupakan menu wajib bagi orang bujang yang sangat popular. Paling senang untuk dimasak, jika ada telur sahaja dalam peti sejuk pun dah boleh dapat juadah makan tengahari atau makan malam yang sangat enak!

Resipi telur masak sos : http://myresipi.com/recipes/telur-mata-masak-sos

4. TELUR BISTIK

Selalu pesan di restoran sahaja kan? Telur bistik ini boleh dikatakan antara juadah yang lengkap sama ada untuk makan tengahari atau makan malam. Boleh diubahsuai sama ada anda mahu letakkan isi bungkusan telur dengan ayam atau seafood, anak-anak pun akan suka dengan rasa telur bistik yang kurang pedas dan boleh dimakan bersama nasi.

Resipi telur bistik : http://myresipi.com/recipes/telur-bistik-simple

5. KERABU TELUR DADAR HIRIS

Kalau anda lebih gemarkan makanan yang lebih sihat, apa kata cuba kerabu telur dadar hiris ini. Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama nasi, juadah ini memang sesuai dimakan kalau anda nak diet. Malam pun boleh makan lagi.

Resipi kerabu telur dadar hiris : http://myresipi.com/recipes/kerabu-telur-dadar-hiris

Sumber : MyResipi.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×