Dapur

Resepi Nasi Minyak ‘Power’ Guna Beras Biasa. Simple, Cepat & Serius Sedap!

62.8K
SHARES

“Hujung minggu ni kawan-kawan ofis nak datang beraya, nak masak apa yang special sikit ye?”

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Siap ada step-by-step lagi. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni.

Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa. Yelah, kadang-kadang kita teringin nak buat nasi minyak, tapi dekat rumah tu bukannya ada stok beras basmathi atau beras panjang. So, jangan risau. Boleh je kalau guna beras biasa.

Bahan-bahan lain untuk lauknya pun mudah dan kebanyakannya ada dekat rumah.

Jadi, jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi selengkapnya di bawah ini.

 

Resepi Nasi Minyak Simple, Guna Beras Biasa Pun Tetap Sedap

A. Resepi Nasi Minyak

Bahan-bahan

  • 6 cawan beras
  • Rempah 3 beradik (bunga lawang, kayu manis, cengkih)
  • 3 sudu besar marjerin
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sudu besar Sunquick
  • Daun pandan

Cara-cara

1. Panaskan marjerin.

2. Tumis rempah 3 beradik dan daun pandan.

3. Masukkan dalam periuk yang beras dah siap cuci.

Resepi nasi minyak simple

3. Masukkan susu cair.

resepi nasi minyak

4. Masukkan Sunquick. Gaul rata.

Mungkin ada yang tanya kenapa guna Sunquick kan. Sebenarnya kalau tak ada pun tak apa, cuma nak bagi wangi dan menaikkan lagi rasa. Tak percaya, cubalah!

Resepi nasi minyak simple

5. Air secukupnya ikut sukatan beras. Masak seperti biasa.

Bila dah masak, inilah hasilnya.

Tada!

B. Resepi Kuah Dalca

Bahan-bahan

  • Tulang ayam
  • Santan pekat secukupnya
  • 1 sudu besar serbuk kari daging – dijadikan pes
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan – dijadikan pes
  • Bawang merah – ditumbuk
  • Bawang putih – ditumbuk
  • Halia – ditumbuk
  • Lada merah besar – dipotong tengah
  • Daun kari
  • 4 sudu besar kacang dhal – direbus empuk terlebih dahulu
  • Sedikit asam keping

Cara-cara

1. Tumis daun kari.

2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.

3. Masukkan pes kari (serbuk kari yang dicampur dengan sedikit air) hingga pecah minyak.

4. Masukkan, tulang ayam, lada besar, dan asam keping. Biarkan hingga ayam empuk.

 

5. Masukkan dhal yang dah empuk.

6. Masukkan sayur kacang panjang dan terung. Boleh tambah carrot dan kentang kalau suka.

7. Masukkan santan.

8. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tunggu sayur empuk.

Siap.

 

C. Resepi Ayam Masak Merah

Bahan-bahan

  • Separuh ayam – cuci dan tabur garam dan serbuk kunyit. Goreng lembap / separa masak
  • Lada kering*
  • Bawang besar*
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Serai diketuk
  • Sedikit gula nisan / gula merah
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram

*Bahan dikisar

Cara-cara

1. Tumis lada dan serai hingga pecah minyak.

2. Masukkan gula nisan, sos cili dan sos tiram. Bila semua dah sebati, perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.

Resepi nasi minyak simple

3. Gaulkan ayam goreng tadi.

Siap!

 

D. Resepi Acar Timun Nenas

Bahan-bahan

  • Nenas – dipotong
  • Timun – dipotong
  • Bawang – dimayang
  • Cili merah besar – dimayang
  • 1 sudu besar Sunquick
  • 1 sudu kecil gula pasir

Cara-cara

Campurkan semua bahan dalam sebuah mangkuk.

Gaul rata, siap!

 

Mudah & Sedap Walaupun Guna Bahan Biasa

Fuh, tak sangka guna bahan biasa pun boleh buat nasi minyak kan?

Dah siap semua, bolehlah dihidangkan. Disebabkan faktor pencahayaan, nasi minyak ni mungkin nampak cerah sangat macam nasi putih. Kalau yang suka lebih kuning bolehlah tambahkan sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning. Tapi baunya memang wangi semerbak dan cukup menyelerakan!

Insha Allah semua boleh cuba sebab dah ada tunjuk setiap langkahnya satu persatu.

Simple kan?

Selamat mencuba semua.

 

*Resepi nasi minyak ini dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman menerusi Facebook. Ia telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran. Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, boleh rujuk post asal beliau di SINI.

 

Most Popular

To Top