Sihat

Semak Posisi Tidur Anda, Ia Gambarkan Personaliti Diri, Ini Penjelasan Pakar!

21
SHARES
posisi tidur

Posisi tidur yang biasa dilakukan ketika tidur adalah dalam keadaan melintang, meniarap atau tapak sulaiman. Namun, adakah posisi tidur kegemaran anda ini boleh mendedahkan tentang keperibadian diri anda? Baca terus di bawah untuk mengetahui.

Melalui laman sesawang PSYCOM, saintis menyatakan tidak banyak maklumat mengenai hubungan kedudukan tidur dan personaliti diri. Menurut Terry Cralle, RN, seorang pendidik tidur, pengarang dan penasihat Better Sleep Council (BSC), tidur mempengaruhi setiap aspek fungsi manusia, baik dari segi fizikal mahupun psikologi.

Baca juga: Eh, Rasa Susu Badan Menitis Keluar Semasa Hamil, Normal Ke? Ini Penjelasannya!

POSISI TIDUR & PERSONALITI DIRI

posisi tidur

Katanya lagi, manusia menukar posisi tidur sebanyak sepuluh hingga 30 kali semalam! Dan banyak faktor yang mempengaruhinya seperti betapa selesanya tilam anda dan cara tidur pasangan.

Tambahnya lagi, walaupun ujian keperibadian kedudukan tidur tidak wujud, penyelidik telah memecahkan kepada enam gaya tidur yang paling biasa, sifat yang sering dikaitkan dan perkara yang sebenarnya dikatakan oleh penyelidik.

JENIS KEDUDUKAN TIDUR & PERSONALITI DIRI

Perlu diingat, penerangan di bawah ini hanyalah sebuah tafsiran, bukan diagnosis personaliti yang dilakukan secara mendalam. Perkara paling penting ialah anda sendiri mengetahui posisi tidur yang sihat dan selesa buat diri anda.

1. KEDUDUKAN TIDUR: THE FREEFALLER

Anda berbaring telentang dengan tangan ke atas bantal dan kepala menoleh ke tepi, seperti terjun udara. Kedudukan ini, juga dikenali sebagai posisi meniarap, nampaknya lebih biasa dengan Gen X dan milenium, menurut penyelidikan terbaru oleh BSC.

CIRI-CIRI PERSONALITI:

Ada yang mengatakan orang yang terjun meniarap tidak menerima kritikan dengan baik dan cenderung bersikap kurang ajar, berani dan lantang bersuara.

2. KEDUDUKAN TIDUR: THE FETAL POSITION

Anda berbaring mengiring dengan lutut dibengkokkan ke arah dada, meringkuk seperti bayi. Ini adalah posisi tidur seakan bayi yang berada dalam kantung ibu mengandung.

CIRI-CIRI PERSONALITI:

Hati yang sensitif, orang yang tidur dalam kedudukan janin ini mungkin menunjukkan sifat pemalu dan introversi.

3. KEDUDUKAN TIDUR: THE YEARNER

Anda baring di sisi dengan kedua-dua tangan dihulurkan di hadapan anda seolah-olah posisi orang dalam kerinduan. Boomer lebih cenderung untuk tidur dengan cara ini berbanding milenium dan Gen X.

CIRI-CIRI PERSONALITI:

Berfikiran terbuka, kompleks, dan sinikal. Sesetengah sumber mengatakan orang yang tidur dalam posisi ini membuat keputusan yang lambat tetapi mereka tegas apabila sudah ada fikiran yang tetap.

4. KEDUDUKAN TIDUR: THE LOG

Anda baring mengiring dengan kedua-dua tangan lurus ke bawah.

CIRI-CIRI PERSONALITI:

Mudah mesra, bersosial dan kuat mempercayai orang lain. Orang yang tidur dalam posisi ini juga lebih cenderung menganggap diri mereka sihat.

5. KEDUDUKAN TIDUR: THE SOLDIER

Anda berbaring telentang dengan kedua-dua tangan ke bawah di sisi anda.

CIRI-CIRI PERSONALITI:

Introvert dan anda cenderung untuk tidak bersikap terbuka dengan orang lain dan lebih suka kekal dalam ruang sendiri. Posisi tidur ini boleh memegang kedua-dua diri mereka dan orang lain pada standard yang tinggi.

6. KEDUDUKAN TIDUR: THE STARFISH

Anda berbaring telentang dengan kedua-dua tangan di atas bantal. Lelaki lebih cenderung tidur dalam posisi Starfish berbanding wanita.

CIRI-CIRI PERSONALITI:

Tidur tapak sulaiman cenderung tidak mementingkan diri, suka memberi, sentiasa bersedia untuk menghulurkan bantuan atau mendengar luahan orang lain.

Sumber: PSYCOM

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×