Bersalin

Patutlah Asyik Letih, Rupanya Isteri Takkan Dapat Cukup Tidur Selama 6 Tahun Lepas Ada Anak

5.7K
SHARES

Tak dinafikan lagi, mana-mana pasangan yang baru dapat anak selalunya mesti akan dapat ‘mata panda’ dek kerana berjaga malam.

Ini kerana bayi yang baru lahir biasanya masih dalam proses mengadaptasi siang dan malam serta mempunyai banyak keperluan seperti menyusu dan ‘membuang’ dengan kerap.

Bila habis pantang, kita ingat keadaan akan kembali normal. Tapi, siapa sangka sebenarnya kajian menunjukkan bahawa ibu-ibu akan mengalami kekurangan tidur yang berpanjangan sehingga anak kecil tersebut berusia 6 tahun!

Mengejutkan tak? (Atau mungkin ramai Mak-mak cakap dalam hati “Patutlah…”)

Kekurangan Tidur Paling Signifikan Di Kalangan Ibu

Ribuan pasangan yang baru mendapat cahaya mata telah dinilai kualiti tidur mereka. Walaupun kaum bapa juga mengalami masalah ini, namun efeknya adalah paling ketara di kalangan kaum ibu.

Hasil pemerhatian oleh Dr Sakari Lemola di University of Warwick mendapati kualiti tidur malam yang diperolehi oleh ibu-ibu tak akan sama lagi jika dibandingkan dengan zaman bujang mereka. Malah, masalah kekurangan tidur yang dialami oleh ibu boleh berlarutan sehingga 6 tahun lamanya.

tak cukup tidur

Foto Kredit: drchristinahibbert.com

Bayi Menangis Bukan Satu-satunya Punca

Apabila bayi bertambah usianya, mereka akan kurang menangis dan dapat tidur dengan lebih lena sepanjang malam. Tapi, tanggungjawab ibu tidak terhenti setakat itu. Mereka biasanya terlibat dengan emotional labour yang jarang dilihat mengganggu kualiti tidur.

“Selain punca yang biasa seperti menyusu, anak sakit, bermimpi ngeri, atau terjaga tanpa sebab, ibu boleh mengalami kekurangan tidur disebabkan bertambahnya rasa tanggungjawab, stres dan bimbang – seiring dengan bertambahnya usia anak,” kata Dr Sakari menerusi The Guardian.

Bukan itu saja, berbanding lelaki, masalah kekurangan tidur ini juga sebenarnya bermula lebih awal pada wanita iaitu ketika proses kehamilan.

Foto Kredit: shutterstock.com

Kualiti Tidur Kembali Pulih Bila Anak Mencecah Usia 6 Tahun

Kajian menunjukkan dalam 3 bulan pertama, ibu-ibu mengalami kekurangan tidur sebanyak 1 jam berbanding 15 minit yang dialami oleh kaum bapa.

Dalam 1.5 tahun pertama ini, kekurangan tidur adalah lebih signifikan bagi ibu yang menyusu badan berbanding mereka memberi anak susu botol.

First-time parents juga didapati mengalami kekurangan tidur yang lebih signifikan berbanding mereka yang lebih berpengalaman.

Bilangan Anak Tak Mempengaruhi Hasil Kajian

Wah, patutlah ibu asyik rasa letih je walaupun baby dah makin besar.  Ingatkan kita sorang je yang rasa macam ni. Rupanya kajian kata bila dah lepas umur 6 tahun dulu baru rasa lega. Hehe.

Apapun, diharapkan suami juga lebih prihatin dan menyumbangkan usaha untuk membantu isteri menguruskan kerja-kerja di rumah. Biasalah, isteri ni kalau letih pun biasanya dia tak cakap. Tapi kalau dah sampai satu tahap, ia boleh membahayakan hingga menimbulkan depresi.

Namun berita baiknya, penelitian mendapati bahawa bilangan anak tidak memberi banyak perbezaan kepada kualiti tidur mereka – sama ada ibu mempunyai 1 orang atau 3 orang anak bawah 6 tahun, kebanyakan ibu tetap mempunyai kuantiti tidur yang hampir sama.

Hmmm…. Macam tu pulak ye. Jadi, mungkin boleh rancang anak setiap 2 tahun kot?

Most Popular

To Top