DIY & Kraf

Tips Paling Berkesan Hilangkan Bau Busuk Microwave, Guna 2 Bahan Je!

20
SHARES
MICROWAVE BAU BUSUK

Microwave bau busuk merupakan perkara yang biasa terjadi kerana sering ia digunakan untuk makanan. Sekiranya pelbagai cara sudah dicuba tetapi masih lagi tidak berjaya menghilangkan bau dan kotoran degil itu, anda boleh cuba cara di bawah ini.

Petua ini hanya menggunakan beberapa bahan sahaja dan tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak. Ikuti perkongsian lanjut di bawah untuk mengatasi masalah microwave bau busuk.

Baca juga: Tudung Rosak & Tak Menjadi Bila Masuk Dryer, Guna Teknik Ini Untuk Selamatkannya!

MICROWAVE BAU BUSUK? INI CARA HILANGKANNYA

MICROWAVE BAU BUSUK

Bagi menghilangkan bau busuk di dalam microwave, ini cara:

– Campurkan jus lemon ke dalam satu bekas. Kacau sebati dan anda boleh tambahkan juga beberapa hiris buah lemon segar. Cuka putih dan lemon segar berfungsi untuk menghilangkan bau semula jadi.

– Seterusnya, masukkan larutan ke dalam microwave dan guna seperti biasa seperti anda memanaskan lauk. Pastikan guna suhu tinggi untuk memastikan larutan panas.

– Apabila masa telah tamat, biarkan selama 5 minit sebelum membuka pintu. Ini bertujuan untuk memastikan segala bau busuk dapat diserap melalui larutan tersebut.

– Setelah siap, gunakan span bersih untuk lap bahagian dalam microwave menggunakan larutan tersebut.

Cara ini boleh dilakukan selalu untuk memastikan microwave kekal bersih dan tidak berbau busuk. Pastikan anda mengelap microwave setiap kali selepas selesai menggunakannya.

Semoga bermanfaat!

Baca juga: Wow! Tuang 1 Cawan ‘Bahan Rahsia’ Ini Boleh Putihkan Tudung Sekolah Anak

Sumber: The Spruce

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×