Suami Isteri

Lebih 30k Perkongsian Di Fb, Lelaki Ini Kongsi Petua ‘Ajaib’ Lembutkan Hati Pasangan

Keharmonian rumahtangga menjadi idaman bagi setiap pasangan yang sudah berkahwin. Tetapi, dalam melayari bahtera perkahwinan, sudah menjadi lumrah andainya ada perselisihan faham antara pasangan. Apa yang merunsingkan ramai adalah cara untuk melembutkan hati pasangan khususnya yang sudah lama berkahwin. Asyik nak bergaduh sahaja macam mana nak bahagia? Oleh itu, jom kita baca perkongsian dan tips dari lelaki ini tentang cara ‘ajaib’ untuk melembutkan hati pasangan masing-masing.

PETUA LEMBUTKAN HATI PASANGAN

Pagi tadi lepas Solat Jemaah, belum sempat wirid tau tau wife saya dah landing atas riba. Mungkin penat sangat jaga baby semalam kot. Takpela saya pun teruskan wirid dan doa sampai habis. Lepas doa, saya nak bangun, tapi bila tengok balik muka wife yang keletihan ni, tak sampai hati nak kejut. Maka saya biarkan lah dia tidur kejap.

nasehatislam.com

Tengah duk termenung sambil tenung muka bidadari saya ni, saya terfikir, macamana budak ni boleh jadi baik sangat ya? Fikir punya fikir, akhirnya saya dapat. Rupanya jawapan pada Solat Jemaah. Dulu kami jarang solat jemaah. Masing-masing, kalau tak sependapat kira nak gaduh je. Saya pun Ego jugak, kira nak betul kita je kan. Tapi bila dah mula berjemaah, cakap apa pun semua boleh cakap baik-baik. Cakap apa pun semua dia ikut. Rupanya Solat Berjemaah ni memang power!

KEAJAIBAN SOLAT JEMAAH

http://humairoh.com/

Ada beberapa concept yang ramai tak faham dalam rumah tangga. Antara basic nya ialah, lelaki ni dia nak Di HORMATI. Manakala wanita pula dia nak di SAYANGI. Apa yang terjadi pada ramai pasangan. Diorang expect dapat benda2 itu dari pasangan mereka dulu.

Maksudnya, “kalau u sayang i, i hormat u”. Macamtu jugak lah pada lelaki. U hormat i, i sayang u. Sebenarnya, the key is kita kena mula dengan diri kita dulu. Kalau kita lelaki, kita yang mula tunjuk kasih sayang pada isteri kita dulu, nescaya isteri akan timbul rasa hormat pada suami. Automatic!

Dan yang bestnya, benda ni ada dalam SOLAT JEMAAH. Bila solat jemaah, automatic sense of HORMAT pada suami tu akan terbentuk dalam jiwa isteri. Sebab suami jadi Imam, apa suami buat semua isteri ikut, patuh dan taat. Bila suami doakan apa2 hajat pun semua isteri amin kan. Maka dua-dua ada matlamat yang sama, ada doa yang sama. Senang nak capai kejayaan dan matlamat kalau sama-sama berdoa ni.

http://www.pesonapengantin.my/

CUBA DULU SELAMA 40 HARI…

The cycle will continue, bila suami dihormati, dia automatic akan rasa bersalah kalau tak mencintai. Isteri bila dicintai automatic timbul rasa hormat. Begitu lah seterusnya kitaran emosi dalam perkahwinan, sebab Solat Jemaah. Jadi, kalau ada pasangan yang asyik-asyik nak gaduh, asyik-asyik tak sependapat, asyik-asyik suami nak marah. Ajak dia solat Jemaah. Susah lah kalau dah solat Jemaah hari-hari, nak gaduh jugak. Tak percaya cuba dulu 40 hari.

http://utaranews.com/

Bila kasih sayang ada dalam rumah, rahmat Allah tu turun mencurah-mencurah. Allah Redha suami isteri yang berkasih sayang. Rezeki melimpah- limpah Allah turunkan InsyaAllah. Paling bagus pergi masjid bawak anak-anak sekali. Tapi kalau sibuk sangat mulakan di rumah dulu Subuh, Maghrib, Isya. Yela, waktu lain masing-msing dah busy dengan urusan masing-masing kan. Waktu ni lah nak berkumpul family pun.

Macam kes kami, Alhamdulillah laki bini takyah kerja. So, kami ada plenty of time together. InsyaAllah itu jela perkongsian harini. Moga bermanfaat selamat beramal.  Apa lagi? Ajak hubby solat jom.

Sumber: Afnan Rosli, Exclusive Calligraphy Artist

Yang Popular

To Top