Dapur

Kurangkan Rasa Lapar Ketika Berpuasa, Anda Boleh Cuba Gabungan Resipi Chia Seed Dan Kurma!

2K
reads

Bila bulan Ramadhan nak dekat, bermacam-macam azam yang ingin dicapai oleh orang ramai khususnya kaum wanita. Ada yang mahu menguruskan badan, ada yang mahu mula menjalankan cara pemakanan yang sihat dan bermacam-macam lagi, disamping meningkatkan amalan agama. Tetapi, apabila berpuasa lebih kurang 14 jam setiap hari, badan kita akan mengalami kekurangan air dan vitamin. Perut pun mudah rasa lapar kan?

giphy.com

Jadi, untuk mengatasi masalah ini untuk kekal aktif di bulan puasa, ada satu minuman yang boleh membantu iaitu Chia Seed yang dicampurkan dengan kurma. Gabungan dua ‘superfood’ ini pasti dapat membantu meningkatkan tenaga anda ketika berpuasa. Jom kita ikut resipi dari Puan Zamira Mohammad Ali di laman Facebooknya yang mendapat perhatian ramai!

http://www.mudah.my/

Nak rasa kenyang berpanjangan?

~ Nak pelawasan lancar ibarat makan 10 biji betik?
~ Nak kulit glowing mowing berkaca macam makan 10 biji oren sehari?
~ Nak sentiasa muda jelita walaupun dah 4/5 series tanpa botox?
~ Nak gigi cantik dan tulang kuat macam  kanak – kanak ribena?
~ Nak miliki rambut beralun bersinar boleh libas – libas macam model?
~ Nak kurus baju saiz S?

Boleh try resepi ni. Murah je kosnya. Jadikan menu breakfast pun okay, Kak Migha amalkan sebagai suplemen tambahan untuk preggy mommy. Resepi ni buat malam tau. Sebelum tido. Lepas tu letak dalam fridge. Ala – ala detox jugakla. Cara buat ada kat setiap gambar.

CHIA SEED(superfood) + KURMA

LANGKAH PERTAMA

www.facebook.com/zamira4287

Chia Seed ni boleh beli di Cosway. Kat Tesco pun ada rasanya. Kak Migha selalu beli kat Cosway ja. Kurma boleh guna yang yusof taiyoob dalam kotak tu. Tapi jangan banyak tau. Muak nak habiskan. Letak dalam 3 biji pun dah cukup mengenyangkan. Tapi favourite Kak Migha kurma ajwa. Letak 7 biji. Sedap. Yummy.

LANGKAH KEDUA

www.facebook.com/zamira4287

Air kosong dalam 250 ml. Antara bahan wajib ada ni.

LANGKAH KETIGA

www.facebook.com/zamira4287

Siat-siatkan kurma tu jadi keping kecik kecil. Masukkan dalam air. Rendam sekali dengan biji kurma tu. Jangan buang pula.

LANGKAH KEEMPAT

www.facebook.com/zamira4287

Masukkan Chia Seed dalam anggaran 10 gram. Kak Migha sukat pakai pencedok susu tu. Boleh ngam la 10gram.

LANGKAH KELIMA

www.facebook.com/zamira4287

Kacau bagi rata chia seed tu. Supaya tak bergentel. Nak senang tutup je tupperware tu dan goncang bagi dia berenang-renang secara solo. Ok dah siap. Simpan dalam fridge. Okay jom tido.

LANGKAH KEENAM DAN SIAP!

www.facebook.com/zamira4287

Morning! Sedia untuk breakfast dan muda jelita. Yummy.. yeaaayyy. Biji kurma sila buang tau. Jangan telan pulak. Bukan awet muda dah. Jadi lain plak kang. Haruu…

P/s : get ready untuk singkirkan lemak-lemak yang bertapa masa dinner semalam.

Selamat mencuba!

Sumber : Zamira Mohammad Ali

Yang Popular

To Top