Dapur

Bapa Kongsi Idea Sedia Lauk Frozen Untuk Stok Seminggu, Tak Pening Fikir Menu

16
SHARES

IDEA LAUK FROZEN

Sebagai seorang ibu tidak mudah sebenarnya membahagikan masa untuk suami, anak dan tugasan rumah. Lebih bagus sekiranya si suami boleh membantu untuk meringankan tugas isteri seperti yang dilakukan oleh pengguna Facebook bernama Wan Muhammad Hafiz Satar.

Dia berkongsi cara menjimatkan masa dengan menyediakan lauk frozen untuk seminggu. Memang senang dan kurang bebanan si ibu kerana boleh terus masak tanpa memirkikan menu apa yang hendak dimasak. Jom tengok…

Baca juga: Buat ‘Hantu Petai’, Ini Cara Simpan Petai Yang Dah Bertahun Supaya Kekal Fresh & Tak Kecut!

BAPA KONGSI IDEA SEDIA LAUK FROZEN UNTUK STOK SEMINGGU

LAUK FROZEN

Baru siap pack bahan mentah untuk stok seminggu sebelum difrozenkan. Lauk-lauk dah bersih siap-siap sekaligus semua sebelum masuk peti.

Untuk bagi senang nak masak dan jimat masa style baba pack barang baba akan pack ikut portion dan jenis menu yan nak dimasak nanti.

Contohnya macam set tomyam tu dalam satu bekas lauk-lauk untuk masak tomyam baba dah satukan siap-siap. Bila nak masak defrostkan dan bolehlah lebur dalam periuk.

SET TOMYAM

SET SINGGANG

SET BAWAL 3 RASA

SET SUP AYAM

Cepat dan mudah kan? Pes pun ada sekali. Sama juga kalau nak buat singgang ikan, satu bekas tu dah ada semua. Nak masak pun jimat masa dan yang penting balik pasar beli barang sekali buat semua dan tak perlu dah nak bersusah-susah cuci ayam tiap kali nak masak.

Sumber: Facebook Wan Muhammad Hafiz Satar

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×