Asuh

Tips Naikkan Selera Anak Yang Suka Makan Sambil Tengok Televisyen

106
SHARES

Setiap kali tibanya waktu makan dengan anak, pasti anak tak mahu makan di meja makan. Rupa-rupanya mereka mahu makan di depan televisyen! Risau juga si ibu dan ayah kerana anak-anak yang makan di hadapan televisyen akan kurang pengambilan makanannya kerana tertumpu kepada kaca televisyen. Oleh itu, ini tips untuk ibu bapa tingkatkan selera anak walaupun anak nak makan depan televisyen sepanjang masa.

KENA PASANG TV BARU NAK MAKAN?

“Selalu tak habis makan lagi part sayur..”
“Kalau pasang tv baru habis makan”
“Susah nak suruh anak makan..”

Masalah ini bukan sahaja kepada anak anak yang kurang berat tapi juga yang berlebihan berat ada mengalami masalah ini. Anak kurang berat akibat kurang pengambilan zat yang memenuhi keperluannya. Anak lebihan berat akibat pengambilan zat yang berlebihan.  Dua dua boleh berlaku apabila tidak mengamalkan diet yang sihat dan seimbang. Contoh:

Bagi kes kurang berat:

Anak saya makan sikit sangat, nak habiskan 1 senduk tu kadang kadang ambil masa 30 min

Bagi kes berlebihan berat:

Anak saya selalu makan nasi dengan lauk je, kalau nampak sayur akan asingkan. Bawang pun letak tepi..

Adakah anak anda salah satu dari di atas?

Tips untuk naikkan selera anak sebelum makan

1. Beri appetizer

– appetizer adalah pembuka selera dan selalu adalah benda manis atau sup
– yang sesuai bagi anak adalah buah buahan, pudding buah, dadih buah atau boleh beri sup berkrim (homemade) seperti chicken soup, mushroom soup, ikut kepada menu yang dibuat

2. Gunakan perkakas yang berwarna warni serta sesuai dengan size anak

– ramai ibubapa lupa, size anak tak sama dengan dewasa maka bila guna perkakas yang sama dengan dewasa ini akan membuat anak rasa susah nak habis makan

3. Lebihkan finger foods bukan makanan perlu disuap

– Contoh dari beri nasi dan lauk sahaja boleh buat bebola nasi (ada sayur dan protein sekali ye)
– boleh potong buah dan sayur panjang

4. Jadual makanan yang tetap

– sarapan, lunch, dinner masa yang SAMA
– automatic anak akan lapar

5. No gadgets 15-20min sebelum makan

– gadget sebenarnya menarik perhatian anak dari focus apa yang depan mata.
– jika mereka tak focus kepada makanan, susah untuk enjoy dan habiskan
– jika anak makan lebih sambil tengok tv, anda sedang mengajar anak untuk menjadi couch potato. Makan depan tv dan ini membahayakan kesihatan.

6. Jarakkan waktu ambil susu

Jika anak masih menghisap susu dalam botol, pastikan jarak antara waktu makan berat dan waktu minum susu adalah 2 jam.

7. Cari ikon

– Omar& Hana, upin ipin semua ini boleh menjadi ikon kepada anak anak. Cari episode yang tidak membazirkan makanan, atau episod makan sayur & buah dan sentiasa tunjuk kepada anak.

Sumber : Dietitian Fizah Sobri

Most Popular

To Top