Asuh

4 Sebab Utama Anak Selalu Tak Lalu Makan, Asyik ‘Tolak’ Je Bila Kita Nak Suap

317
SHARES

Pernah tak bila kita suruh anak makan je, mereka tak nak makan? Katanya tak suka makan dan tak lalu nak makan juga. Padahal para ibu dah sediakan makanan kegemaran dah masih tak lalu juga nak makan. Susah juga bila anak tak lalu makan ni sebab takut mengalami penyurutan badan yang mendadak. Kanak-kanak yang sedang membesar pula memerlukan nutrisi yang cukup melalui pemakanan yang sihat. Jadi, nak tahu kenapa anak-anak anda selalu tak lalu makan, boleh rujuk penjelasan dari doktor ini.

www.twiniversity.com

ANAK TAK LALU MAKAN?

Bahagian satu.

Bertubi-tubi pembaca pm saya minta pendapat nak buat apa. Anak banyak minum susu dan tak lalu makan. Ada yang minta saya terangkan secara terperinci apa dia patut buat. Ada yang minta saya share dengan dia link posting saya sebab tak dapat cari sendiri . Disamping itu ada pula yang sanggup datang dari jauh jumpa saya dipusat rawatan saya untuk khidmat nasihat dan rawatan sebab menghargai dan memberi nilai pada usaha saya untuk menolongnya. Oleh kerana sudah banyak sangat soalan yang sama, maka saya cubalah jawab apa yang mampu disini.

http://blog.togethercounts.com/

Ada banyak kemungkinan anak tak lalu makan…

1. Sudah kenyang dengan susu berbotol-botol.

2. Telah dibiasakan dengan kuih, gula-gula biskut kek dan jajan. Makanan sampingan ini jadi makanan utama. Makanan ini senang dapat sebab sentiasa ada supply dirumah. (apa solusi dia agaknya?)

3. Ibu-bapa penjaga tidak tahu nak berikan anak yang dia suka, memaksa anak makan makanan tawar tidak ada rasa dan tidak sedap, tidak ikut selera anak.

4. Anak ada masalah penghazaman dan kurang selera a disebabkan sistem ususnya tidak optima. Yang ini boleh berlaku sebab no 1 dan 2.

niagarastreet.wordpress.com

Bila sudah lebih setahun dan masih minum susu lebih dari 3 botol 250ml, sudah terlalu banyak, lebih lagi jika berikan susu berperisa. Semua susu formula tinggi kandungan gulanya. Banyak gula, banyak perasa tiruan dan banyak pewarna jejas penghazaman. Begitu juga no 2. Banyak gula dan banyak processed food memberi anak karbohidrat dan lemak dan tak cukup vitamin, zat galian dan protein. Mikrobiota usus akan berubah kepada yang kurang baik maka selera makannya pada makanan berkhasiat akan kurang. Dia akan tidak berselera pada makakan sihat dan pilih makanan tak sihat.

“Tapi Dr, saya terpaksa bagi, tak bagi dia mengamuk.”

http://vienyhocungdung.vn/

Ok lah wahai ibu-bapa, anak kamu yang diktat kepada kamu ya? Kamu ikut cakap anak walaupun anak minta yang akan sakitkan dia. Saya nak tanya, kalau anak nak terjun dari atas kamu beri tak? Walaupun dia meronta dan menjerit nak terjun? Tentu tidak kan ? Samalah, bila beri dia makan yang akan menyebabkan dia sakit.

Semoga bermanfaat!

Sumber : Dr. Suriyakhatun

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×