40 Minggu

Cara Kira Waktu Subur Agar Cepat Hamil. Mudah Sangat!

78.3K
reads
Cara Kira Waktu Subur

Cara Kira Waktu Subur

Adakah anda pasangan pengantin baru? Atau adakah anda tergolong dalam pasangan yang sukar untuk hamil?

Saya percaya ramai di antara kita yang sedang berharap sangat-sangat untuk mengandung dan dikurniakan zuriat. Semua ingin tahu cara cepat hamil yang berkesan. Ketahuilah, dengan mengetahui waktu subur dengan tepat, anda boleh merancang dengan lebih baik waktu yang sesuai untuk bersama-sama dengan pasangan anda bagi memudahkan anda untuk mengandung.

Terdapat beberapa cara untuk kita kira waktu subur, tetapi adalah penting untuk kita memahami terlebih dahulu apa itu waktu subur.

Apa itu waktu subur?

Waktu subur atau ovulasi bermaksud, tempoh tertentu untuk telur anda disenyawakan dengan sperma atau telur tersebut akan mati. Pada setiap kitaran haid anda, kebanyakan daripada pasangan yang berusia 20-an sehingga awal 30-an, mempunyai peluang sebanyak 20% untuk mengandung. Tidak ada cara kira waktu subur yang spesifik untuk yang berusia 40-an. Masih sama.

Oleh itu, amat penting untuk anda mengetahui waktu subur tersebut bagi meningkatkan peluang untuk mengandung. Dan pada kebiasaannya tempoh ovulasi adalah di antara 12 hingga 24 jam, tetapi ada juga yang lebih pendek atau lebih panjang.

Jangka hayat sperma

Tetapi disebabkan jangka hayat sperma yang boleh bertahan di antara tiga hingga enam hari di dalam badan seseorang wanita, walaupun anda melakukan hubungan kelamin beberapa hari sebelum ovulasi, anda masih berpeluang untuk mengandung.

Anda harus ingat bahawa, hanya satu sperma diperlukan untuk melekat dan bersenyawa dengan telur anda bagi membolehkan anda mengandung. Tetapi jika anda boleh kira waktu subur anda dengan lebih tepat, peluang untuk anda mengandung akan meningkat juga.

Cara kira waktu subur

Cara untuk kira waktu subur sebenarnya senang sahaja. Anda hanya memerlukan dua nombor keramat sahaja. Pertama sekali, anda perlu tahu bila tarikh pertama kitaran haid terakhir anda dan berapa hari secara puratanya kitaran anda berlaku (kebiasaannya di antara 20 hingga 45 hari). Dengan adanya dua nombor ini, anda boleh kira waktu subur anda dengan lebih tepat.

Jika anda seperti orang ramai yang mempunyai kitaran haid yang normal iaitu selama 28 atau 30 hari, anda boleh merujuk kepada cara kira waktu subur seperti di bawah.

  1. Andaikan kitaran haid anda bermula pada 1 haribulan pada mana-mana bulan dan kitaran haid anda kebiasaannya selama 28 hari:

Waktu subur anda adalah di antara tarikh 12 haribulan sehingga 17 haribulan dan ovulasi pada 15 haribulan.

  1. Andaikan kitaran haid anda bermula pada 1 haribulan pada mana-mana bulan dan kitaran haid anda kebiasaannya selama 30 hari:

Waktu subur anda adalah di antara tarikh 14 haribulan sehingga 19 haribulan dan ovulasi pada 17 haribulan.

Dengan berpandukan cara kira waktu subur di atas, anda boleh lihat perbezaan sebanyak 2 hari pada tempoh kitaran haid anda, bermaksud waktu subur anda juga berbeza sebanyak 2 hari. Oleh itu anda perlu habiskan masa bersama-sama dengan pasangan anda pada waktu subur tersebut terutamana semasa ovulasi, bagi meningkatkan peluang anda untuk mengandung. Mudah bukan cara kira waktu subur?

Kitaran haid yang teratur dan tidak teratur

Cara kira waktu subur di atas adalah mudah dan boleh dipraktikkan untuk kebanyakan orang. Tetapi perlu diingat, ia hanya boleh digunakan bagi mereka yang mengalami kitaran haid yang stabil. Sekiranya kitaran haid anda tidak teratur, anda mungkin bermasalah untuk menentukan tarikh ovulasi dan juga waktu subur anda. Kunjungi doktor keluarga di kawasan berdekatan untuk mendapatkan konsultasi yang lebih lanjut.

Kalkulator Waktu Subur

Untuk kira waktu subur, boleh guna Kalkulator Ovulasi ini. Untuk memudahkan membuat kiraan waktu subur wanita, kami menyediakan ‘tool’ mudah ini untuk rujukan anda semua.

[ovulation-predictor]

Selamat mencuba dan cepat hamil! Panjatkan doa banyak-banyak pada Allah.

Boleh juga guna enjin carian Google dengan kata kunci “Ovulation Calendar Tool” untuk maklumat lebih lanjut. Ingatan sekali lagi, ketahui diri sendiri. Pelajari kitaran haid atau ‘period‘ untuk waktu yang tepat.

Carian Yang Berkaitan:

  • waktu subur
  • cara kira waktu subur
  • kiraan waktu subur
  • kira waktu subur
  • waktu subur selepas haid
  • waktu subur perempuan
  • cara mengira waktu subur
  • waktu subur wanita untuk bersetubuh
  • waktu subur wanita selepas haid
  • pengiraan waktu subur
27 Comments

27 Comments

  1. ezuddin

    January 21, 2015 at 6:04 pm

    kalau kene dengan caranya, mungkin juga boleh plan untuk cuba dapatkan bayi laki2 atau perempuan agaknya.

  2. MOHD ROZLI BIN AWANG

    January 23, 2015 at 9:45 am

    Saya ingin melihat isteri saya mengandung lagi untuk kali ke 3…kali ke 2 isteri saya telah keguguran…lepas guguran kami sukar mendapat zuriat untuk kali ke 3…..boleh bagi tip2 nya…

    Sekian

    Terima kasih

  3. sandy

    January 23, 2015 at 1:28 pm

    nak tanye..sy baru kawen bln lps…n, first time mjlnkan hbgn kelamin masa 3hb januari mcmtu…tp 20hb januari tu plak sy dah start dtg bln…rasa2nya, sy ni xde hrpn nak pregnant ke atau kena tggu lg bln dpn tgok sy period ke x?…sbb bulan lepas pun sy mula period 20hb dan hbs period dlm 28hb-30hb mcmtu (sbb skejap kering skejap x)

  4. xxx

    February 11, 2015 at 5:48 pm

    Period saye x dtg 4bln.saye blum khawin. Bln april.saye pun da check private hospital dan kerajaan x ade rezeki.lepas khawin ade dapat anak x.

  5. fizzreen

    May 20, 2015 at 3:39 am

    sya kawen xsmpai 1 year, sya tringin na baby…s slalu confuse kira wktu subur…

    tp sejak ada kalkulator ovulasi’ sya da taw wktu sbur sya…sya na cuba..

    ” doakan sya yea”

    tp dlm sya mncuba, sya na syorkan pd yg msib blom dptkan anak…kita cuba mkn bnda ni&amalkan..ktanye mujarab..
    1. mkn asid folid (ada ka farmasi)
    2. 7 bji kurma bland n susu kmbing..

    kita iktiar..

  6. yani

    May 20, 2015 at 6:06 pm

    Asslmkm.. Sya hya bg pndapat.Try usaha dgn minum air alkali kangen bg mndapatkn cahaya mata

  7. zieana

    September 30, 2015 at 12:13 am

    Aslmkm…hari pertama period ke 6 habis..ke 15 hari dtg drh…so hari berikutnye cm ne nk kira blk brp hari kitaran haid..sblm tu 25 hari..sapa2 blh bantu…nk kira dr mula period ke hari ke 15 trn drh tu..compius lah

  8. Wanie

    November 30, 2015 at 4:32 pm

    🙁

  9. Wanie

    November 30, 2015 at 4:52 pm

    Gugur July lepas Skrg tgh try utk hamil semula

  10. addawiyah

    January 7, 2016 at 4:03 am

    Saya dah 8 bln kwin..dah la priod x stbil..ade sape blh suggestkn prduukk ape nk pkai..sekrng dah 2 bln x priod..tpi x ngdung pn…

  11. I_era

    March 26, 2016 at 12:04 am

    Salam .. Sy bru jea lepas operation apendiks dlm dkt ujung bln 2 ary tuu .. Operation bru sbulan lbh .. Boleh kea sy pregnent ??.. Ad apa2 risiko x .? Sbb husband nk sngat dpt baby .. :'(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top