Asuh

Buat 7 Benda Ini Bila Raya Pandemik Bersama Anak Kecil, Kena ‘Cop’ Sombong Pun Tak Kisah!

22
SHARES

Sesiapa saja yang melihat bayi pasti akan jatuh terpikat buat diri nak pegang, peluk dan cium anak suci ini. Dapat cium bayi yang wangi tu Mashaallah indahnya wangi sangat. Semakin nak dekat raya, makin kuatlah alasan untuk mengunjungi rumah kenalan yang baru menimang cahaya mata.

Sewaktu anda datang berziarah raya, pastikan anda sebagai tetamu menjaga diri dan berwaspada ketika berada di sekeliling bayi. Waktu kini yang masih di dalam pandemik, seeloknya kawal diri daripada menyentuh mereka supaya tidak berlaku kemudaratan yang lain kepada bayi dan keluarga si bayi.

Baca juga: Kena Buat 4 Benda Ini Supaya Boleh ‘Drive’ Balik Raya Dengan Lancar!

BUAT  BENDA INI BILA RAYA PANDEMK BERSAMA ANAK KECIL, KENA ‘COP’ SOMBONG PUN TAK KISAH!

TIPS RAYA BERSAMA ANAK KECIL

Perlu diingat beberapa perkara, bila dah anak kecil ni especially yang masih lagi bayi, tolonglah protect anak anda betul-betul bila beraya atau pun orang datang raya ke rumah.

Siapa yang tak suka tengok baby kan? tambah-tambah lagi baby baru.. comel, gebu, putih, wangi je bila cium.

Ada orang yang masih lagi tak faham konsep ‘tak boleh’ cium baby sesuka hati. Sebab bagi diorang memanglah takda apa, bagi kitalah kan..mestilah ada perasaan curiga dan risau kalau anything happend pada anak.

Sekarang ni macam-macam wabak dan virus ada. Penyakit berjangkit yang kita tak nampak dan tak boleh nak elak kalau tak ditegah. Tambah-tambah baby baru lahir yang sistem imunisasi badan yang masih lemah dan terdedah kepada penyakit.

PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN BILA TETAMU DATANG BERAYA NAK TENGOK BAYI

Gambar hiasan – HCL

So parents, take action! Apa yang perlu anda buat bila ada orang datang beraya nak tengok baby?

1. HANYA IBU & BAPA BAYI SAJA YANG MEMEGANG ANAK MEREKA

Sebaiknya biarlah mommy dan daddy dia je yang pegang anak. Mereka tidak perlu mendukung bayi. Cukuplah tengok dari jarak yang dekat tapi selamat. Sebab kita tak tahu, baju mereka terdedah kepada asap rokok ke, habuk ke atau asap kenderaan.

Cakap elok-elok pada orang yang nak pegang anak kita. Tegas sikit.

2. PASTIKAN TIADA TETAMU YANG MENGHISAP ROKOK DI SEKELILING BAYI

Pastikan orang sekeliling yang datang melawat baby. Tiada tetamu yang hisap rokok di dalam atau pun luar rumah. Kalau adik-beradik lelaki, atau pak sedara kita merokok, takpa tak salah menegur.

3. TETAMU TIDAK SIHAT KESIHATAN SEELOKNYA TIDAK BERDEKATAN DENGAN BAYI

Tetamu yang datang juga, harap maklumlah kan.. kalau rasa diri tu tak sihat, batuk, selsema ataupun demam, janganlah gatal-gatal nak sentuh baby. Agah dari jauh je. Yang penting tak susahkan sapa-sapa kan.

4. ELAK CIUM BAYI DI KAWASAN SENSITIF

Gambar hiasan – Convesia

Elakkan mencium baby dikawasan sensitif seperti muka, mulut dan hidung anak. Lebih-lebih lagi tetamu yang pakai lipstik. Yang tak pakai lipstik pun bukan kata diharuskan cium, sebaiknya cuci tangan dahulu sebelum pegang bayi.

5. BERLEMBUT DENGAN TUBUH BAYI

Tulang bayi masih lembut. Elakkan pegang terlalu ganas dan menghayun-hayun badannya. Tahu anda geram tengok kecomelan dia, tapi berwaspadalah.

6. IBU BAPA JANGAN PARANOID UNTUK LINDUNGI ANAK SENDIRI

Mommy daddy.. tak perlu rasa ‘paranoid’ bila lindung anak kita. Kita tahu apa yang terbaik buat anak. Nanti bila anak sakit, yang bersengkang mata jaga anak dekat hospital bukan diorang, tapi kita! Ya kita!

7. ANAK LEBIH PENTING & TETAMU AKAN MEMAHAMI

Jangan bimbang hilang kawan, sedara-mara di hari raya. Sahabat atau sedara yang baik akan memahami situasi ini. Jagalah anak kita sebaiknya. Kita ‘SUPERHERO DAN SUPERWOMAN bagi anak.

P/S : Kalau ada orang label anda sombong atau duk perli-perli ‘macam dia je ada anak’ jangan marah dia…senyum dan ucap selamat hari raya maaf zahir dan batin!

Sumber: Facebook 9bulan10hari

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×