Asuh

Ibu, Perkenalkan Si Kecil 20 Jenis Buah-Buahan Ini, Ia Bantu Membekalkan Vitamin Yang Cukup!

41
SHARES
buah untuk anak

Pengambilan buah-buahan dalam pemakanan seharian adalah sangat penting untuk mengimbangkan semula makanan dalam perut. Bukan sahaja membantu sistem penghadaman, buah untuk anak amalkan sebelum makan berat pun sangat disarankan supaya anak tak cari ‘jajan’.

Seperti perkongsian dari Mazliana Mazlan ini, terdapat 20 jenis buah yang boleh diberikan kepada anak-anak sebelum makan makanan berat atau sebagai snek. Pasti anak tak tolak ‘pujukan’ untuk makan setiap hari!

Baca juga: Cara Ajar Anak Solat Guna Teknik Tidak Memaksa, Mesti Anak Jatuh Cinta Dengan Agama!

20 JENIS BUAH UNTUK ANAK, AMAL SEBELUM MAKAN BERAT

buah untuk anak

Ajar anak makan buah dulu, sebelum ambil makanan berat. Kena biasakan anak dengan buah. Supaya ianya tak jadi makanan pelik yang diorang jarang nampak. 20 jenis buah, saya share kalini.

Boleh tukar dan ganti setiap minggu semua jenis buah ni. Kita nak anak kenal banyak jenis buah. Kita nak anak rasa perbezaan setiap jenis rasa buah. Kita nak anak tahu buah pun ada pelbagai pewarna asli. Supaya, anak jarang reject bila kita bagi buah, yang diorang jarang makan.

Kita cuba sama-sama ya. Biar anak kenal banyak nama dan rasa buah berkhasiat, supaya mereka tak pandang sangat jajan tak ada nutrisi.

1.Durian

2.Nangka

3.Betik

4.Manggis

5.Rambutan

6.Passionfruit

7.Nanas

8.Tembikai

9.Epal

10.Avokado

11.Buah delima

12.Pisang

13.Kiwi

14.Buah naga

15.Jambu batu

16.Pear

17.Mangga

18.Strawberi

19.Oren

20.Anggur

Ramai dalam kalangan ibu-ibu yang mengatakan anak-anak mereka turut suka makan buah tidak kira sebagai snek atau sebelum makan berat. Buah untuk anak ini juga dapat membantu membekalkan vitamin serta melancarkan penghadaman perut.

*Bukan sahaja bagus untuk anak-anak, malam ibu dan ayah pun boleh amalkan antara 20 jenis buah ini untuk kesihatan optimum!

buah untuk anak

Baca juga: Petua Hilangkan Cacing Dalam Perut Guna Asam Keping, InsyaAllah…Mujarab Hasilnya!

Sumber: Mazliana Mazlan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×