Cantik

‘Boleh Jadi Bapa Yang Baik’- Betul Ke Wanita Lebih Suka Lelaki Berjambang?

12
SHARES

Betul ke wanita lebih tertarik dengan lelaki yang berjambang? Jawapannya adalah ya! Hal ini kerana menurut kajian saintifik mengatakan jambang di wajah lelaki merupakan antara ‘perhiasan’ yang dianggap bergaya dan seksi.

Bukan hanya sekadar trend, lelaki yang mempunyai jambang akan kelihatan lebih matang dan macho berbanding lelaki yang tidak mempunyai jambang. Bukan itu sahaja, katanya lelaki berjambang juga mempunyai personaliti ‘kebapaan’ yang lebih tinggi. Nak tahu apa lagi kelebihan berjambang ini, jom baca di bawah.

Baca juga: Seminggu Depan Panas & Batuk Tak Kebah, Ayah Sebak Anak ‘Pergi’ Ketika Perjalanan Ke Hospital

BETUL KE WANITA SUKA LELAKI BERJAMBANG?

Satu kajian dilakukan bagi mengkaji sama ada wanita tertarik dengan versi feminin dan maskulin pada seseorang lelaki. Para penyelidik mengubah ciri-ciri lelaki untuk kelihatan lebih maskulin atau lebih feminin dan kemudian melakukan tinjauan terhadap peserta wanita.

Hasilnya, wanita mendapati ciri lelaki di tengah-tengah antara maskulin dan feminin adalah lebih menarik.

Namun, ini mungkin kerana sebilangan peserta menggemari lelaki dengan ciri feminin dan sebahagian pula lebih sukakan lelaki dengan ciri maskulin, menjadikan hasil keputusan tersebut begitu.

Para penyelidik juga mendapati lelaki dengan jambang atau stubble (jambang tipis) menyembunyikan sesetengah ciri maskulin dan feminin pada diri mereka. Ini bermaksud, mereka tidak kisah sama ada mempunyai ciri-ciri yang disukai wanita atau tidak jika ia disembunyikan oleh jambang.

Ini kerana ternyata para wanita lebih tertarik dengan lelaki berjambang tanpa mengira ciri lelaki tersebut. Dan, ini adalah fakta sains! Adakah anda tertanya-tanya, apa sebenarnya kelebihan jambang sehingga membuatkan perempuan tertarik?

1. Lelaki berjambang tampak maskulin, menurut sains

Satu kajian 2016 yang diterbitkan dalam Journal of Evolutionary Biology dilakukan demi mengkaji ciri lelaki yang digemari oleh para wanita.

Penyelidik meninjau lebih daripada 8,000 wanita dan mereka menunjukkan 2 keping gambar daripada 36 koleksi, lantas menanyakan gambar mana yang lebih menarik.

Tanpa disedari peserta, para penyelidik telah memanipulasi kedua-dua foto di Photoshop untuk menjadikannya lebih maskulin berbanding yang lain.

Hasil kajian, mereka menyimpulkan bahawa wanita memandang lelaki dengan bulu di wajah bukan hanya kelihatan maskulin tetapi lebih yakin, rajin, murah hati, dan ikhlas berbanding mereka yang tidak berjambang.

Selain itu, para penyelidik mendapati peserta menilai lelaki berjanggut sebagai lebih menarik berbanding wajah yang dicukur bersih bagi hubungan jangka panjang.

2. Perempuan suka lelaki berjambang? Ya, tapi kepanjangannya memainkan peranan!

Ya benar, perempuan lebih gemarkan lelaki berjambang tetapi persoalannya, panjang mana? Menurut para penyelidik dari University of New South Wales, Australia, mereka meminta 351 wanita dan 177 lelaki heteroseksual untuk menilai lelaki dengan tahap kepanjangan jambang yang berbeza.

Di samping itu, peserta turut menilai setiap wajah sama ada dikategorikan sebagai daya tarikan, maskulin, kesihatan dan keupayaan menjadi seorang bapa yang bagus.

Menariknya, lelaki dengan penampilan heavy 10-day stubble diundi sebagai paling menarik, di mana lelaki dengan light stubble (pertumbuhan 5 hari) mendapat skor paling rendah daripada kedua-dua peserta lelaki dan wanita dalam setiap kategori.

Bersesuaian dengan sejarah evolusi kita, lelaki berjanggut penuh dianggap lebih baik dalam melindungi dan menjaga keturunan mereka.

3. Lelaki dengan jambang tebal boleh menjadi bapa yang lebih baik

Lelaki berjambang boleh menjadi seorang ayah yang lebih baik, atau setidaknya itulah tanggapan yang mereka berikan kepada wanita! Dalam salah satu kajian yang disebutkan di atas, lelaki berjanggut dilihat sebagai pasangan yang lebih baik untuk hubungan jangka panjang.

Ini membolehkan para penyelidik Dixon dan Brookes menyimpulkan bahawa lelaki berjambang juga boleh dianggap sebagai ayah yang lebih baik. Mungkin kedengarannya seperti tidak logik bukan? Tetapi kajian sains mengatakan sebaliknya!

Wanita secara sedar (atau secara tidak sedar) menganggap lelaki berjambang lebih maskulin lantas membuatkan mereka kelihatan sebagai pelindung atau penjaga yang baik.

4. Perempuan lebih sukakan janggut/jambang berbanding misai

Dalam tinjauan terhadap hampir 2,500 wanita yang dilakukan oleh sebuah laman web dating, lebih daripada 60% mendapati bulu di wajah lelaki sebagai menarik.

Daripada 1,500 wanita yang mengundi, ternyata jumlah pilihan jambang/janggut yang diundi mengalahkan misai! Dengan hanya berjumlah sekitar 6.44% perempuan memilih misai, manakala 43.27% pula lebih gemarkan lelaki dengan janggut/jambang.

Konklusi

Walaupun bukan semua perempuan gemarkan lelaki berjambang, kajian ternyata membuktikan golongan ini mempunyai kelebihan dalam kalangan wanita.

Kaum Adam, apa ditunggu-tunggu lagi? Inilah masanya anda untuk ‘membela’ jambang, siapa tahu dapat menambat hati bakal zaujah!

Sumber: Hello Doktor

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×