Didik

Betul Atau Tidak Bayi 2 Bulan Boleh Maut Kerana Makan Pisang Dan Biskut? Doktor Beri Penjelasan!

128
SHARES

Pemakanan pertama bayi bermula dari bayi berumur 6 bulan. Pada usia 6 bulan, peyusuan susu sahaja tidak dapat membekalkan nutrisi yang secukupnya kepada bayi seperti vitamin dan zat besi. Namun, ramai yang masih tidak tahu bahawa ia sebenarnya agak merbahaya untuk memberikan makanan pepejal kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.

Baru-baru ini, sudah tersebar di laman media sosial bahawa seorang bayi berusia 2 bulan dari Indonesia maut kerana makan pisang dan biskut. Ramai yang masih bertanya mengenai kesahihan penyebab kematian bayi tersebut kerana dikatakan usus bayi membengkak akibat pengumpulan makanan dan minuman yang terhalang. Betul atau tidak pisang dan biskut marie dapat menyumbatkan usus bayi? Jom kita baca perkongsian dan tips untuk mengelakkan kejadian sebegini dari Dr. Mohd Fadhli Mohd Fauzi di laman Facebook milik beliau mengenai kejadian ini.

DIBERI MAKAN PISANG & BISKUT MARIE, BAYI 2 BULAN INI MENEMUI ILAHI.

www.facebook.com

www.facebook.com

Semalam tersebar screenshot whatsapp tentang kematian bayi berusia 2 bulan yang mati dipercayai kerana makan pisang dan biskut marie di Indonesia. Ada orang tanya saya betul ke pisang dan biskut marie boleh menyebabkan kematian tersebut. Ini ulasan saya berdasarkan info terhad pada screenshot whatsapp yang ada.

Info yang ada pada screenshot whatsapp :

1. Bayi berusia 2 bulan.
2. Diberi makan pisang & biskut marie sejak usia 1 bulan
3. Mati kerana pneumoni berat
4. Perut membusung berdasarkan gambar

Pemberian makanan berbentuk pepejal atau semi-pepejal kepada bayi berusia bawah 4-6 bulan berisiko menyebabkan usus sumbat. Antara tandanya ialah perut membusung (abdominal distension) kerana usus membengkak akibat pengumpulan makanan dan minuman yang terhalang.

Apabila usus sumbat, risiko untuk bayi muntah-muntah adalah tinggi, lebih-lebih lagi jika pemberian minuman atau makanan tetap diteruskan. Kebiasannya muntah (vomitus) ini keluar mengikut mulut dan kadang-kadang hidung atau tertelan semula, namun ia boleh juga masuk ke dalam saluran pernafasan hingga paru-paru (aspiration into the lung) terutamanya bagi bayi.

Apabila muntah ini masuk ke dalam paru-paru, ia menyebabkan keradangan paru-paru (pneumonia) yang boleh mengakibatkan kesukaran untuk bernafas. Jika radang terlalu teruk (severe pneumonia = pneumoni berat), ia boleh menyebabkan kematian.

Pengajarannya, bukan semua petua atau tradisi boleh diikut bulat-bulat. Jika ada petua yang disahkan merbahaya berdasarkan landasan ilmu, tinggalkan sahaja.

Elakkan juga daripada jadi baik tidak bertempat dengan memberi makanan kepada anak orang lain tanpa izin ibubapanya kerana anak itu mungkin ada kontraindikasi kepada makanan tertentu. Niat memang baik, tapi caranya salah.

Beri makanan pelengkap pada usia 6 bulan bermula dengan bentuk semi-pepejal, secair yang boleh dahulu, kemudian baru ditambah kepekatannya mengikut kesesuaian.

Jika bayi muntah-muntah dan perut membusung, dapatkan konsultasi di fasiliti kesihatan dengan segera.

Nota 1 : Ini adalah pandangan peribadi penulis berdasarkan info terhad pada satu screenshot whatsapp sahaja dan bukannya diagnosis atau situasi sebenar selagi tiada pengesahan daripada pihak terlibat.

Nota 2 : Jangan kambinghitamkan pisang dan biskut marie. Pisang dan biskut marie tidak bersalah.

Sebarkan.

Sumber Facebook : Mohd Fadhli Mohd Fauzi

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×