Didik

“Anak Suka Memanjat Bukan Tanda Anak Bermasalah, Biarkan Mereka”- Pakar

Panjat-memanjat pagar, sofa dan pintu ‘grill’ di rumah sudah menjadi kebiasaan bagi kanak-kanak. Kadang-kadang sampai tak tahu nak marah macam mana supaya mereka tak terlalu ‘obses’ dengan aktiviti memanjat ni. Mana tidaknya, malu juga kalau pergi ke tempat awam pun anak masih suka memanjat tanpa memghiraukan orang ramai. Namun, disebalik kepada habit ini tersimpan kebaikannya yang ramai ibu bapa tak tahu. Ikuti penjelasan dari pakar.

KENAPA ANAK SUKA MEMANJAT?

“Mengapa anak/cucu kita ‘Pantang’ tengok Tangga, Grill pintu atau Sofa..lalu suka memanjat / meragaih?”. Silap anda jika melarangnya!! Mengapa ya?”.

A. Kalau anak/cucu kita dah masuk umur 1.5 tahun ke 2 tahun, jangan terkejut mereka dah mula suka panjat memanjat/ meragaih sofa, pintu grill, baby cot & tangga rumah. Kadang-kadang di tempat awam & rumah orang pun anak/cucu tak reti malu. Mereka lasak memanjat sana sini ni yang buat kita rasa malu teramat sangat. Tak tau di mana nak sorok air muka kita yang handsome/ comel ni he?

B. Ni doc share sikit info mengapa sebabnya jadi begini:

1. Anak ketika ni suka memanjat bukannya ia HYPERAKTIF, bukan anak bermasalah atau nakal. Bukan! Bukan! Bukan! Ni perspektif fikiran ibubapa yang silap! Tapi ia adalah salah satu SKILL penting & BARU dalam perkembangan Motor Kasar pada diri & perkembangan otak anak tu ketika pembesaran dirinya.

INI MERUPAKAN PERKEMBANGAN NORMAL

i) Anak yang baru lahir terus menyusu daripada ibunya. Emak pak & Tok Wan & Opah tak payah mengajarnya. Skill tu ANUGERAH ALLAH cara automatik dalam proses perkembangan bayi yang normal. Bagitu jua belajar meniarap, merangkak, duduk, berdiri & berjalan, uoll tak perlu bagi tution klsd semua ni kepada anak/cucu anda , bukan?

ii) Anda tak payah ajar anak/cucu anda camana nak memanjat. Tpi SKILL SPECIAL MEMANJAT ni ANUGERAH ALLAH ni terjelma bila tahap perkembangan bayi tu tiba waktunya dalam perkembangan otak yang normal. Sebabnya ketika ni mereka dah mula ada Deria Vestibular ( Deria pergerakan & keseimbangan). Ini yang menyebabkan mereka suka memanjat & cuba cari & test deria tersebut lalu kelamaan dapat pupuk SKILL tu dlm dirinya dengan baik & berguna pada masa depan mereka.

3. Memanjat memang normal & adalah satu KEPERLUAN dalam perkembangan anak-anak. Masa kecik-kecik dulu doc & anda bebas panjat pokok & main-main panjat tangga & papan gelonsor. Hihihi nasib baik tak merudum ke tanah ketika tu. Tapi zaman la ni, mak ayah sibuk dengan carrier hingga balik larut malam cari duit. No time dengan anak-anak di taman permainan. Sebab tu anak-anak zaman la ni suka memanjat dalam rumah untuk dapat skill daripada Deria Vestibular yang sedang berkembang dalam dirinya.

NASIHAT DOKTOR

A. Biar je Anak/cucu anda nak naik turun tangga dirumah. JANGAN halang mereka menguatkan skill ni. Hanya waspada mereka daripada jatuh & cedera diri mereka je.

B. Anak nak panjat grill rumah, bagi je. JANGAN marah atau rotankan mereka. JANGAN KATA MEREKA NAKAL! HYPERAKTIF! Patut kata good, keep it up! Emak/Pak & TokWan/Opah kena faham ni ye.

C. Anak panjat sofa, relax je. Kalau rosak sofa tu beli le yang baru maklum la nak kasi anak develop skill. Jaga je baik-baik supaya jangan ada injury/ cedera je.

D. Ramai mak ayah buka tv & beri gadget untuk ubah attention anak daripada memanjat. Ini tindakkan yamg tak betul & merosakkan minda & development anak dengan media tersebut tanpa aktiviti lasak.

5. Memanjat membuat urat otot, tulang, sendi serta deria Saraf Vestibular anak/cucu berkembang cepat & lagi matang. Biar je anak/cucu memanjat! Anda RELAX je saja.

Sumber : Dr. Rahim

Most Popular

To Top