Sihat

Awas! Bayi Anda Mengamuk Ketika Menyusu Mungkin Kerana Alami Masalah Lidah Pendek

130
SHARES

Berdasarkan kajian, purata anak  mula bercakap ialah pada sekitar umur satu tahun ke atas. Sesetengahnya lebih cepat dan sedikit lambat, bergantung kepada perkembangan anak masing-masing. Walaubagaimanapun, terdapat juga sesetengah anak yang masih belum boleh menuturkan sebarang perkataan walaupun setelah melebihi usia 3 tahun. Selain disebabkan oleh faktor luaran, punca anak speech delay ini mungkin juga berasal daripada faktor semulajadi seperti genetik atau kesihatan.

APAKAH TONGUE-TIE?

Menurut BabyCenter, istilah perubatan yang menerangkan masalah tongue-tie ini adalah ‘ankyloglossia’. Ini terjadi ketika bahagian frenulum (lapisan yang menghubungkan bahagian bawah lidah dengan mulut) terlalu pendek dan tebal. Akibatnya, gerakan lidah menjadi terbatas. Ia melibatkan 4% hingga 11% bayi.

AWAS! BAYI ANDA MUNGKIN ALAMI MASALAH LIDAH PENDEK

Jika anda sering tertanya-tanya kenapa bayi sering mengamuk dan masih lapar walaupun sudah menyusu dengan lama. Ini mungkin menjadi petanda anak anda mengalami masalah tongue tie atau lidah pendek.

MACAM MANA NAK TAHU ADA TONGUE TIE?

Penting untuk ibu bapa mengenalpasti sama ada anak-anak mengalami masalah lidah pendek ataupun tidak. Hal ini kerana, rawatan selanjutkan perlu diambil kerana khuatir akan menganggu percakapan mereka.

Sumber : Dr. Shaiful

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×