Nur

Ini 3 Waktu Haram Úntuk ‘Bersama’ Antara Suami Isteri, Jangan Lakukan. Buat Bersabar Ya!

28
SHARES
waktu dilarang bersetubuh

Secara umumnya, pasangan suami isteri boleh sahaja bersetubuh pada waktu bila-bila sahaja. Namun suka untuk diingatkan, terdapat beberapa waktu dilarang bersetubuh dalam Islam.

Bersetubuh, berjima atau menggauli merupakan aktiviti yang dilakukan suami isteri untuk memenuhi keperluan batin. Walaupun ia merupakan aktiviti yang menyeronokkan, tetapi ada juga larangan waktunya yang terkandung manfaat di sebaliknya.  Justeru itu, mari ikuti butirannya di bawah.

Baca juga: Peguam Syarie Kongsi Ilmu & Prosedur Tuntutan Nusyuz (Derhaka) Orang Ramai Kena Cakna

WAKTU DILARANG BERSETUBUH

waktu dilarang bersetubuh

3 WAKTU DILARANG BERSETUBUH

1. KETIKA ISTERI SEDANG DATANG HAID

Keadaan isteri sedang datang haid, telah pun dinyatakan dalam Islam yang merupakan antara waktu dilarang untuk bersetubuh. Allah SWT berfirman:

“Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid.

“Katakanlah: “Darah haid itu satu benda yang (menjijikkan dan) mendatangkan mudarat”. Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri daripada perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci.

“Kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri.”

(Surah al-Baqarah: 222)

Ayat ini jelas menerangkan haramnya bersetubuh dengan isteri saat sedang datang haid.

Bukan hanya dari segi agama, bahkan dari sudut sains juga menyatakan ia akan meningkatkan risiko penyakit seperti disiarkan oleh Medical News Today. Antaranya seperti:

2. KETIKA BERPUASA RAMADAN

Semua sedia maklum, bersetubuh di siang hari ketika berpuasa di bulan Ramadan adalah perkara yang haram dilakukan dan telah ditegaskan oleh Allah SWT sebagaimana firman-Nya:

“Dihalalkan bagi kamu, pada malam hari puasa, bercampur (bersetubuh) dengan isteri-isteri kamu.” (Surah al-Baqarah, 187)

Perbuatan bersetubuh ketika berpuasa di bulan Ramadan merupakan kesalahan yang besar dan diharamkan syara’ serta wajib bertaubat untuk tidak mengulanginya kembali. Maka, sebaiknya dilakukan pada malam hari selepas berbuka puasa dan sebelum terbit fajar keesokannya.

3. KETIKA BERIHRAM

Waktu yang dilarang bersetubuh yang selanjutnya adalah ketika melaksanakan ibadah haji. Habib Hasan bin Ahmad al-Kaff di dalam kitabnya menyatakan:

“Di antara larangan-larangan ihram adalah menutup kepala, memakai pakaian berjahit bagi lelaki, menutup muka dan memakai sarung tangan bagi perempuan, berwangi-wangian, bersetubuh, memakai minyak pada rambut dan janggut, memburu dan mencabut atau membinasakan tumbuhan di tanah Haram.” (Lihat al-Takrirat al-Sadidah, hlm. 502)

Ayat ini jelas menunjukkan perbuatan bersetubuh ketika ihram adalah dilarang sama sekali, sama ada melaksanakan ibadah haji atau umrah. Sekiranya melanggar aturan tersebut, maka ibadah tersebut harus dilakukan semula dengan sempurna.

KESIMPULAN

Sudah jelas kepada para pembaca waktu-waktu yang dilarang untuk bersetubuh antara suami dan isteri. Makanya, sudah tahu jangan lakukan dan melanggar hukum Allah SWT kerana banyak lagi waktu lain yang boleh anda lakukan untuk bersetubuh.

Selamat berasmara mengikut kesesuaian syariat Islam!

Sumber: Orami

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×