Dapur

Tips ‘Simple’ Untuk Buat Nasi Tahan Lebih Lama, Tak Payah Risau Nasi Selalu Basi Lagi!

2.3K
reads

“Alamak, nasi baru masak semalam, hari dah basi? Cepatnya basi!”

Pernah tak mengalami situasi macam di atas? Baru saja masak nasi, esok dah basi. Padahal tak bersentuh dengan tangan pun. Oleh itu, kami kongsikan tips untuk nasi lebih tahan lama dan anda tak perlu pening kepala lagi asyik buang nasi saja.

www.maangchi.com

TIPS NASI TAHAN LAMA

Hari ni Kak Shi nak share macam mana nak bagi nasi tahan lebih lama . Cara yang sangat mudah,cepat dan ringkas. Tapi hasil memang jimat dan berbaloi .

Bahan- bahan

2 pot beras
2 biji Limau kasturi @ 1/2 biji limau nipis

www.facebook.com/shima.zaime1206

Cara-Caranya

1. Basuh beras macam biasa.

2. Potong 2 biji limau kasturi dan buang biji.

3. Perahkan air limau ke dalam beras yang dah dibasuh.

4. Masak seperti biasa.

*Jangan risau nasi tak akan berubah rasa. Memang sangat berkesan dan tak adalah membazir nasi asyik basi lagi .

Sumber: Shima Hamis

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top