Asuh

Tips Pilih Gunting Ikut Usia Anak, Bahaya Kalau Salah Pilih!

31
SHARES

Aktiviti menggunting merupakan kemahiran sangat penting untuk anak-anak kecil. Dengan melakukan aktiviti menggunting, anak-anak dapat menguatkan otot jari.

Walaubagaimanapun, ramai dalam kalangan ibu bapa masih tidak tahu cara memilih gunting yang sesuai dan betul untuk anak mereka. Justeru, kami kongsikan tips pilih gunting ikut usia anak seperti yang diajar oleh Hanis Athirah Rusli di laman Facebooknya.

Baca juga: Elak Anak Kena Sembelit, Doktor Kongsi 9 Makanan Wajib Ada Dekat Rumah

TIPS PILIH GUNTING IKUT USIA ANAK, BAHAYA KALAU SALAH PILIH

Dulu, saya pun confuse nak pilih gunting macam mana untuk anak-anak. Dahlah banyak jenis, comel-comel pulak tu. Sampai banyak koleksi gunting dekat rumah ni, banyak try and error barulah saya dapat belajar rupanya ada beberapa jenis gunting yang perlu diperkenalkan kepada anak secara berperingkat demi peringkat.

Paling penting, untuk anak yang baru belajar nak pegang gunting, ibu boleh beri mereka gunakan gunting “Anti Breaking System” ataupun ABS. Sebab gunting ni mempunyai penyendal automatik.

ANAK 2 TAHUN

ANAK 3 TAHUN

ANAK 4 TAHUN

ANAK 5 TAHUN

ANAK LEFT HANDED

Jadi, bila anak membuat pergerakan ‘close’ sewaktu menggunting, penyendal tersebut akan menolak gunting supaya ‘open’ atau terbuka semula. Jadi, masa ni banyakkan aktiviti buka tutup gunting dulu, sambil tu boleh menyanyi bersama mereka.

Selain itu sebelum dedahkan anak dengan aktiviti menggunting, dedahkan mereka dengan aktiviti pra gunting seperti yang saya pernah share dekat sini.

Sumber: Facebook Hanis Athirah Rusli

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×