Famili

4 Tips & Panduan Ibu Bekerja Yang Menyusukan Anak

8
SHARES
Lega hati ini bila dapat perah susu untuk si manja

Pernah atau tidak, tiba-tiba sahaja kita rasa malas mahu memulakan kerja semula setelah melahirkan anak? Rasaya, tempoh cuti yang diberikan majikan terlalu sekejap. Ada juga yang bercadang mahu berhenti kerja kerana mahu menjaga anak sepenuh masa.

Bagi yang mengambil keputusan untuk terus bekerja, ambil perhatian bahawa bekerja bukan alasan ibu tidak menyusukan bayi mereka. Badan Kesihatan Dunia atau World’s Health Organization (WHO) menyarankan penyusuan eksklusif kepada bayi sekurang-kurangnya sehingga enam bulan pertama dalam hidup si kecil, seharusnya menjadi galakkan ibu bekerja menyusukan bayi mereka.

Pastikan anak dapat zat susu ibu sepenuhnya

Pastikan anak dapat zat susu ibu sepenuhnya

1. Perah susu waktu pejabat

Bagi majikan yang ada menyediakan tempat penjagaan bayi dan kanak-kanak di tempat kerja, waktu penyusuan mungkin tidak menimbulkan masalah, tetapi bagi majikan yang tidak menyediakan kemudahan sedemikian, ibu boleh memerah susu lantas menyimpannya untuk bekalan bayi menyusu ketika berada di tempat kerja. Susu boleh diperah menerusi pilihan manual, menggunakan bateri dan menggunakan elektrik. Anda perlu memilih mengikut yang anda mampu, selesa dan sesuai dengan gaya hidup anda, dan paling penting ibu perlu melakukan latihan terlebih dulu, menjadikan kerja itu sesuatu yang menyeronokkan dan bukan bebanan.

Bagi teknik memerah menggunakan tangan urut payu dara perlahan-lahan, usap ke arah bawah menghala ke areola, bermula di pertengahan payu dara sambil menggerakkan ibu jari perlahan-lahan. Apabila menghampiri pinggir areola, tekan ke dalam dan ke atas, susu akan memancut keluar daripada puting susu. Ulangi gerakan ini sehingga payu dara menjadi kosong, kemudian beralih ke payu dara sebelah.

Tommee Tippee Breast Pump Electric (Double)

Mohon izin majikan untuk pam susu badan

 

2. Gunakan ‘breast-pump’

Untuk cara yang lebih mudah dan pantas, pilih pengepam yang anda selesa dan sebaiknya ibu boleh melaraskan darjah sedutan pada pam daripada sederhana hingga kuat, dengan mudah. Manual cara penggunaan seharusnya anda ketahui sebelum membelinya.

Sebelum mula memerah, basuh tangan dengan sempurna dan cuci peralatan di dalam air panas diletakkan dengan sabun, perahkan susu ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Simpan susu ke dalam sejuk sejurus selepas diperah itu.

BACA: Jenama ‘Breast Pump’ Yang Bagus, Terbaik Dan Murah!

Lega hati ini bila dapat perah susu untuk si manja

Lega hati ini bila dapat perah susu untuk si manja

3. Kekerapan perahan

Perah susu sekerap yang boleh, setiap 3 hingga 4 jam untuk mengekalkan bekalan susu dan untuk hasil yang lebih memberangsangkan, bayangkan wajah bayi dan ingatkan diri sendiri tentang kenikmatan menjadi seorang ibu, boleh melancarkan pengeluaran. Susu yang diperah perlu disimpan sebaik mungkin. Ada ibu yang lebih selesa membuang saja susu yang diperah itu kerana tidak pasti tahap kebersihan susu berkenaan, tetapi perasaan itu harus dibuang kerana tabiat itu kurang baik apatah lagi ia semestinya dinikmati permata hati anda.

Untuk menyediakan perahan susu untuk bayi minum, sentiasa gunakan susu yang paling awal disimpan. Letakkan bekas perahan susu ke dalam mangkuk berisi air suam untuk memanaskan susu berkenaan, jangan memasak perahan susu ibu dan jangan panaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro. Ibu akan dapati lemak akan terpisah menjadi dua lapisan, justeru goncangkan bekas berkenaan untuk menggabungkan lemak susu dengan cecair lain di dalam susu. Rasa suhu susu dengan menitiskan beberapa titik susu di bahagian dalam pergelangan tangan dan sepatutnya suam kuku sebelum boleh dinikmati bayi anda.

Simpan dan susun 'breast milk' elok-elok dalam peti sejuk

Simpan dan susun ‘breast milk’ elok-elok dalam peti sejuk

4. Simpan susu perahan

Apabila pulang ke rumah, susu berkenaan perlu disimpan di dalam peti sejuk untuk diberikan kepada penjaga bayi ketika anda ke tempat kerja keesokan harinya. Susu yang disimpan sebaiknya hanya digunakan ketika ketiadaan anda di rumah. Latih penjaga bayi anda untuk menyusukan bayi menggunakan perahan susu daripada botol, sudu kecil atau cawan kecil.

Adalah lebih baik jika bukan anda yang memberi perahan susu berkenaan kerana bayi boleh menghidu perbezaannya dan mungkin tidak mahu menyusu dari payu dara. Ambil sedikit masa untuk memastikan penjaga anda memahami perkara seperti bagaimana cara menyimpan perahan susu dan cara menyediakan susu untuk bayi. Jangan beri bayi minum air suam, susu formula atau makanan lain selain daripada perahan susu dan paling mustahak nombor telefon (anda dan suami) untuk dihubungi pada waktu kecemasan.

Tidak rugi menyusukan bayi anda kerana nikmat itu dapat anda rasai menerusi kemesraan, keseronokan dan kepuasan menjadi seorang ibu.

Simpanan untuk susu perahan sangat penting

Simpanan untuk susu perahan sangat penting

Semoga membantu semua ibu-ibu yang bakal bekerja semula nanti. Ingat, susukan anak secara ekslusif!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×