0-6 Bulan

17 Jenama Breast Pump Yang Bagus, Terbaik & Murah!

15.8K
reads
Philip Avent Breastpump datang dalam jenis manual dan elektrik

Breast Pump Yang Bagus

Kerapkali ibu mengandung bertanyakan persoalan ini. Katanya, mahu ‘fully breastfeed baby’ selepas keluar nanti. Apabila bayi sudah lahir, jika mahu menyusukan secara eksklusif, mesti perlukan ‘breast pump’ dan ruang storan.

Berdasarkan perbicangan di sini dan hasil kajian kami, berikut adalah antara jenama atau ‘brand’ yang bagus. Mahu dikatakan murah, tidak juga. Kenalah berbelanja sedikit untuk bayi. Untuk pengetahuan, kami hanya menyatakan jenama dan model yang popular sahaja. Jika anda ingin mengetahui model lain secara lebih lanjut, boleh melawat ke laman web mereka. Perlu diingat, kos ‘maintenance’ mungkin agak mahal kerana perlu ganti ‘spare part’ sekiranya perlu. Aksesori ini tidak semurah yang disangka.

Mari kita lihat, ‘brand’ apa yang jadi pilihan ramai.

Medele Freestyle yang cukup popular

Medele Freestyle yang cukup popular

1. Medela

Antara model yang popular ialah:

  • Medela Freestyle
  • Medela Swing
  • Medela Harmony

Ada antara pembaca mengatakan motor Medela cepat rosak. Bagaimana dengan anda?

Philip Avent Breastpump datang dalam jenis manual dan elektrik

Philip Avent Breastpump datang dalam jenis manual dan elektrik

 

2. Philips Avent

Usah ingat Philip hanya mengeluarkan barangan elektrik untuk rumah sahaja. Mereka juga ada jenama Avent khusus untuk ‘breastfeeding’. 

Antara model yang menjadi pilihan ramai ialah:

  • Avent Natural Manual for Newborn
  • Avent Comfort Double Electric
  • Avent Comfort Single Electric
  • Avent Comfort Manual

Layari laman web Philips Avent Malaysia untuk maklumat lanjut

 

Snow Bear Breastpump yang semakin mendapat tempat

Snow Bear Breastpump yang semakin mendapat tempat

3. Snow Bear

Harga Snow Bear Breast Pump dalam lingkungan RM170-RM190. Berdasarkan pengalaman pembaca, sangat selesa menggunakan Snow Bear. Berbaloi kerana harganya berpatutan.

Portable Type of Little Bean Breastpump

Little Bean Breastpump yang ‘portable’ atau mudah alih

4. Little Bean Breastpump

 

Eve Love Breastpump (FLEXI)

Eve Love Breastpump jenis FLEXI datang dengan Powerbank

5. Eve Love

 

Spectra 3 Breast Pump, mudah cari 'spare-part'

Spectra 3 Breast Pump, mudah cari ‘spare-part’

6. Spectra

Jenama popular lain ialah:

  • Spectra C
  • Spectra 3
  • Spectra DEW
  • Spectra M1 Portable
  • Spectra S1
Lacte Duet Double Breast Pump menggunakan kuasa elektrik

Lacte Duet Double Breast Pump menggunakan kuasa elektrik

7. Lacte Duet

 

Rumble Tuff Electric Breast Pump (Single)

Rumble Tuff Electric Breast Pump (Single)

8. Rumble Tuff

Unimom Forte Breast Pump Electric (Double)

Unimom Forte Breast Pump Electric (Double)

9. Unimom Forte

Antara jenama popular yang terdapat di pasaran ialah:

  • Unimom Forte
  • Unimom Mezzo

 

Pureen Battery Operated Breast Pump

Pureen Battery Operated Breast Pump

10. Pureen

 

Tommee Tippee Breast Pump Electric (Double)

Tommee Tippee Breast Pump Electric (Double)

11. Tommee Tippee

Autumz Ultimate Electric Breast Pump (Double)

Autumz Ultimate Electric Breast Pump (Double)

12. Autumz Ultimate

Tollyjoy Manual Breast Pump (Single)

Tollyjoy Manual Breast Pump (Single)

13. TollyJoy

TrueeLuv Electric Breast Pump (Double)

TrueeLuv Electric Breast Pump (Double)

14. TrueeLuv

Antara jenama popular ialah:

  • TrueeLuv Gemini
  • TrueeLuv Unico

 

Pigeon Breast Pump Electric (Single)

Pigeon Breast Pump Electric (Single)

15. Pigeon

 

Ardo Amaryll Manual Breast Pump (Single)

Ardo Amaryll Manual Breast Pump (Single)

16. Ardo Amaryll

 

Kalau tangan lenguh, guna breast pump yang murah

Kalau tangan lenguh, guna breast pump yang murah

 

BONUS #17. Gunakan tangan sendiri

Yang ini memang murah, tak perlu bayar apa-apa. Cuma penat dan lenguh sikit tangan

Ada jenama lain yang tiada di sini? Kami akan terus ‘update’ entri ini dengan model yang lain berserta harga. Kongsikan dengan kami di ruangan komen jika anda ada maklumat.

Carian Yang Berkaitan:

  • breast pump murah
  • breast pump terbaik
  • breast pump yang bagus
  • pam susu
  • Pam susu terbaik
  • pam susu murah
  • breast pump murah dan bagus
  • pam susu murah dan berkualiti
  • harga breast pump
  • breastpump murah
53 Comments

53 Comments

  1. abi

    May 17, 2014 at 1:01 am

    Very good tips. Thanks for sharing. Keep it up!

  2. shida

    September 11, 2014 at 8:39 am

    saya dah pernah guna medela harmony, tp Medela Harmony Diaphragm, Puller and O-Ring Assembly dah rosak (terkoyak), then beli pigeon bp single,best jgk pkai (sy gunakan di pejabat), lps tu beli pureen manual (murah la konon), belum sempat rasmi dah rosak.. dan terbaru saya pakai autumz passion double bp (utk di rumah).. anak baru nak masuk 7bln.. bp dah smpai 4 buah. demi mu anak, sggp ibu berhabis duit utk bp semata2. ape pun alhamdulillah, niat utk bf selama 2 tahun mudah2n berjalan dengan lancar.. pesan saya untuk ibu2 diluar, biar beli yg mahal sket dan dpt pakai lama..inshaAllah.

    • dieana

      December 3, 2014 at 9:04 am

      Yes… pureen x sempat rasmi dh patah…

    • Nazirah

      April 3, 2015 at 5:04 pm

      ok x pkai autumz? tengah compare antara snow bear, autumz dengan malish

  3. salma

    September 24, 2014 at 5:21 pm

    ada org suggest pd saya bp jenama malish..malish ilaria double pump dan malish manggo single pump.. tp saya kurang pengetahuan psl bp..boleh x sis tolong update entry ini dan tambahkan psl jenama malish..harganya lebih kurang dgn brand2 diatas.

  4. eira

    October 19, 2014 at 6:05 am

    Brand yg xde first year
    Ianya sgt mudah dan tidak menyakitkan,bunyi pon tidak kuat

  5. IrdaBay

    October 29, 2014 at 2:35 pm

    saya pernah guna medela harmony (manual), tapi tangan cepat lenguh.. plus ambil masa utk pam kedua-dua belah breast.. lepas tu saya bertukar ke Spectra 7 double electric pump.. memang sangat puas hati.. suction tak kuat sangat & jimat sangat-sangat masa mengepam sebab boleh pam 2-2 serentak! 🙂

  6. iqa

    November 1, 2014 at 7:06 pm

    Saya pakai rumble tuff.alhamdulillah selesa n tak sakit.

  7. Mimi

    November 5, 2014 at 11:44 pm

    Ada x mommies yg nk letgo bp elektrik…tgh mencari yg 2nd hand…x mampu beli baru

    • Zati

      November 28, 2014 at 10:16 pm

      Sy nak jual rumble tuff sy. Rm120 skali postage. Xslalu pkai sbb ada dua breast pump.

      • zura

        December 10, 2014 at 12:31 pm

        salam,
        ade x gmbr

      • shikin

        January 22, 2015 at 1:33 pm

        Whatsaap sy 0125069129

      • kak yati

        April 5, 2015 at 9:32 pm

        salam.klu ada yg nak letgo pam susu boleh sms akak 0104082511. anak last dah rasa sayang duit nk beli yg mahal2.tq

  8. syadania

    November 6, 2014 at 3:45 pm

    Assalamualaikum.. sy nak tanya selain bp brand medela, brand apa lg yg menggunakan bateri.. supaya sy mudah bw kemana2 utk memudahkan sy mengepam susu..blh sertakan harganya sekali

  9. hanie

    December 18, 2014 at 12:47 am

    Assalam…sy nk let go pump spectra 3..blh duble pump..bru guna 3x pump sb ank xnk minum botol..bru bli thn lepas..brg mcm baru sb xguna sgt..free beg pump,bottle breasmilk..bli kt peek ka boo rm380..nk let go rm250..klu bminat whtapp 0136684432

  10. imah

    January 21, 2015 at 12:44 pm

    Assalamualaikum. saya da nak jual spectra 3 double pumping. beli rm380.. pakai kejap je masa anak 1st..pastu xguna dah..dok simpan ja. Kebetulan baru gugur anak ke dua kembar 4. guna kejap untuk pump keluar susu. saya nak jual.
    rm230
    0194734094 wassap /sms

  11. nisa

    February 6, 2015 at 3:38 pm

    Nk beli double pump electric , sape nk letgo call 019 5105218. Plz

  12. rina

    February 15, 2015 at 3:05 pm

    ada sapa2 yang nak beli lacte duet?saya nak let go.condition tip top lagi.masih under warranty.boleh whatsap saya 019-3143156

  13. ifa

    March 11, 2015 at 1:00 pm

    salam, ada x sesapa yg nk letgo lacte single? sedang mencari.urgent.tq

  14. aku zakia

    March 28, 2015 at 10:57 am

    Sape2 nk let go spectra tk kisah la m1 k s1 k s9 k… mohon whtsp sy 0177407247

  15. dila

    April 2, 2015 at 3:36 pm

    sy nk let go bp brand halford…still dlm warranty…..double pum wassup 071-5917242

  16. Nazirah

    April 3, 2015 at 4:52 pm

    Boleh bagi pendapat tak either autumz atau snow bear yg best? ade jugak kate malish bez.. mohon share..

  17. Fatty

    April 20, 2015 at 2:47 pm

    ada x sapa2 nak jual breastpump elektrik? klu ada nk jual murah2.. wasap 0195060127 tq 🙂

  18. mas

    May 29, 2015 at 2:05 pm

    Ada sapa nak jual breastpump call sya cepat 0133451575

  19. Sofia

    June 6, 2015 at 12:11 am

    Nk jual Avent Elect double pump free Avent sterilizer….brand new x pakai lagi. RM1600.00. Minat pm/watsapp 0175260798

  20. rosalizah

    June 26, 2015 at 8:36 am

    sila wassup sy 01123582508

  21. uma

    July 19, 2015 at 3:20 pm

    Sape de brand avent pump manual jual kt sy.. whatsapps me 0102666459

  22. Sarah

    July 29, 2015 at 5:41 pm

    Sy nak jual medela mini electric rm300 (harga boleh nego).
    Berminat wassup sy 0195904827

  23. farah

    August 1, 2015 at 11:17 pm

    sape ade pam elektrik yg best tolg wasup 013-5248305..

  24. asilah

    August 15, 2015 at 11:33 pm

    Saya nak let go breast double pump autumnz…condition 9/10.berminat boleh whatapps saya 0129564317

  25. Ibusehat

    August 25, 2015 at 9:31 pm

    Salam,
    Saya nak let go dua pam. Pakai beberapa kali tp pada masa beberapa minit je.. Satu pureen electric, satu fiffy manual. Sbb saya mmg x blh pakai pum, breast too sensitive. Saya pam pakai tangan je sgt berkesan. Wassap/sms 0133079108. harga blh nego

  26. ati

    September 28, 2015 at 10:14 am

    sy nk let go bp malish lifestyle+bag+warmer snow bear..br pakai skali..ada waranty ..pm wasap 0136360655

    • nono

      November 21, 2015 at 10:14 am

      Kenapa nak letgo? Tak ok ke

  27. eda

    November 26, 2015 at 10:46 am

    ade sesiapa nk let go breastpump jenama malish lifeatyle or snowbear blh wasap sy 0162224836.

  28. Alieya

    February 13, 2016 at 10:05 pm

    Saya nak let go breas pump madela swing maxi rm250..pakai 2 bln je. Siapa berminat boleh w.app saya 0193838205.

  29. Izuani

    June 4, 2016 at 8:26 am

    Pam susu saya dulu beli di mothers first choice.. Semua jenis pam ada… Siap boleh test dulu… Kedai lain susah nak bg test…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top