Didik

Gara-Gara Gajet, Wawa Zainal Kongsi Kisah Anak Speech Delay Walaupun Dah Umur 6 Tahun

233
SHARES

Speech delay merupakan antara masalah yang akan berlaku kepada anak-anak. Namun, bukan semua anak-anak akan mengalami masalah lewat bercakap ini. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan anak ‘terjangkit’ dengan masalah speech delay dan antaranya adalah kerana ketagihan melampau dengan gajet.

Hal ini juga dikongsikan oleh pelakon terkenal Wawa Zainal dimana anak sulungnya iaitu Attar mengalami masalah speech delay walaupun usia sudah mencecah 6 tahun!

ANAK ALAMI SPEECH DELAY, UMUR 6 TAHUN MASIH TAK LANCAR BERCAKAP

Ramai yang tanya perkembangan Attar macam mana. Alhamdulillah ada perubahan, tahun depan dah masuk darjah 1 risaunya haritu kitorang daftar dia darjah 1.. then rupanya sekolah tu kena exam dulu. So antara lepas ke tak la masuk sekolah tu..I & Aeril telan ayaq liur jugak la sebab dan dan teacher bagi exam paper pada Attar. Jenguk soalan dia boleh tahan susah la untuk budak 6 tahun dalam hati susahnya soalan ni untuk Attar. Mesti gagal tak sampai 30 minit Attar keluar dari bilik exam tu and teacher bagitahu Attar lulus and dapat markah 35 out of 40.. kira high score jugak.. Alhamdulillah .. lega nya . walaupun Attar tak lancar sangat bercakap tapi dia sejenis cepat tangkap kalau kita ajar.. tapi tu la attar ni sejenis yang kejap-kejap je belajar lepastu bosan. Tapi xpela kita slow-slow kayuh ye Attar. Mama tahu Attar budak yang bijak.

 

View this post on Instagram

 

ramai yg tanya perkembangan attar mcm mana. alhamdulillah ada perubahan.. tahun depan da masuk darjah 1?? risau nya haritu kitorang daftar dia darjah 1.. then rupanya sekolah tu kena exam dlu .. so antara lepas ke tak la masok sekolah tu..i & aeril telan ayaq liur jugak la sbb dan dan teacher bagi exam paper pada attar. jenguk soalan dia boleh tahan susah la utk budak 6tahun?dlm hati susah nya soalan ni utk attar. mesti gagal? xsmpi 30minit attar keluar dari bilik exam tu and teacher bagitahu attar lulus and dpt markah 35 out of 40.. kira high score jugak.. alhamdulillah .. lega nya . walaupun attar tak lancar sgt becakap tapi dia sejenis cepat tangkap kalau kita ajar.. tapi tu la attar ni sejenis yg kejap2 je belajar lepastu bosan? tapi xpela kita slow2 kayuh ye attar. mama tahu attar budak yg bijak❤️❤️

A post shared by Wawa Zainal ™️ (@w4w4_zainal) on

SEMUA GARA-GARA SUKA TENGOK GAJET

Wawa juga berkongsikan bahawa penyebab kepada masak speech delay Attar adalah kerana terlalu taksub dengan gajet sejak dari kecil.

Mengenai posting semalam.. ramai yang tanya Attar ni sebenarnya ada masalah apa. Attar ni speech delay. Umur dah 6 tahun tapi belum lancar sangat lagi bercakap. Tapi Alhamdulillah ada peningkatan semenjak Wawa hantar dia pegi OT, speech therapy.. untuk yang mengadu anak masi belum bercakap padahal da 2 tahun+ ,3 tahun tu cuba kurangkan gajet. Sebenarnya Attar ni pun lambat sebab suka tengok gadjet dulu. Silap kitorng bila wawa posting psl attar rmi yg DM. Rupanya ramai juga ibu-ibu di luar sana yang alami masalah yang sama.. tak pee.. kita doa & usaha. usahanya hantar pegi therapy etc.. & banyak luangkan masa dengan dia. Good luck mommies!

Sumber : Wawa Zainal

Most Popular

To Top