Dapur

10 Idea Menu Solid Food Untuk Anak Umur 7 Bulan Ke Atas, Colourful & Menyelerakan!

127
SHARES

Apabila si manja sudah mencapai umur 6 bulan, pemberian solid food sudah boleh dijadikan rutin makanan seharian. Pada waktu inilah si ibu akan lebih bereksperimen dengan deria rasa si manja sama ada mereka gemar atau tidak dengan jenis makanan yang diberi. Namun, pastinya ramai dalam kalangan ibu yang mengalami kekurangan idea tentang gandingan bahan apakah yang sesuai untuk menu seharian anak kan?

Jadi, jom kita cuba antara 10 idea menu yang colourful dan sedap untuk anak-anak anda cuba!

IDEA SOLID FOOD IKUT 4 DAYS RULE

Rasa terpanggil untuk berkongsi menu “solid food” Qaira bermula dari 7 bulan setengah sehingga sekarang 9 bulan 5 hari.
Sebabnya masa Qaira 6 bulan & mulakan solid food, saya blurrr dan lost. Dah baca n dah save resepi pun tetapi tetap jugak lost. Macam2 fikir takut anak tak suka, salah bagi makan, alergik dan sebagainya. Maklumlah anak sulung #ibuover.

Cuma menu ni sesuai untuk 7 bulan ke atas, kalau 6 bulan kena cuba satu-satu. Kena ikut konsep 4dr (4 days rule) atau seminggu ikut kesesuaian. Dapat guide dari sis Dr. Ima jugak masa 6 bulan hari tu. Tq sis. Lepas tu adik suruh follow group Happy Baby Foods Malaysia & dapat idea ni.

Harap dapat membantu ibu-ibu lain yang akan melalui fasa anak makan solid food nanti. Menu ni ada yang rebus, kukus atau panggang ikut kesesuaian dan kesempatan. Lepas tu kisar. Kalau otai-otai nak tegur kot saya ada tersalah portion dalam menu ni dialu2kan. Banyak menu suka hati jugak ni. So far Alhamdulillah Qaira takde masalah untuk makan semua.

NAK MASAK APA UNTUK ANAK? JOM CUBA 10 IDEA INI!

1. Rebus sekaligus dalam periuk nasi. Lepas tu kisar.

2. Labu tu kukus sekali masa masak nasi dengan yang lain2. Salmon grill. Lepas tu kisar.

3. Rebus semua kecuali ikan kukus.

4. Masak nasi asing. Ikan kukus sekali dengan nasi. Sayur bayam dan lain2 buat masak air. Lepas tu kisar sekaligus.

5. Ikan kukus sekali dengan masak nasi. Masa nak kisar, buang serai & halia. Sayur mayur masak sekali dengan nasi.

6.Salmon, brokoli dan pumpkin (labu)

7. Ikan tenggiri, celery dan corn

8. Beef, parsley, potato

9. Ayam, sweet peas dan carrot.

10.Salmon, pumpkin dan cauliflower.

*Memang menarik senarai bahan yanh digunakan. Selamat mencuba!

Sumber: Millia Mohammad

Most Popular

To Top