Sihat

“Varian Omicron Tak Sebabkan Hilang Deria Bau & Demam…”- Pakar

161
SHARES

Selepas varian Delta muncul pula varian Omicron dan varian ini difahamkan tidak menyebabkan penghidanya hilang deria bau seperti varian delta. Pakar Perubatan Patologi (Mikrobiologi dan Imunologi) Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Dr Masita Arip, berkata itu satu daripada perbezaan ketara antara gejala varian Omicron dan varian Delta.

Baca juga: RTK & PCR Test : Bila Masa Sesuai Nak Buat? Ini Jawapannya

VARIAN OMICRON TAK SEBABKAN HILANG DERIA BAU & DEMAM

Menurut laporan BH Online, Dr Masita menjelaskan gejala varian Omicron lebih singkat iaitu kurang lima berbanding varian Delta.

“Selain itu, varian Omicron juga tidak menyebabkan demam dengan suhu tinggi seperti pesakit COVID-19 varian Delta sebelum ini. Antara gejala utama dibawa varian Omicron adalah sakit kepala dan loya.

“Orang ramai yang mempunyai gejala demam dan sakit kepala dinasihatkan mendapatkan rawatan segera,” jelasnya.

Jadi, bagi memastikan penularan wabak Covid-19 berkurangan, rakyat Malaysia segera mendapatkan rawatan apabila bergejala, sentiasa mengamalkan kawalan kendiri dan mengambil dos penggalak supaya mempunyai imuniti terhadap varian berkenaan.

Jika anda mendapati anda positif wabak Covid-19, jadilah insan bertanggungjawab serta jujur dengan tidak keluar rumah kerana akan membahayakan orang lain. Jaga keselamatan dan kebersihan diri.

Sumber: BH Online

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×