Asuh

“Rumah Ada 2 Bilik Je Macam Mana Nak Asingkan Tempat Tidur Anak?”

142
SHARES

“Tak lama lagi Aufa dah nak masuk 4 tahun. Agaknya bila dia boleh tidur sendiri? Apa cara asingkan tempat tidur anak?”

Kebanyakan ibu bapa di Malaysia masih lagi mengamalkan ‘co-sleeping’ atau tidur sekatil dengan bayi. Ini kerana ia adalah praktikal dan memudahkan, lebih-lebih lagi yang menyusu badan. Bukan itu sahaja, ramai juga dalam kalangan kita yang tinggal di rumah yang tidak mempunyai banyak bilik, hanya dua bilik sahaja satu rumah. Satu dijadikan bilik tidur utama dan satu lagi dijadikan bilik stor. Macam mana nak asingkan tidur dengan anak-anak?

Baca juga: Jozlynn Kongsi Tips Kejut Anak Senang Bangun Solat Subuh, Memang Jadi!

NAK ASINGKAN TEMPAT TIDUR ANAK TAPI RUMAH ADA DUA BILIK JE, MACAM MANA?

Ada ibu yang bertanya seandainya mereka suami isteri masih tak mampu asingkan tempat tidur anak kerana ada dua bilik . Satu bilik tidur, satu stor. Apa yang beliau boleh buat? Jadi panduannya,

1. Asingkan tilam antara ibu bapa dan anak-anak. Bilik sama, tetapi compartment berbeza. Jika anak berbeza jantina, usahakan asingkan juga di dalam bilik yang sama.

2.Anak-anak pula , seorang satu selimut. Usah biasakan tidur satu selimut.

3. Jika anak ada di dalam bilik, jangan lah tukar baju di hadapan mereka. Minta mereka keluar dahulu atau tukar baju di bilik air. Keluar dengan sudah berpakaian lengkap. Berhati-hati dengan aurat ibu ayah dengan anak-anak.

4. Berjaga-jaga dengan sentuhan suami isteri, jika anak ada, jangan dipaparkan sentuhan yang menjurus kepada keintiman seksual. Begitu juga perbuatan ibu ayah mandi bersama, jangan biar diketahui anak-anak. Jika anak tiada dalam bilik, boleh lah buat apa saja.

5. Ibu ayah dan anak-anak kena amalkan ketuk pintu sebelum masuk. Jangan terjah, kerana semua berkongsi bilik yang sama untuk segala urusan peribadi.

6. Jangan sesekali melakukan hubungan suami isteri di hadapan anak-anak meskipun mereka tidur dan sebenarnya tiada sesiapa boleh melihat atau mendengar hubungan kelamin suami isteri dilakukan, ianya aurat yang perlu disembunyikan rapi. Lakukanlah ketika mereka tiada. Sebenarnya, anak dah pandai pura-pura tidur seawal umur 4 tahun, apatah lagi yang berada di sekolah rendah. Panduan ini terpakai selagi mana kita terpaksa berkongsi bilik tidur dengan anak.

7. Andai ada ruang untuk kosongkan stor untuk jadikan bilik, saya amat galakkan begitu. Jadi, anak boleh diasingkan bilik.
Seorang sahabat Facebook saya pernah kongsikan dia lakukan begini untuk anak-anaknya. Beliau kosongkan stor dan dia dan suaminya tidur di stor dan anaknya di bilik satu lagi. Terpulang, boleh juga digunakan pendekatan beliau ini .

– Disarankan paling kurang, setiap rumah ada 3 bilik. Satu bilik ibu bapa, satu bilik untuk adik beradik lelaki, satu bilik untuk adik beradik perempuan.

– Andai ada 2 bilik, satu bilik untuk ibu ayah dan satu bilik lagi untuk adik beradik perempuan. Adik beradik lelaki mungkin tidur di ruang lain, ruang tamu sebagai contoh.

Rujukan hukum anak lelaki dan perempuan : https://muftiwp.gov.my/…/4028-al-kafi-1545-hukum-anak

*Saya titipkan doa agar diberikan ibu tadi rezeki untuk hidup berbahagia dan lebih terjaga di rumah sendiri. Minta doakan puan ini juga ya. Rasa tersentak dan terpempan saya bila Allah datangkan peringatan untuk bersyukur rumah saya ada lebih dari satu bilik.

Saya pun dalam proses latihan asingkan tempat tidur untuk anak sulung. Memang bukan mudah proses ini, tetapi sesukar-sukar saya , anak saya punya bilik sendiri. Tidak seperti mereka. Moga Allah limpah rezeki pada mereka. Amin ya Rab.

Sumber: Wan Nur Syakira

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×