Sihat

“Terima Kasih Khidmat Selama 3 Tahun”- Wanita Ini Kongsi Pengalaman Guna IUCD Untuk Jarak Kehamilan

8.3K
SHARES

“Macam mana aku nak jarakkan kehamilan tanpa makan ubat perancang eh?”

Pil perancang mungkin menjadi pilihan orang ramai apabila berhajat untuk menjarakkan kehamilan dalam keluarga. Ramai juga yang kurang mempunyai ilmu mengenai Intra Uterine Contraceptive Device (IUCD) dimana alat ini boleh juga digunakan untuk mencegah dan menjarakkan kehamilan. Nampak macam menyeramkan bukan? Oleh itu, ibu ini berkongsikan pengalaman beliau ‘memasukkan dan mengeluarkan’ IUCD selepas 3 tahun dan boleh dijadikan panduan buat anda semua.

Intra Uterine Contraceptive Device (IUCD)

Thanks IUCD atas khidmat bakti selama 3 tahun yang berjaya ! Alhamdullillah berjaya family planning dengan IUCD ni..pasang free je dekat KK Senawang masa hari ke 20 selepas Mikhail lahir..painless okay.

Harini genap 3 tahun pakai IUCD ni, so tiba masanya dikeluarkan. Sebenarnya kena set appointment dan jumpa doktor sebelum keluarkan benda ni, tapi saya terjah aje KK, daftar dan terus jumpa doktor, memang plan datang masa tengah period sebab memang kena keluarkan masa tengah period. Doktor kata okay boleh keluarkan hari ni juga, so saya setuju je. Mula-mula memang seram juga sebab dah 3 tahun kan, tapi totally tak sakit tambah doktor KK yang keluarkan bagus dan beritahu every step sebelum dan masa dia keluarkan IUCD tu. Cuma rasa sedikit tak selesa aje…dan paling terkejut ambil masa kurang daripada 6 minit saya rasa.

IUCD BAGUS UNTUK JARAKKAN ANAK TANPA GANGGU KITARAN HAID

IUCD ni bagus untuk ibu-ibu yang hendak menjarakkan anak tanpa ada hormon yang boleh kacau kitaran period kita..dan ada ibu-ibu yang tak boleh makan pil perancang atas sebab kesihatan. So kaedah ni boleh digunakan..cuma adalah few side effects macam period heavy sikit dan duration panjang sikit daripada biasa..dan kena selalu check benang masa period, selepas period dan selepas ‘bersama’.

Merancang keluarga sangat perlu untuk sesebuah keluarga atas sebab untuk kestabilan ekonomi keluarga, kesihatan fizikal dan mental emosi para ibu. Para suami pun kenalah faham dan belajar tentang family planning ni dan janganlah pentingkan diri sendiri ye. Thanks to my husband Redzuan Suratmin sebab faham keadaan kesihatan wife u dan bagi keizinan untuk pasang IUCD ni. Tapi, kalau dah amalkan family planning tapi still mengandung tu kita memang tak boleh nak menidakkan kuasa Yang Esa kan?

Addition: Ramai yang tengok seram kan takut lah kan,bagi saya, saya lagi takut kalau baru bersalin, tambah dengan luka caesarean masih baru kurang daripada 2 tahun lepas tu mengandung lagi sebab takut pada alatan perancang keluarga.. tu lagi seram dan takut. Dan setiap kaedah merancang mesti ada kelebihan dan keburukan sebab manusia yang cipta mestilah tak boleh tanding kuasa Maha Pencipta..

Sumber : Himawari Chan

Most Popular

To Top