Famili

Wanita Ini Kongsi Momen Suami ‘Settlekan’ Hal Rumah Dari A-Z Ketika Beliau Berpantang, Sweet!

3.5K
SHARES

Ketika proses berpantang, pergerakan si ibu sudah semestinya akan terbatas. Hal-hal seperti membuat kerja rumah terutama sekali yang memerlukan banyak pergerakan dan berat amatlah tidak disarankan. Oleh itu, inilah masanya untuk si suami menggalas tugas tersebut. Barulah ‘superhero’ si isteri!

Viral juga di laman media sosial baru-baru ini dimana seorang wanita berkongsikan pengalaman beliau berpantang dimana si suami yang siapkan hal rumah dari A to Z! Bertuahnya si isteri kerana tidak perlu fikirkan tentang hal rumah kerana adanya si suami yang sangat memahami. Perkongsian ini juga mendapat pujian orang ramai dimana mereka melabelkan suaminya sebagai’ anugerah Allah’.

‘BALASAN’ SUAMI BUAT KE ISTERI

Ni post bukan nak up laki. Tapi lebih kepada nak cerita balasan yang laki aku buat bila aku beranak ramai bagi dia.
Dan boleh juga jadi rujukan untuk pak-pak hat tak tau nak susun jadual nak buat camna bila jaga sendiri isteri dalam pantang. Pastu masak masakan hat paling simple kat dunia tapi paling sedap bagi seorang isteri sebab dimasak dengan penuh kasih sayang. Ha gitewwww.

Dalam pantang semenjak anak ke3-6. Memang suami momy yang jaga. Pagi-pagi sebelum dia gi kerja. Dia kejut anak-anak mandi nak pi sekolah. Pastu terus dia pi dapoq rebuih aiq mandian herba, panaskan tungku dan masak makanan pantang untuk momy. Pukui berapa bangun tu. Hangpa bajet-bajet la sendiri sebab dengan nak solat nak mandi semua na.

Momy senaraikan barang, suami yang belikan.

Air mandian dah siap rebuih. Dia mai tuang dalam baldi sesiap dalam bilik aiq. Ya la, orang pantang mana leh angkat berat kan. Lagipun dapoq aku ngan bilik nalla berapa km jauh. Kikiki. Pastu aku pi mandi. Dia siapkan kakak ara nak gi school. Sambil-sambil Dia settlekan balut tungku.

SUAMI SIAP TOLONG PAKAIKAN BENGKUNG UNTUK ISTERI DALAM PANTANG!

Lauk pantang suami masak.

Momy keluaq ja bilik aiq dan dah siap semua. Dia param minyak angin satu badan momy, pakaikan bengkung. Then baru dia siap nak pi kerja dan hantaq kakak ara sekolah. Anak-anak hat lain depa uruskan diri sendiri nak pi sekolah pun naik basikal sendiri. Alhamdullillah masing-masing dah pandai berdikari. 

Dak aura aisyah dan baby Zidane. Satgi dia balik tghari dia akan mandikan. So sementara tu aku lap-lap je badan baby spray dengan aiq lap ngan kain sementara nak tunggu dia mandi tengahhari ni. Macam belah pagi, memang momy free dok atas katil sambil bertungku, sambil up status fb, sambil reply wasap dan mesej, paling dak pun aku lena bila baby lena. Dak aura aisyah ni bangun lambat. Kadang kul 9 atau 10 baru dia bangun. So dpt la aku lelap sat pagi2.

Pastu momy pam susu. Sambung balik tungku. Momy bertungku berenti sambung berenti sambung sampai kul 12 tghari ye sampai tungku tu sejuk. Sebab sayang tungku dok panas dok biaq lagu tu ja.

Pastu bila dedi balik tengahhari, dia terus mandikan baby zidane dan kakak aisyah. Yeayy. Wangi dah semua orang. Terus dia gi amik kakak ara nak balik sekolah, bagi makan. Basuh baju dan dia sambung buat kerja rumah.

HAL ANAK-ANAK SEMUA SETTLE SEBELUM KE KERJA

Tolong lipat baju.

Pastu mai dok temenung tepi momy. Bila momy tanya pikiaq apa. Dia kata. Pikiaq nak masak apa malam ni dan esok. Ha baru tau no. Cmna aku dok pikiaq selama ni. Kikikiki. Tak masak lagi pun awai dah dok pikiaq nak masak apa kan.  Tghari tu dia balik waktu dia lunch. Pastu kul 2:30ptg dia pi kerja balik la. Tinggal la daku dengan anak-anak lagi kat rumah. Tapi takpa La. Semua kerja dah settle. Makan dah, anak2 pun dah makan dah mandi dah pi sekolah kafa. So apalagi. Momy sambung la buat biz online dan rest. Time ni la nak rest banyak pun. Time aku tak pantang. Memang tak lekat kat rumah la. Ke sana ke sini aku pi. Pos barang la, amik barang la jumpa orang la.

Lauk pantang suami masak.

Kalau ada barang customer yang nak kena pos. Lepas dia balik kerja petang tu dia akan pi pos. Momy wrap sesiap semua. Syukur ada j&t yang buka sampai kul 7malam. Apapun, terima kasih dedi sebab menjadi suami perfect 9/10. Sampai ada tanya tips apa momy buat kat dedi. Hat paling best depa tanya apa mendrem momy kat dedi. Hahahhaa. Nak tau mandrem apa. Mai bayaq sejuta RM baru aku share mandrem tu.

Mak momy pernah kata. “Adik, susah dapat laki macam laki hang. Hang jaga baik-baik na.” InshaAllah mak. Selagi ada jodoh. Akanku kepit celah ketiakku jaga tatang rapi baik punya.

Sumber : Siti Nor Q

Most Popular

To Top